Sakarya Fetö'nün Sakarya Yapılanması Davası

Fetö'nün Sakarya Yapılanması Davası

10.11.2017 - 20:46 | Son Güncellenme:

Örgütün şehir yapılanmasına ilişkin 32'si tutuklu, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi Mahkeme heyeti, 10 sanığın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi

Fetönün Sakarya Yapılanması Davası

SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 32’si tutuklu, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmanın ikinci gününde, tanık ifadelerinin alınmasının ardından avukatlara söz verildi.

Sanık avukatları müvekkillerinin, adı geçen örgütün faaliyetlerine veya eylemlerine bilerek ya da isteyerek katılmadıklarını savunarak, uzun süren tutukluluk halinin göz önünde bulundurulmasını ve tahliye edilmelerini istedi.

Daha sonra görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ayhan Genç, Bekir Çatalbaş, Çetin Çınar, Fatih Aydın, Halis Aygün, Hüseyin Kav, Mehmet Osmanoğlu, Mehmet Sarı, Mehmet Peker ve Metin Sert'in adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı konularak tahliyesine karar verdi.

Haberin Devamı

Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına hükmeden heyet, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 959 sayfalık iddianamede, örgütün "himmet" yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtildi.

Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamadan itaat eden ve maddi gücü yerinde olanların seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığının belirlendiği aktarılan iddianamede, şöyle denildi:

"Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçilmiştir. Mali heyetler, yurt dışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır."

İddianamede, "üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları"nın da arasında bulunan 72 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Haberin Devamı

Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen için, "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan, 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.