Siyaset Fasılları açın

Fasılları açın

18.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığı yönünde algı operasyonu yapıldığını belirten Başbakan Yıldırım, AB Dönem Başkanı Malta’da adalet ve medya fasıllarının açılmasını isteyerek, “Hariçten gazel okumakla olmaz” dedi

Fasılları açın

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’de basın özgürlüğünün sıkıntılı olduğu iddialarını “algı operasyonu” olarak değerlendirdi, AB üyeliği için adalet ve medya fasıllarının açılmasını istedi.
Yıldırım, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ile görüşmesinin ardından Castille Sarayı’na geçti. Malta’yı ziyaret eden ilk Türk Başbakanı olan Yıldırım, resmi törenle karşılandıktan sonra Malta Başbakanı Joseph Muscat ile başbaşa ve heyetler arası görüşme yaptı. İki başbakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Malta’ya takdir
Malta’nın Türkiye’de büyükelçilik açma kararı verdiğini kaydeden Yıldırım, “Umarım yakın zamanda elçi görevine başlar. Malta’da iki liman işletmecimiz başarıyla görev yapıyor olduğunu öğrendik, bu bizi mutlu etti. Malta daima Türkiye’nin AB üyeliğine destekleyen şartsız koşulsuz destek veren bir ülke, takdir ediyoruz. Dönem başkanlığı içinde de daha da ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni faslın açılması, güncellenmesine karar verilen AB-Türkiye gümrük birliği anlaşmasının çalışmalarına başlanmasını ümit ediyoruz. Bölgesel sorunları ele aldık, mülteci sorunu, Suriye’de barışın tesis edilmesi, siyasi çözümün bulunması; Libya’da sorunların üstesinden gelinerek istikrarın sağlanması gibi konuları ele aldık. AB ile Türkiye arasındaki mültecilerin durumu ile ilgili, vize serbestisi konuları ve geçmişte mutabık kalınan konularla ilgili sorunları da değerlendirdik, AB’nin daha hızlı adım atması yeni bakış açısı getirmesi gerektiğini ifade ettik” dedi.
‘Çözümde öndeyiz’
Kıbrıs müzakere sürecinde yaşananların sorulması üzerine de Yıldırım, “Kıbrıs ile ilgili BM koordinasyonunda görüşmeler devam ediyor. Evvelsi gün Anastasiadis biraz sinirlenmiş, kapıyı vurup çıkmış, kriz oldu diye haberler çıkınca; ‘ben sigara içmeye çıktım, kriz yok’ diye geri geldi. Türkiye, her zaman çözümde, KKTC çözümde bir adım önde. Hiçbir zaman çözümü kesintiye uğratacak bir davranış içinde olmuyorlar. Buna özen gösteriyorlar. Çözümün mutlaka sağlanması lazım. Çözümsüzlüğün bedelini Türk tarafı ödüyor. Rum tarafı 2004 tüm uyarılara rağmen adanın tümünü temsil edecek şekilde tam üye yapıldı ve o gün çok daha kolay olan çözüm gerçekleşmedi. AB’nin de üzeri düşen görevi var” yanıtını verdi.
‘Hariçten gazel’
Maltalı bir gazetecinin, “Kaç gazetecinin Türkiye’ye girişi yasak? Kaç gazeteci tutuklu? Basın özgürlüğü konusunda problemler var” ifadeleri üzerine Başbakan Yıldırım, basın özgürlüğünün evrensel bir hak olduğunu hatırlattı ve şöyle devam etti: “Gazeteciler bu haklarını sonuna kadar kullanıyor. Basın özgürlüğü ayrı bir şey, basın özgürlüğü kisvesi altına terör faaliyeti içinde olmak ayrı bir şey. Bunlarla mücadelemiz var, teröristlere lojistik destek sağlamak, işini kolaylaştıracak faaliyette bulunmak, basın özgürlüğü ve faaliyeti ile izah edilen bir şey değildir. Gerçekler ters yüz ediliyor. Algı operasyonu ile basına, basın özgürlüğüne karşı sonuç ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. İddiada bulunanlara teklif ediyorum; basın özgürlüğü çok önemli AB için; 23-24’üncü fasıllar AB üyeliği için adalet ve medya, AB fasılları açsın ne söyleyeceklerse söylesinler, cevabını verelim. Hariçten gazel okumakla olmaz. Buyursun fasılları açsınlar Malta Başbakanı, dönem başkanlığı döneminde bütün ne düşünüyorlarsa bu konuyla ilgili konuşmaya, görüşmeye varız.”

‘Hedef ilerleme sağlamak’

Malta Başbakanı Joseph Muscat, görüşmede “AB Dönem Başkanı olarak Türkiye’nin AB üyeliği hususunda tam ilerlemeye bağlı, ‘Gümrük Birliği Anlaşması’ ve müzakere sürecini ele aldıklarını söyledi, Muscat “Bu konuda nasıl bir ilerleme geçirebileceğimizi görüştük. Dönem başkanlığımız süresince tam ilerleme konusunda bağlılığımızı dile getirdik” dedi. Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz girişi konusunda Malta’nın yaklaşımı sorulan Muscat, “AB Komisyonu tarafından AB ile Türkiye arasında geçen yıl varılan anlaşmaya ilişkin rapor açıklanacak. Bu konuda samimi olacağım. Darbe teşebbüsü öncesine kadar durum iyiydi. Türkiye’deki durumu anlıyorum. Darbe teşebbüsüne maruz kalmış, terör ve bunlara bağlı sorunlarla mücadele eden bir hükümet var. Bu konuda 71 kriterden kritik 7’si beklemekte. Bu önemli 7 kriter arasında terörle mücadele yasasının yorumlanması gibi konular var. Yeterince karışık konular. Bizim dönem başkanlığımızdaki hedefimiz ilerleme sağlamak.”

MHP ile ortak etkinlik olur

Fasılları açın


Başbakan Yıldırım, referandumda MHP’nin Ak Parti ile ortak çalışma yapılabileceğine dair genelgesinin hatırlatılması üzerine Malta Başbakanı Muscat’a dönerek, “İç konular soruldu kusura bakmayın” dedi. Muscat’ın, “Problem değil” demesi üzerine soruya yanıt veren Yıldırım, “Anayasamızda önemli bir değişiklik yapıyoruz, parlamenter sistemden başkanlığa geçişi öngörüyoruz, vatandaşa soracağız. MHP ile Ak Parti olarak uzlaşarak getirdik, amaç birliğimiz var, MHP de değişikliğin lehinde propaganda yapıyor biz de aynısını yapıyoruz. Söylemlerimizin benzer olması gayet doğal. Gerekirse bazı ortak etkinlikler de yapabiliriz” diye konuştu.
Yıldırım, soru üzerine Almanya Münih’te bugün temaslarda bulunacağını ifade ederek, “Merkel ve devlet hükümet başkanları ile görüşeceğim. ABD Başkan Yardımcısı Pence ile de görüşeceğim. Almanya’da milyonlarca vatandaş var, onlarla bir araya geleceğiz. AB ülkelerinde de benzer faaliyetlerimiz olacak” dedi.

‘Terörle, turizm başka ülkelere kaydırılıyor’

Başbakan Binali Yıldırım ve Malta Başbakanı Muscat, Türkiye-Malta İş Forumu toplantısına katıldı. Yıldırım burada iş adamlarına seslendi. Yıldırım, Turizmde bazı ülkelerin “güvenlik” ve “terör” sınıflandırması yaptığını ifade ederek şunları söyledi: “Turizmin belirli yerlerden ülkelerden başka ülkelere kaymasını sağlamaya çalışıyorlar. Açıkça söyleyeyim; Malta, Valletta ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli. Dünyada terör tehdidinden korunan hiçbir yer yok. Yaşayarak gördük. Ortak tehdit olarak almalı ve birlikte mücadele etmeliyiz. Bazen aklımıza terör-turizm söylemlerinde şu da gelmiyor değil; acaba rekabeti bozacak bir takım manipülasyonlar var mı yok mu bu soru sıkça soruluyor.”

Fasılları açın


Şehitliğe ziyaret
Öte yandan Malta’da Osmanlı donanmasının kuşattığı ancak fethedemediği kaleyi gezen ve bahçe olarak adlandırılan seyir terasından tarihi kenti ve limanı izleyen Yıldırım, bir Türk aileyle de sohbet etti. Yıldırım, daha sonra Türk Şehitliği’ne geçerek burayı ziyaret etti. KIVANÇ EL Malta