Gündem ‘Kapı çaldığında hâlâ titriyorum’

‘Kapı çaldığında hâlâ titriyorum’

08.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’den 4 çocukları ile önce Almanya daha sonra İngiltere’ye giderek sığınma talep eden ve İngiltere’de 13 ay gözaltında tutulan Kürt aile, İngiltere hükümetine açtığı dava sayesinde 6 haneli bir tazminat kazandı

‘Kapı çaldığında hâlâ titriyorum’

Tazminatın mahkeme dışında yapılan bir anlaşma ile kararlaştırıldığı, tam miktarın ise yasal nedenlerle açıklanmayacağı belirtildi.

4 çocukla ıslahevine...
Ay ailesinin hikâyesi, Şırnak’ta yaşayan Kürt asıllı Yurdagül ve Salih Ay’ın Türkiye’de defalarca hapse girmelerinin ardından yurtdışına iltica etmeleriyle başladı.
1991’de Almanya’ya sığınma talebinde bulunan aile başvurudan 8 yıl sonra Almanya’dan ret cevabı alınca İngiltere’ye gitmeye karar verdi. 2003’te İngiltere’de anne Yurdagül Ay ve dört çocuğu Medya, Dilovan, Nevroz ve Berivan gözaltına alınarak, İskoçya’da yasadışı göçmenlerin konulduğu bir ıslahevine yerleştirildi. Baba Salih Ay ise Türkiye’ye geri gönderildi.
Anne ve çocuklar gözaltında 13 ay boyunca tutulup, serbest kaldıktan sonra katıldıkları programlarda yaşadıkları travmaları anlattı, olay İngiltere’de büyük ses getirdi. Ünlü oyuncu Colin Firth, yazar JK Rowling, başpiskopos Desmond Tutu başta olmak üzere birçok siyasi ve dini lider aileye destek verdi. Aile bırakıldıktan sonra da Almanya’ya gönderildi ve yeniden mültecilik başvurusunda bulundu.
İngiltere tarihinde en uzun süre gözaltında kalan çocuklar olarak tarihe geçen Medya, Dilovan, Nevruz ve Berivan hâlâ o günlerin travmalarını yaşadıklarını söylüyor. İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian’a konuşan çocukların en küçüğü, gözaltına alındığında henüz 7 yaşında olan Medya geceleri hâlâ kabuslar gördüğünü anlattı. O zaman 13 şimdi 22 yaşındaki Berivan yaşadıklarını, “Bir anne ve dört çocuk bir odada 13 ay geçirdik. Her gece uyumadan önce gardiyanlar bizi saymaya geliyordu. Şimdi özgürlük benim için bir odada tek başıma oturabilmeyi ifade ediyor” diye betimledi.
Gözaltındayken 12 şimdi 21 yaşında olan Nevruz ise 13 ayın üzerinde bıraktığını etkiyi “Hâlâ her kapı zili çalındığında oturduğum yerden bizi almaya geldiklerini düşünerek sıçrıyorum” diye anlattı.

Yazarlar