Ekonomi FASon krizi

FASon krizi

09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fas, Türk tekstil sektörüne tanıdığı gümrük muafiyetini askıya aldı. Fas pazarına uygun fiyat ve kaliteli ürünlerle giren Türk tekstilcileri, bu ülkeye ihracatlarını yüzde 175 oranında artırmıştı

FASon krizi

Fas, Türkiye’ye tekstil sektöründe tanıdığı gümrük muafiyetini askıya aldı. Fas tekstil piyasasına düşük fiyat ve kaliteli ürünle giren Türkiye, bu ülkeye tekstil ticaretini son 4 yılda yüzde 175 oranında artırmıştı.

Haberin Devamı

Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, yerli üreticinin korunması için Türkiye ile tekstil ve elbise sektöründeki gümrük muafiyetinin askıya alındığı, gümrük vergisinin ithal edilecek tekstil ürününe bağlı olarak yüzde 90’a varan birtakım düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.

Tekstilde hızlı artış

Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında, 2006’da Türkiye ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının 17. maddesine göre tarafların gümrük uygulamalarında değişikliğe gitme hakkının saklı olduğu hatırlatıldı.

Fas tekstil piyasasına düşük fiyat ve kaliteli ürün tedarik eden Türkiye, 2013’ten bu yana tekstil ticaret hacmini artırarak yüzde 175 oranına ulaştırmıştı.

FASon krizi
‘İhracata ağır darbe vurur’

Haberin Devamı

İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Kuzey Afrika ve özellikle Fas’ın, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için önemli pazarlar arasında yer aldığını ifade etti.

Tetikte olalım

“2017’de Fas’a hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız önceki yıla oranla yüzde 35 artışla 70.9 milyon dolardan 95.9 milyon dolara çıkardık” diyen Hikmet Tanrıverdi, konuşmasına şöyle devam etti:

“Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye’den ithal edilen tekstil ve hazır giyim ürünlerine uygulanan gümrük muafiyetini askıya aldığını ve bu ürünlere üçüncü ülkelere uygulanan mevcut gümrük vergisi oranlarının yüzde 90’ına varan oranlarda vergi getirdiği yönünde Fas Sanayi, Yatırım, Ticaret ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklamalarda bulunulduğu bilgisini aldık. Ancak resmi olarak henüz uygulamaya geçilmediği bildirildi. Eğer açıklandığı gibi bir uygulama olursa Fas’a ihracatımıza ağır bir darbe vuracağını söyleyebiliriz. Bu kararın iki ülke arasındaki diyalogla gözden geçirileceğini umut ediyoruz.”

FASon krizi

Yelpaze geniş

Fas’ta gümrükler tarım ürünleri için sanayi ürünlerine oranla daha yüksek olarak uygulanıyor. Sanayi ürünlerinde yüzde 2.5 ile yüzde 35 arasında değişen gümrük vergilerine ek olarak yüzde 0.25 maliye dışı ithalat vergisi bulunuyor. KDV oranları da yüzde 7 ile yüzde 20 arasında değişiyor. Fas; BAE, Mısır, Ürdün, Tunus, Türkiye ve ABD ile imzaladığı ikili serbest ticaret anlaşmaları kapsamında, tercihli gümrük vergisi oranları uyguluyor. Türkiye Fas’a tekstil ürünleri dışında, motorlu taşıtlar, mücevher, yedek parça, yassı demir, beyaz eşya, araç lastiği ve elektrikli cihazlar da ihraç ediyor.

Haberin Devamı