Gündem ‘Fatih artık Küçük Suriye’

‘Fatih artık Küçük Suriye’

19.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da Suriyelilerin yoğun olarak yerleştiği Fatih’te göçmen rahatsızlığı artıyor. 3 Suriyelinin yaralandığı son kavgadan sonra bölge sakinleri, “Burada bizden çok Suriyeli yaşıyor. Fatih, ‘Küçük Suriye’ oldu, huzurumuz kalmadı” diyor

‘Fatih artık  Küçük Suriye’

Ülkelerindeki savaş sonrası Türkiye’de yaşamaya başlayan Suriyeli göçmenlerle, yerleştikleri bölgelerde yaşayanlar arasında gerçekleşen uyumsuzluğun son örneği önceki gün İstanbul Fatih’te yaşandı. Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Fatih’in Zeyrek mahallesinde Suriyeli bir grup ile mahalleli arasında yaşanan tartışmada silahlar patladı. Kurşunların isabet ettiği, Abdo Aysa(21), Hamis Aysa(42) ile Halit Aysa(23) adlı üç Suriyeli yaralanırken, polis silahın sahibinin yakalanması için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Dökülen kan, aslında bir süredir semtte hissedilir boyuta gelen Suriyeli karşıtlığının bir tezahürü. Konuştuğumuz mahalle sakinlerinin neredeyse tamamı, semtlerinde, hatta Türkiye’de bile Suriyeli istemediklerini söylüyor.

‘Bizden daha çoklar’

Yaşanan kavgayı, “Suriyeli 4-5 kişi bir olup bir 16-17 yaşlarında bir çocuğu dövmüşler, bunun üzerine de önceki akşam bizden 20 kişilik bir grup olayın olduğu yerde toplanmıştı. Sokağın alt tarafında da 50-60 kişilik Suriyeli grup ellerinde sopa ve bıçaklarla bunların yanına geldi ve kavga başladı. Sonra silah sesi duyduk ama kim ya da kimler ateş açtı bilmiyoruz” şeklinde anlatan bir esnafın sözleri semtteki bakışın özeti niteliğinde;

“Suriyeliler Fatih’e geldiğinden beri huzurumuz kalmadı. Bir apartman dairesinde 3-4 aile birden oturuyor ve çok gürültü yapıyorlar. Ama halkımızın da çok büyük kabahati var. Eskiden mahallede 500 TL olan ev Suriyeliler geldikten sonra 1500 TL oldu. Böyle olunca birçok ev sahibi evlerini kiraya verip uzak semtlere taşındı. Artık bizden çok Suriyeli yaşıyor burada ve bizden daha rahatlar. Tek isteğim Suriye’deki savaşın bir an önce bitmesi ve Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri.”

Haberin Devamı

‘Devlet göz yumuyor’

‘Fatih artık  Küçük Suriye’

Mahalle sakinlerinin Suriyeler hakkındaki fikirleri aşağı yukarı hep aynı yönde. 15 yıldır Fatih’te oturan bir kadın da şunları söyledi:

“Suriyeliler geldikten sonra Fatih, Fatih olmaktan çıktı. Fatih artık ‘Küçük Suriye’ oldu. Biz mahallemizde de Türkiye’de de Suriyeli istemiyoruz. Her türlü pislik arttı. Bu insanlardan her türlü zarar da gelir. Kavga olduğunda burada az daha birilerini öldüreceklerdi. Ama devlet bunların her yaptığına göz yumuyor.”

‘Şehir kültürleri yok’

Zeyrek Mahallesi muhtarı Mehmet Kemal Şerbetçi, “Bundan 3 gün önce Suriyeliler Türk bir çocuğu dövmüşler ama neden dövmüşler bilgim yok. Bunun üzerinde dayak yiyen çocuğun yakınları da silah alıp bu ailenin yaşadığı Hattat Nazif sokağa gitmişler. Sonra üç Suriyeli yaralanmış” diye özetliyor yaşananları. Mahallelerinde Suriyeli nüfusun her geçen gün arttığını belirten Şerbetçi, “Suriyelilerin Türkiye gelmesiyle birlikte bizim mahalledeki ev kiraları da arttı. Fiyatlar bu kadar yüksek olunca kendi vatandaşımız buralarda oturamıyor ama Suriyeliler 8-10 yerden yardım aldıkları için rahatlıkla ödeyebiliyor. Suriyeli nüfusu artınca şikayetler de çoğaldı. Suriyelilerin çoğunun şehir kültürleri sıfır ve uyum sağlayamıyorlar. Benim istediğim, bir an evvel bunların geldiği ülkelerine geri gönderilmeleri ya da belli noktalarda toplanmaları” diyor.

Haberin Devamı