Gündem Farklı dinler, Beyoğlu’nda iftar sofrasında buluştu

Farklı dinler, Beyoğlu’nda iftar sofrasında buluştu

15.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki dini cemaat liderleri Beyoğlu Belediyesi’nin geleneksel iftar yemeğinde buluştu.

Farklı dinler, Beyoğlu’nda  iftar sofrasında buluştu

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın evsahipliği yaptığı Taksim Meydanı’nda düzenlenen iftar yemeğinde İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Süryani Kadim Metropolitliği Yusuf Çetin, Türkiye Hahambaşı İsak Haleva ve Ermeni Patrikhanesi Ekümenik ve Dinler Arası İlişkiler Sorumlusu Episkopos Sahak Maşalyan bir araya geldi.
Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı iftar yemeğinde aralarında Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay’ın da bulunduğu iş, sanat ve medya dünyasından bir çok isim de yer aldı.
İftar öncesinde gazetecilere geceyi değerlendiren İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, “Türkiye’deki bu ortamın bu havanın dünyaya bir mesaj vermiş olacağına inanıyorum. İnşallah dünya bundan ibret alır. Bayramı gerçekten bayram gibi yaşamak istiyoruz. Birbirini seven, birbirini sayan güven duyan bir topluluk olmayı cenabı hak bize nasip etsin” dedi.

‘Muhteşem bir tablo’
Süryani Kadim Metropoliti Yusuf Çetin de geceyi, “Hem ülkemizin hem dünyamızın sevgi sofralarına ihtiyacı var. Savaşlar ve gözyaşlarıyla etrafımız bir ateş topuna dönüşmüş durumda... Dua ediyoruz ki bir an evvel Tanrı’nın barışı sağlansın. Bayram da hayırlara vesile olsun” sözleriyle değerlendirdi. Türkiye Hahambaşı İsak Haleva da, “Ne muhteşem bir tablo bu... Bu tablonun güzelliği tüm dünyaya yayılsın, insanlar birlik beraberlik ve barış içerisinde yaşasın” diye konuştu.
Oruçların açılmasının ardından meydanda kurulan sahneye gelerek bir konuşma yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, aynı sofra etrafında birlikte oturarak kardeşçe yaşama idealinin ilan edildiğini belirterek şunları söyledi:

‘Hep yapılsın’
“Aynı sofranın etrafında oturabilenler karşılaştıkları her sorunu kolaylıkla çözebilirler. Safımızı her problemin çözümünden yana belirliyoruz. Beyoğlu’nda Museviler, İseviler ve Süryaniler; farklı inanca mensup bütün kardeşlerimiz yüzyıllardır Ramazan’da birlikte iftar sofraları kuruyor, o sofralara birlikte oturuyoruz. Farklılığın ayrılıktan çok birlik olduğunu idrak ediyoruz.
Bütün insanlığın bu sofradan yayılan mesaja ihtiyacı var. Batılı refah toplumlarının bu sofradan alması gereken çok dersler olduğuna inanıyorum. Geçtiğimiz yıl kurulduğu gibi bu iftar sofrasının sonsuza kadar kurulmasını diliyorum.” Gece iftar yemeklerinin yenmesinin ardından sonlandı.