Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tercih sürecindeki en büyük ikilem, üniversite mi yoksa meslek mi konusunda yaşanıyor. Peki, hangisi daha önemli?
Kimilerine göre marka bir üniversite olsun da hangisi olursa olsun. Kimilerine göreyse, önemli olan meslek, o fakülteye girsin de Türkiye’nin neresi olursa olsun, hiç önemi yok.
Bazıları için de ne mesleğin ne de üniversitenin bir önemi var. Onlar için önemli olan yaşanılacak kent. O kente gitsin yeter, gerisi hiç önemli değil.
Bir de ailesinin bulunduğu kentten yani evden uzaklaşıp özgürlüğüne kavuşmak isteyenler var ki, onlar için hiçbir şeyin önemi yok.
Tek istekleri var, o da bir an önce evden uzaklaşmak! Garip ama bu gruba girenlerin sayısı her geçen gün artıyor... Üniversite adayları içerisinde, hele ki, bu şansı, ek yerleştirmede yakalamaya çalışanlar, ne istediklerini çok iyi bilmek zorundalar. Çünkü bu kez de üniversiteli olamazlarsa, en az bir yıl, belki de çok daha fazla beklemek zorundalar...
Bu noktada adaylara, özellikle de farklı kentlere gitmeyi düşünen adaylara önerimiz, barınma ve sosyal çevre konusunu enine boyuna düşünmeleri. Aileden uzak yaşamanın, hele ilk kez ayrılıyorlarsa, o kadar da kolay olmadığını mutlaka göz önünde bulundurmalılar...
Sırf bu yüzden sık sık kent ve üniversite değiştirenler var. Üniversiteyi kazananlardan çok önemli bir bölümünün, eski öğrenciler olması bu yüzden!..
Doğru olan ne?
Tercihler konusunda eminim ki kafanız karışıktı, şimdi üzerinizdeki zaman baskısı nedeniyle daha da karışmıştır. Ama bütün seçenekleri yeterince irdelemeden de doğru karar alınamıyor. En doğru üniversite ve en doğru mesleğe gelince, ayağınızı sürterek gitmeyeceğiniz, bir ömür boyu o mesleği severek yapacağınız, kısa bir dönem için olsa da o kentte yaşamaktan keyif alacağınız, kısacası kazandığınızda aklınızın başka bir yerde kalmayacağı bir yer olmalı.
Doğru bir tercih tüm yaşamınızı kolaylaştıracağı gibi, yanlış bir tercih de tüm yaşamınızı altüst edebilir. Ne olur dikkatli olun!..