Gündem Faciaya kıyak geziye iptal

Faciaya kıyak geziye iptal

17.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet’in dünkü birinci sayfasında yer alan Soma Araştırma Komisyonu’nun ABD ve Avustralya’ya yapmayı öngördüğü ziyaretler, gelen tepkilerin ardından iptal edildi.

Faciaya kıyak geziye iptal


Soma Araştırma Komisyonu’nun ABD ve Avustralya’ya yapmayı öngördüğü ziyaretlere, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’li üyelerin katılmayacağının açıklanmasının ardından, Komisyon Başkanı tarafından ziyaretlerin yapılmaması kararı alındı. Komisyon Başkanı, Ak Parti’li Ali Rıza Alaboyun tarafından yapılan yazılı açıklamada, maden sağlığı ve güvenliği konusunda gerek mevzuat gerekse uygulama açısından ileride olan ülkelerin kömür madenlerinde inceleme yapılması amacıyla yurtdışı çalışma ve inceleme ziyareti programının komisyonda görüşmeye açıldığını anımsattı. Alaboyun, komisyondaki görüşmeler sonucunda ABD, Avustralya ve G. Afrika olmak üzere 3 ülkeye gitmek için Meclis Başkanlığı’na yazı yazıldığını kaydetti.

‘Kısır siyasi polemik konusu’
Komisyonun 4 üyesiyle birlikte TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret ettiklerini belirten Alaboyun, şunları kaydetti: “Bu görüşmede Sayın Cemil Çiçek 3 ülkeye gidilecekse 4’er milletvekili şeklinde gidilmesini önermiştir. Ben de kendisine komisyonun 17 üyeden oluştuğunu hatırlatmam üzerine espri mahiyetinde ‘Sen NATO-PA Türk Grubu Başkanı olarak yurtdışına çalışma ziyaretinde bulunuyorsun bu çalışmalara sen gitmeyiver’ şeklinde bir ifadede bulunmuştur. Sayın Cemil Çiçek’in, bazı basın yayın organlarında çıkan ve şahsıma karşı kullandığı iddia edilen ‘TBMM’nin en çok para harcayan milletvekili sensin’ şeklinde bir ifadesi asla olmamıştır. TBMM’nin bir milletvekiline para harcama gibi bir yetkisi yoktur.
TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek ile yapılan görüşme çarpıtılmış, Komisyonumuz ve Komisyon Başkanı itibarsızlaştırmaya yönelik bir haber yaptırılmıştır. Soma kazasının ve 301 insanımızın ölümünün siyasi polemik konusu yapılacağı anlaşıldığından, komisyonumuzun Ak Parti’li üyeleri tarafından da yurtdışı ziyareti yapılmaması kararı alınmıştır.”

Haberin Devamı

Harcırah hakkından yararlandı

Soma Araştırma Komisyonu heyetinde başkanlık görevini üstlenen Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Çiçek’i ziyaretinde ABD ve Avustralya’daki madenlerde komisyon üyelerinin araştırma yapması talebini iletti. Çiçek, görüşmede Alaboyun’a bu sözleri üzeriine “TBMM’nin en çok para harcadığı milletvekili sensin” demişti. Konuya ilişkin dün yazılı bir açıklama yapan Çiçek, Alaboyun’un, göreviyle ilgili yaptığı çalışmalardan kaynaklı aldığı harcırahlar konusunda zan ve töhmet altında bırakacak haberler yayınlandığına dikkati çekti. Çiçek, şu ifadeleri kullandı: “Alaboyun harcırah hakkından yararlanmaktadır. Kimseye kanunların öngördüğü haklar dışında herhangi bir ödeme yapılması söz konusu değildir.”