Faydalı bir oyuncak üstelik çevre dostu: Karton oyuncak

Son dönemlerde ön plana çıkan karton oyuncaklar çevre dostu olmaları çocukta yaratıcılığı desteklemeleri ve çok amaçlı kullanımı açısından bilinçli ebeveynlerin ilgisini çekmeye başladı. Kartondan oyuncakların çocuğun eğlenmesinin yanı sıra çocuk gelişimine olan birçok katkısı da vardır.

Karton oyuncaklar aslında hazır alınan birçok oyuncağa göre daha sade, çok yönlü. Karton oyuncakları saklamak, tekrar kurmak oldukça pratik oluyor. Aynı zamanda çocuklar karton oyuncaklarla kendi oyunları kurgulayıp uygulayabildikleri için daha uzun süre konsantre oluyor ve emeğinin karşılığını görebiliyor.

Haberin Devamı

Bu nedenle çocuğu kısa süreli meşgul edecek sonra sıkılıp kenara koyacağı bir hazır oyuncak yerine yerine tüm hayal gücünü kullanarak yaratıcılığı ile karton oyuncağı her gün farklı bir şeye dönüştürebilir, zihnindekini yansıtmakta özgür kalabilir.

Küçük yaş çocuklar, karton kutular/ karton oyuncaklar ile saklambaç oynamayı, karton kutuların etrafında emeklemeyi ve tünelmiş gibi içinden geçme oyunlarını özellikle çok severler. Bu sayede çocuk kendi bedeninin sınırlarını tanıyabilir, öz farkındalığı artar. Aynı zamanda çocuğun karton oyuncakları istediği manipüle edebilmesi de (yerini, şeklini, işlevini değiştirmesi) otonom hareket edebildiğini fark ettirir ve keyif verir.

Büyükçe olan karton oyuncaklar ile oynayan çocukların kaba motor becerileri de gelişir. Kutunun etrafında koşma, içine zıplama, üstünden zıplama, kutuyu taşıma gibi birçok etkinlik çocuğun gelişimine katkıda bulunur.

Güvenli alanları olabilecek karton kutu ve oyuncakların içine saklanarak güvende hissedebilirler. Sakinleşmeye ihtiyaç duyduklarında, biraz yalnız zaman geçirmek istediklerinde çocuğunuzu karton oyuncağının içinde kıvrılmış yatarken bulabilirsiniz. Çocuklar günlük hayatlarında yaşadıklarını oyunlar ile işler. Çocuğunuz yaşadığı hangi durumu işlemeye anlamaya ihtiyacı varsa karton kutu ve karton oyuncaklarını ona göre kullanabilir, şekillendirebilir. Örneğin, doktor ziyaretinden sonra eve geldiğinizde karton kutu bir hastane olabilir veya uzun bir yolcuğa çıkmadan önce bir uçağa dönüşebilir.

Haberin Devamı

Karton oyuncaklar ile çocuklar yaratıcılıkları ve hayal güçlerini kullanarak birçok farklı maceraya atılabilir. Yapılandırılmamış oyun ile tüm kontrol çocuktadır; karton oyuncağı nasıl kullanacağına, oyunun kurallarına, oyunun sürecine tamamen kendi karar verir. Çocuğunuza ‘ Bu karton kutu/ karton oyuncak ile ne yapabiliriz acaba?’ diye sorun ve onu düşüncelerinde serbestçe dolaşmasına bir şeyler yaratmasına fırsat tanıyın.

Ayrıca karton kutular ve karton oyuncakların oldukça dayanıklı olduğunu ve çevre dostu olduğunu unutmamak lazım.

Karton oyuncaklarda birçok farklı materyali de çocuğunuza sunabilirsiniz. Yün ipler, kurdeleler, makas, battaniye, gazlı/kuru boya, dergi sayfaları (kolaj için), tahta çubuklar, tuvalet kağıdı ruloları, kuru yapraklar, sünger parçaları, pipetler, mandallar, renkli yapıştırmalar kullanabilirsiniz.

Ayşe Başak Erk/ Uzm. Gelişim Psikoloğu

cocuklaringelisimi.com

Mika Psikoloji