Ekonomi Faizsiz krediye 17 kat talep geldi

Faizsiz krediye 17 kat talep geldi

23.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 bin KOBİ’ye verilecek 50 bin liralık faizsiz KOSGEB kredisine 250 bin kişi başvurdu. TESK Başkanı Palandöken, “Piyasadaki tüm olumsuzları silecek bir reçete, adeta ilaç gibi” dedi

Faizsiz krediye  17 kat talep geldi

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’nin (KOSGEB) 15 bin KOBİ’ye sunulacak 50 bin liralık ‘Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği’ için 250 bin başvuru yapıldığı açıklandı. Destekten faydalanmak için KOSGEB’e üye olunması şartı nedeniyle günlerce KOSGEB önünde uzun kuyruklar oluşmuştu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tüm taleplerin yanıt bulması gerektiği çağrısında bulunarak, bunun piyasada önemli bir canlanma oluşturucağını vurguladı. Ekonominin canlanması için KOSGEB desteğinin ‘ilaç gibi bir reçete’ olduğunu belirten Palandöken, “Önemli bir talep var ve belki daha da olacak. Sonuçta esnaf borç olarak alıyor. Hem de piyasadaki olumsuzları silecek bir reçete. Bütün talepler bence karşılanmalı” dedi.

Haberin Devamı

‘Para çalışsın’

250 bin kişi civarında olan talebin piyasaya ‘kat be kat kazandı-racağını’ ifade eden Palandöken, ‘ümitlerin boşa çıkmaması lazım’ yorumunu yaptı. Palandöken, “Dönüşü ekonomiye kazandıracak bir program. Dolayısıyla hiçbir zararı yok ve tahsil edilecek miktar ise bu anlamda çok fazla değil. Bankada duracağına piyasada duracak, çalışacak. Korkulacak bir rakam değil” diye konuştu.

Palandöken, destek programına karşı dolandırıcılık ve benzeri yöntemlere karşı sürecin başarılı işlediğini belirtirken, “Çok muaazzam mekanizmalar var. Takip edilebilecek bir süreç. O yüzden bir sıkıntı oluşmayacak” dedi.

Hizmet ve imalat

Palandöken, en fazla talebin hizmet ve imalat sektöründe bütün kollardan geldiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin her noktasından gelen talepler içinde terörden zarar gören yerlerdeki esnaf da var. Bu desteğin ‘herkesi kucakladığına’ dikkat çeken Palandöken, “Ayrıca büyük kentlerde iş yapamayanlar da var içinde...

Başlıkları açmak gerekirse, ağaç işleri, metalde küçük sanayi siteleri, yeme içme üzerine restoran, hizmet üreten büfe, bakkal gibi. Ekonominin içine sıcak para girecek” dedi.

Kredi nasıl alınacak

Üst limiti 50 bin lira olan kredi peşin olarak alınacak; ilk 12 ayı geri ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ayda faizsiz şekilde geri ödenecek. Onaylanan krediler Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası, QNB Finansbank, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi ya da doğrudan Kredi Garanti Fonu’ndan alınabilecek.