Kültür Sanat Farklı dillerde ortak ezgiler

Farklı dillerde ortak ezgiler

19.03.2015 - 13:05 | Son Güncellenme:

İBB Kültür Müdürlüğü ‘Yedi Cihan Kadınları’ konseriyle Orta Asya’dan Balkanlar’a, Mezepotamya’dan Anadolu’ya kadar uzanan coğrafyadaki kadınların seslerini aynı sahnede buluşturuyor.

Farklı dillerde ortak ezgiler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu ‘Yedi Cihan Kadınları’ konseriyle Anadolu’ya kök salmış zengin kültürlerin şarkıları seslendirilerek İstanbullu müzikseverler kültürlerarası bir yolculuğa çıkarılacak. Orta Asya’dan Balkanlar’a, Mezopotamya’dan Anadolu’ya kadar uzanan coğrafyadaki kadınların seslerinin aynı sahnede buluşacağı konser, 22 Mart Pazar günü 14.00’te İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek.

Solistler; Mehtap Demir, Züleyha, Eda Karaytuğ ve İmran Salkan farklı coğrafyalardaki müzikleri seslendirerek ‘yedi cihana’ Türkiye’nin zengin iklimini Osmanlı coğrafyası ve komşu coğrafya kültürlerinin yeniden bir araya geleceği programda aynı ezgiler farklı dillerde seslendirilecek. On iki kişilik zengin bir orkestrada garmondan klarnete, kanundan bağlamaya kadar farklı enstrümanlar ‘Yedi Cihan Kadınları’nın nağmelerine eşlik

Yedi cihana müzikle seslenen kadınlar

Kendi alanlarında uzman dört kadın sanatçının oluşturduğu ‘Yedi Cihan Kadınları’ projesinin Genel Sanat Yönetmenliğini üstlenen Mehtap Demir bir anlamda projeye hayat veriyor.

Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim görevlisi olan Demir’in dört solo Etnik müzik ve Anadolu müziğinin başarılı yorumcusu Züleyha ise albümlerinde seslendirdiği Kürtçe, Ermenice, Lazca, Arapça, Zazaca ve Makedonca şarkılarıyla dinleyicilerden büyük beğeni ‘Yedi Cihan Kadınları’nın bir diğer solisti Kültür Bakanlığı İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu Sanatçısı olan Eda Karaytuğ şarkı formundan uzun havaya, tangoya ve gazele kadar çok farklı tarzları başarıyla icrâ ediyor. Karaytuğ, Osmanlı makam müziğini ve
Arapça şarkıları da söyleyerek ayrıcalıklı bir tarzı yansıtıyor.

Makedonya’ dan Türkiye ye göç etmiş bir ailenin kızı olan İmran Salkan ise kökenlerinin hüzünlü, coşkulu, renkli şarkılarını seslendirme arzusu ile Balkanlar’a ait zengin bir repertuvar oluşturarak farklı orkestra ve projelerde solistlik yapıyor.