Siyaset ‘FETÖ tedbirleri için OHAL’e devam’

‘FETÖ tedbirleri için OHAL’e devam’

18.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütleri ile etkin mücadele için OHAL’in 7. kez uzatıldığını açıklayan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ‘kritik kurumlarda henüz tespit edilemeyen FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarının olabileceğini ve bunların tespiti için zamana ihtiyaç duyulduğunu’ belirtti

‘FETÖ tedbirleri için OHAL’e devam’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, OHAL’in 7. kez uzatılmasının gerekçesini FETÖ/PDY ile mücadelede zamana ihtiyaç duyulması olarak açıkladı. Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Beştepe’de toplandı. MGK’dan hemen sonra toplanan Bakanlar Kurulu’nda tek gündem maddesi OHAL’in 7. kez uzatılması konusunda kurulda alınan tavsiye kararıydı. Hükümet Sözcüsü Bozdağ, toplantının ardından yaptığı açıklamada, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

ZAMANA İHTİYAÇ VAR: OHAL ilanını gerekli kılan şartların tamamıyla ortadan kalkmaması ve gerekli tedbirlerin alınması için zamana ihtiyaç duyulması. FETÖ/PDY, PKK, KCK, DEAŞ ve DHKP-C gibi bilumum terör örgütlerine dönük tedbir ve kararların etkin ve hızlı bir şekilde alınması ve aynı şekilde hızla etkin bir biçimde uygulanması ihtiyacının devam etmesi. FETÖ, PDY terör örgütü içerisinde çözülmenin tam anlamıyla gerçekleşmiş olmaması, FETÖ/PDY terör örgütü yapısı, terör örgütünün çalışma yöntemleri, gizliliğe aşırı riayet etmesi nedeniyle, FETÖ terör örgütü üyelerinin tespitinde yaşanan zorluklar nedeniyle ayrıca zamana ihtiyaç duyulması. Kritik kurumlarda henüz tespit edilemeyen FETÖ, PDY terör örgütü mensuplarının olabileceği ve bunların tespitinin de ayrıca zamana ihtiyaç göstermesi. Terör örgütleriyle daha etkin ve kararlı

Haberin Devamı

‘AB, Türkiye’yi yeteri kadar anlamıyor’

Bozdağ, AB’nin ilerleme raporunda FETÖ’nün terör örgütü kabul edilmemesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Avrupa Birliği Komisyonu’nun bunu kabul etmesi kabul etmemesi bu gerçeği değiştirmez. Bunlar terör örgütü olmayacakta kim terör örgütü olacak? Rapor AB’nin Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehdit ve sınamalar nedeniyle Türkiye yeteri kadar anlamadıklarını da göstermektedir. Terör örgütlerinin Türkiye’ye ödetmek istedikleri bedel ve Türkiye’nin bunlar karşısında verdiği haklı mücadeleyi yeterince idrak etmediklerini göstermektedir. Süslü bazı lafları bizim karnımız tok. Biz icraata bakıyoruz. Raporun içerisinde bazı olumlu açıklamalar var ama bu olumlu açıklamalar Türkiye yapılan haksızlığı örtmeye yetmez.”

Erdoğan-Bahçeli zirvesini işaret etti

Bozdağ, Bahçeli’nin erken seçim çağrısına ilişkin olarak şunları kaydetti: “Türkiye’nin gündemi Sayın Bahçeli’nin açıklaması oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız grup toplantısından sonra kısa bir değerlendirmeyi partimizin yetkilileri ile yaptılar ve yarın da (bugün) MHP lideri Bahçeli’yle Ak Parti lideri ve Cumhurbaşkanımız 13.30’da bir araya gelecekler ve konuyu değerlendirecekler. Esasında bu konuya ilişkin gerekli açıklamalar, bu değerlendirmeden sonra yapılacaktır. Onun için 13.30’u beklemenizi tavsiye ederim.”

mücadelenin devam etmesi, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasının devamını sağlamak ve hali hazırdaki sorunlara yönelik tedbirlerin sonuçlarının görülmesini teminen olağanüstü hale ilişkin sürenin uzatılmasına ihtiyaç duyulmuştur. OHAL terör örgütlerine ve teröristlere karşı ilan edilmiştir. Bu süre içerisinde de terör örgütlerine ve teröristlere karşı uygulanmıştır. Bundan sonra da terör örgütleriyle ve teröristlerle etkin mücadele için uygulanmaya devam edeceklerdir.

PROVOKATİF AÇIKLAMALAR: (Yunanistan ile gerilim) Biz, Ege Denizi’nin iki ülke arasındaki dostluğun iyi komşuluk ilişkilerinin denizi olmasını arzu ediyoruz. Ancak maalesef Yunanistan birtakım provokatif açıklamalar yapıyor. Yunanistan’ın iç siyasetinde yer edinmek, güç edinmek, alan genişletmek için bu açıklamaların yapıldığı görülüyor.

ÇOCUKSU HAREKETLER: Türkiye’nin Ege’de bir oldu bittiye göz yummasını kimse beklememelidir. Eğer Yunanistan öyle bir hesap yapıyorsa, bu hesap Ege Denizi içinde batar gider. Hiç istemediğimiz tatsız hadiseler olabilir. Bunu önlemenin yolu Yunanistan tarafının yaptığı çocuksu provakatif hareketleri tekrarlamamasıdır. Orada gidip fotoğraf çektirip, ‘Buralar bizim’ diye bundan efelenen Türkiye değil. Bu çocuksu davranışlara cevap veren ve bunun karşılığında olgun davranan Türkiye’dir.

Haberin Devamı

mukabele-i bilmisil: (Yunanistan’daki FETÖ üyelerinin iadesi) Teröristlerin iadesine dair başlangıçta Türkiye’ye çok net sözler verilmesine rağmen Yunanistan üzerine düşeni yapmamıştır. Hep top yargıya havale edilmiştir. Şimdi görüyoruz ki, yürütmenin bir üyesi yargının nasıl davranacağına ilişkin açıklamalar yapıyor. Bu da şunu gösteriyor, bu konu yargının meselesi değil Yunanistan siyasetinin bu konuya olumlu yaklaşmamalarının bir sonucudur. İade konusunda olumlu adım atarsa bu iki ülke açısından son derece önemli bir gelişme olur. Ama diğeri uymadığı zaman Türkiye mukabele-i bilmisil ilkesi gereğini yapar.

AB’DEN VAZGEÇMEDİK: AB’den uzaklaşan Türkiye değil, maalesef taraflı olan, eşit davranmayan AB’dir. Biz buna rağmen AB hedefinden vazgeçmedik. Vazgeçmeye niyetimiz yok. Eğer onlar vazgeçmeye niyetleniyorlarsa “biz Türkiye’ye ilişkin kanaatlerimizi değiştirdik, vazgeçtik” desinler.

Haberin Devamı

TERÖRLE MEŞRU MÜCADELE: Terör örgütleriyle mücadele de ‘Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını anlıyoruz’ deyip arkasından da Türkiye’nin terörle mücadelede elini ayağını bağlayacak yaklaşımları Türkiye’nin kabul etmesini kimse beklememelidir. Türkiye, terör örgütleriyle etkin ve kararlı mücadelesini bundan sonra da devam edecektir.

‘Ben de yeni duydum’

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu öncesi Bahçeli’nin erken seçim açıklamasına ilişkin soruları yanıtladı. Gazetecilere “Ben de sizinle birlikte öğrendim” diyen Bozdağ, şöyle devam etti: “Ak Parti’nin, seçimleri vaktinde yapma gibi bir geleneği var ve 22 Temmuz seçimleri hariç bütün seçimler vaktinde yapıldı. Sayın Bahçeli’nin açıklaması partinin yetkili organlarında değerlendirilecektir ve ona göre bir açıklama yapılacaktır. Sayın Bahçeli’nin açıklaması yeni bir durumdur, bu yeni durumu elbette biz de değerlendireceğiz. Ama sonuç ne olur şimdiden buna dair bir şey deme imkanı yok.”