Ekonomi Faiz indirimleri faydalı olacak

Faiz indirimleri faydalı olacak

03.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Faiz indirimlerinin ilk olumlu sinyallerinin geldiğini belirten Garanti Bankası’nın Genel Müdürü Fuat Erbil, KOBİ kredilerinde ciddi indirim yaptıklarını ve konut kredisi faizini yüzde 0.90’a, ihtiyaç kredi faizini yüzde 1.14’e çektiklerini söyledi

Faiz indirimleri faydalı olacak

2016 yılının çok zor bir yıl olduğunu buna karşın ülke ekonomisinin ve bankacılık sektörünün iyi bir performans gösterdiğini belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, “2017 yılında çok daha iyi bir performans görülecektir” dedi.

Haberin Devamı

Sektördeki faiz indirimlerinin ilk olumlu sinyallerinin görülmeye başlandığını ifade eden Erbil, Garanti Bankası’nın küçük işletme ve esnafa yönelik kredilerde tüm tutar ve vadelerde en az 10 baz puanlık indirim yaptığını açıkladı.

Erbil, konut kredisi faiz oranını yüzde 0,90’a, ihtiyaç kredi faiz oranını yüzde 1,14’e ve taşıt kredi faizini yüzde 1,13’e çektiklerini kaydetti.

Faiz indirimlerinin ilk olumlu sinyallerinin gelmeye başladığını ifade eden Erbil, faizlerindeki trendin bugüne paralel ve aşağı yönlü olacağını belirtti.

Türkiye ekonomisinin çok dirençli olduğunu ve yüzde 3 civarında büyüyeceğini ifade eden Fuat Erbil, ekonominin desteklenebilmesi için banka sermayelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘2017 daha iyi olacak’

Garanti Bankası ve sektör olarak daima ülke ekonomisini büyütmek ve destek olmak için çalışacaklarını belirten Erbil, bu duruşu hiçbir zaman kaybetmediklerini ve devam ettireceklerini söyledi. Erbil, “2016’daki bunca zorluğa rağmen sektörün performansı bu ise, 2017 yılında çok daha iyi bir performans görülecektir.” dedi.

Garanti Bankası’nın ana hissedarı BBVA Grubu’nun yönetim kurulunda geçen hafta bir sunum yaptığını ileten Erbil, “Sunum boyunca bizlere yönetilen bir tane negatif konu olmamıştır. ‘En zor günlerde böyle performans gösteriyorsanız, sektör de Türkiye ekonomisi de çok daha iyi performans gösterecektir’ dediler. Türkiye’ye ve ekonomimize BBVA’nın iştah ve güveni tam, hatta bunu daha da büyütme yönünde” şeklinde konuştu.

Haftada ortalama ‘130 milyon TL’lik yapılandırma yaptı

Erbil, bireysel müşteriler için kredi kartı borçları ve krediler için yapılan yapılandırmaya ilişkin şöyle konuştu:

“Müşterimizin kredi kartı borcu ve ihtiyaç kredisi borcu var. Bunu zamanında ödeyebiliyor. Limitine dokunmadan ve geciktirmeye atmadan mevcut bakiyesini taksitlendiriyoruz. Bunlar hacmi inanılmaz artırdı. Haftalık bu iki üründe kabaca 130 milyon TL’lik borç taksitlendirmesi yapıyoruz. On kat arttı. Kredi kartlarında borçlanma kapasitesini tüketicinin artırması lazım. Kredi kartlarında minimum ödeme diye bir şey var. Ekonomiyi soğutma kapsamında yüzde 30’dan başlayıp yüzde 40’a kadar artırılmıştı. Dünyada yüzde 20’nin üzerinde olan ülke yok. O zaman gerekiyor muydu? Evet gerekiyordu. Şu anda tekrar bu gündeme getirilebilir ve önerilerimizi de yapıyoruz. Bu oran tekrar yüzde 20’ye indirilebilir.”

‘Enflasyon % 7 olacak’

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, enflasyonun yıl sonunda yüzde 7,7 civarında, gelecek yıl ise yüzde 7’nin altında olacağını tahmin ettiklerini belirtti ve bunun faiz seviyesi için olumlu bir gelişme olacağını söyledi. Erbil, Türk bankacılık sektöründe yoğun rekabetin yaşandığını, sektörün rekabet konusunda hak etmediği cezalar aldığını ifade etti.

Gelecek yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5-4 bandında büyüyeceğini öngördüklerini aktaran Erbil, “Yüzde 5 ve üzeri büyüme için yapılması gerekenler var. Bunlar yapısal ve kalıcı reformlar neticesinde olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Krediler % 15 büyüyecek...

Erbil, Türkiye ekonomisinin üç ana üstünlüğü bulunduğunu ve bunlar var olduğu için tüm zorlukların üstesinden gelindiğini söyledi.

Bunlardan ilkinin genç nüfus ve demografik üstünlük olduğunu belirten Fuat Erbil, “İkincisi güçlü kamu mali disiplini ve güçlü bankacılık kesimi. Bunlara her kesim önem veriyordur ve bunun farkındadır. Bu üç konu biraz hassas ve bozulmamalıdır. Bunlardan bir tanesi giderse rahatsız oluruz. Banka genel müdürü olarak bu hassasiyetin farkında olunduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim” dedi.

Erbil, bu yılın 9 ayında yüzde 8 olan kredi büyümesinin yılın tamamında yüzde 12’ye ulaşacağını, gelecek yıl yüzde 15 ve üzeri büyümenin hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.