Dünya FBI’dan telekulak iddiasına isyan

FBI’dan telekulak iddiasına isyan

07.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Donald Trump’ın ‘telekulak’ iddialarına FBI’dan itiraz geldi. FBI, Adalet Bakanlığı’nın iddiaları kamuoyu önünde reddetmesini talep etti

FBI’dan telekulak iddiasına isyan

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim yarışı sırasında ABD eski Başkanı Barack Obama’nın telefonlarını dinlettiği iddiasına Federal Soruşturma Bürosu’ndan (FBI) tepki geldi. “The New York Times” gazetesi, FBI Başkanı James Comey’in, ABD Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunarak Trump’ın Obama hakkındaki iddialarının bakanlık tarafından kamuoyu önünde reddedilmesini talep ettiği bildirildi. Gazete, Comey’in Adalet Bakanlığı’na yaptığı çağrıyı ismini açıklamadığı üst düzey bir Amerikalı yetkiliye dayandırdı.

Haberin Devamı

ABD’li üst düzey yetkiliye göre Comey, “Bu büyük iddia. Yanlış ve düzeltilmesi gerekiyor” dedi. FBI ve Adalet Bakanlığı konuya ilişkin olarak henüz resmi bir açıklama yapmadı. Comey, iddianın FBI’ın yasalara karşı geldiğini ima etmesi sebebiyle, Adalet Bakanlığı’ndan bu iddiayı resmi bir dille yalanlamasını talep ediyor. Başkan Trump, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Korkunç! Obama’nın (başkanlık) zaferimizin hemen öncesinde Trump Tower’ı dinlettiğini öğrendim” açıklamasında bulunmuştu. Beyaz Saray, Trump’ın iddialarını destekleyen bir kanıt sunmadı.

‘Kongre olumlu’

Associated Press (AP) haber ajansı ise ‘telekulak’ iddiasının Kongre tarafından soruşturulması talebine bazı üst düzey Kongre üyelerinin olumlu yaklaştığını duyurdu. Milli İstihbarat Teşkilatı (NIA) eski Direktörü James Clapper ise Trump’ın suçlamalarını reddederek, telefonların dinlenmesi için herhangi bir mahkeme emri olmadığını söyledi. Clapper, “Başkan hakkında, ne aday olduğu zaman ne de kampanya döneminde bir dinleme operasyonu gerçekleştirilmedi” dedi. Demokrat Partili Senatör Chelli Pingree başkanın dikkatleri başka yöne çekmek için asılsız ithamlarda bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Rusya temkinli

Trump’ın ‘telekulak’ açıklamasına Rusya cephesinden de bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın hiçbir şekilde ABD’deki iç meselelerle bağlantılı olmaması gerektiğini belirterek Trump’ın açıklamalarına mesafe koydu.

Yeni göç yasağı geldi

ABD Başkanı Donald Trump, dün 6 Müslüman ülkeye yönelik vize yasağını içeren yeni bir kararname imzaladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’un basın mensuplarına kararnameye ilişkin yaptığı açıklamada, yargı tarafından engellenen bir önceki kararnamede yer alan Irak’ın yeni kararnameden çıkarıldığı ifade edildi. Yeni kararnamenin 16 Mart’ta yürürlüğe gireceği ve üç ay boyunca yürürlükte kalacağı belirtildi. Yeni kararnamede İran, Suriye, Libya, Somali, Sudan ve Yemen ülke vatandaşlarından vize almak isteyen kişilerin ülkeye girişine izin verilemeyeceği açıklandı.
ABD’de kalıcı oturma ve çalışma izni sağlayan ‘Yeşil Kart’ sahibi kişilerin ve hâlihazırda bir Amerikan vizesi olanların yasak dışında tutulacağını belirtildi. Trump’ın dün imzaladığı kararname, bir önceki adımın ‘daha hafifletilmiş’ hali olarak yorumlanıyor. Irak Dışişleri Bakanlığı ise Beyaz Saray’ın söz konusu kararının ardından ‘derin bir rahatlama’ duyduklarını ifade etti. Trump, başkan olduktan kısa süre sonra Irak’ın da dâhil olduğu 7 ülkeye seyahat yasağını içeren bir kararname yayımlamış, söz konusu kararname kısa süre uygulandıktan sonra yargı kararı ile iptal edilmişti. Yeni kararnamenin yürürlüğe girdikten sonra yasak karşıtı gruplar tarafından olayın yeniden yargı sürecine taşınması bekleniyor.