Ekonomi Fed'in Yönetim Kurulu Üyesi Brainard: "Faiz artışına başlama görüşü ikna edici değil"

Fed'in Yönetim Kurulu Üyesi Brainard: "Faiz artışına başlama görüşü ikna edici değil"

12.09.2016 - 22:12 | Son Güncellenme:

ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, bankanın faiz artırımı konusundaki tedbirli yaklaşımını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Fedin Yönetim Kurulu Üyesi Brainard: Faiz artışına başlama görüşü ikna edici değil

Brainard, Chicago Küresel İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Fed'in aşağı yönlü riskler nedeniyle faiz artışında acele etmemesini destekleyen mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Enflasyon hedefinin uzun süredir yakalanamadığı, iş gücü piyasasındaki gevşekliğin beklentilere rağmen devam ettiği ve olumsuz küresel gelişmelerin etkilerine maruz kalan bir ekonomiyle yüzleşildiğini anımsatan Brainard, ekonominin bu durumunu "yeni normal" olarak tanımladı.

Brainard, "yeni normal"de aşağı yönlü risklerin ağır bastığına işaret ederek Fed'in bu riskler nedeniyle yaşanabilecek ters bir şoka yeterli karşılığı veremeyebileceğini vurguladı. Brainard, şöyle devam etti:

"Ekonomide beklenmeyen bir güçlenme yaşanması durumunda kullanabileceğimiz test edilmiş araçlarımız ve geniş bir politika alanımız var. Buna karşın, geleneksel araç setimiz ters bir şoka karşı daha limitli ve bu nedenle beklenmeyen bir zayıflığa yeterince karşılık verememe riskimiz daha yüksek."

Haberin Devamı

- "Faiz artışına başlama görüşü ikna edici değil"

Brainard, ayrıca Japonya ve Avro Bölgesi'nin deneyimlerinin talepteki uzun süreli zayıflığın tamir edilmesinin çok zor olduğunu gösterdiğini belirterek Fed'in bu tecrübelerden ders alması gerektiğine dikkati çekti.

ABD'de enflasyon hedefinin uzun süredir yakalanamaması ve küresel deflasyonist baskıların tüketicilerin enflasyon beklentilerini aşağı çektiğini anlatan Brainard, "İş gücü piyasasındaki sıkılaşmanın enflasyon üzerindeki etkisi az ve kademeli olacağından faiz artışına bu etkiyi görmeden başlama görüşü ikna edici değil" değerlendirmesini yaptı.

Bu nedenle, genişleyici para politikasının yavaş, tedbirli ve kademeli olarak kaldırılmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Brainard, şunları kaydetti:

"Fed'in tedbirli yaklaşımının bize son aylarda istihdam artışı ve enflasyondaki ilerlemeyi desteklemek açısından iyi hizmet ettiğini düşünüyorum. Bu değerlendirme ışığında, gelecek aylarda açıklanacak verileri hedeflerimize yönelik ilerleme açısından incelemek için dört gözle bekliyorum."

- Piyasaların tepkisi

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 20-21 Eylül'de gerçekleşecek toplantısı öncesinde konuşan son Fed yetkilisi Brainard'ın açıklamaları, hisse senedi piyasalarına olumlu yansıdı.

Haberin Devamı

New York borsasında endeksler, Brainard'ın faiz artışı için daha fazla beklemekten yana olduğunu gösteren mesajlarıyla kazançlarını artırdı. Öte yandan, dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybederken, konuşma öncesinde 1,1267 seviyesindeki avro/dolar paritesi 1,1246'ya geriledi, dolar/TL paritesi ise 2,9800'den 2,9647'ye indi.

Altının onsu ise sınırlı düşüşle 1,328.65 dolardan alıcı bulurken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 48,31 dolardan işlem görüyor.