Ankara Fetö'yü Araştıran Avukat Robert Amsterdam: “15 Temmuz'da Ne Oldu, Belirlenmesi İçin Abd'deki Devlet Arşivlerinin Açılması Gerekiyor”

Fetö'yü Araştıran Avukat Robert Amsterdam: “15 Temmuz'da Ne Oldu, Belirlenmesi İçin Abd'deki Devlet Arşivlerinin Açılması Gerekiyor”

14.12.2017 - 09:58 | Son Güncellenme:

.

Fetöyü Araştıran Avukat Robert Amsterdam: “15 Temmuzda Ne Oldu, Belirlenmesi İçin Abddeki Devlet Arşivlerinin Açılması Gerekiyor”

FETÖ’nün dünyadaki faaliyetlerini araştıran uluslararası avukat Robert Amsterdam, 15 Temmuz darbe girişiminde Türk halkının verdiği mücadelenin asla unutulmayacağını belirterek, “1980’de, 1997’de ne oldu, 15 Temmuz’da ne oldu, bunların belirlenmesi için ABD’deki devlet arşivlerinin açılması gerekiyor, bir uzlaşı komisyonu kurulması gerekiyor. Bu tarihlerin anlaşılması gerekiyor” dedi.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) dünyadaki faaliyetlerini araştıran hukuk firması Amsterdam&Partners’ın sahibi Robert Amsterdam, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen 3. Ankara Marka Festivali (AMF) kapsamındaki söyleşide Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminden bir yıl önce FETÖ’yü incelemelerini istediğini anlattı. Yaptıkları incelemeyi 650 sayfalık “Aldatma İmparatorluğu: Gülen Sözleşmeli Okul Ağı Üzerine Bir Araştırma” isimli kitapta topladıklarını belirten Amsterdam, “ABD kamu kayıtlarına dayanarak FETÖ’nün ABD’de sistematik bir şekilde suça karıştığı ortaya kondu” dedi. Kitabın finansmanının Türk hükümeti tarafından karşılandığını ancak içeriğiyle ilgili hiçbir tavsiye ve yönlendirmede bulunulmadığının altını çizen Amsterdam, yayınlayacakları ikinci kitapta da FETÖ’nün ABD politikalarında ne derece etkili olduğunu göstereceklerini söyledi.
Türkiye-ABD ilişkilerine de değinen Amsterdam, en tartışmalı konunun “ABD’nin FETÖ’ye güç verdiğinin” düşünülmesi olduğunu ifade etti. ABD’deki devlet arşivlerinin açılması gerektiğine dikkat çeken Amsterdam, “1980’de, 1997’de ne oldu, 15 Temmuz’da ne oldu, bunların belirlenmesi için ABD’deki devlet arşivlerinin açılması gerekiyor, bir uzlaşı komisyonu kurulması gerekiyor. Bu tarihlerin anlaşılması gerekiyor” dedi.

“ABD halkı Trump’ı sorguluyor”
ABD’ye karşı duyulan nefretin gelecek nesillere bir faydasının olmayacağını vurgulayan Amsterdam, Türk iş dünyasının da hükümetin ve organizasyonların desteğiyle hareket ederek kendi çıkarlarını koruyabileceğini söyledi. ABD vatandaşlarının ilk kez kendi ülkelerini sorgulamaya başladığını belirten Amsterdam, “ABD halkı Trump’ı sorguluyor şu an. Trump, ‘derin devlet’ terimini ABD kelime dağarcığına yerleştirdi. Artık insanlar bu kelimeyi kullanıyorlar, kendi ülkelerinin bir derin devleti olduğunu öğrendiler” diye konuştu.
Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar konusunda üstlendiği role de dikkat çeken Amsterdam, insan haklarıyla ilgili kanunların Türkiye’yi ileriye taşıyacağını söyledi. “İnsan hakları, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar Batı’nın tekelinde değildir” diyen Amsterdam, hiçbir Batılı ülkenin Türkiye’ye insan haklarını öğretecek durumda olmadığını söyledi. Amsterdam, “ABD gibi bir ülke, ‘hangi Müslümanlar gelebilir, hangileri gelemez’e karar verirken Türkiye’ye insan hakları konusunda herhangi bir tavsiyede bulunamaz” dedi.
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’de milyonlarca dolar harcayarak Türkiye’yi kötülemeye çalıştığını kaydeden Amsterdam, “Bu çalışmaların sonunda FETÖ kendi ismini ABD politikalarının arasına koydu” dedi. Amsterdam, çoğu kişinin öncesinde ne olduğunu bilmediğini ancak şimdi gerçek resmin göründüğünü söyledi.

"Türk firmaları Türk yumuşak gücünü kuruyor, gerçekleştiriyorlar"
Türkiye’nin firmaları aracılığıyla yumuşak gücünü (softpower) kurduğuna dikkat çeken Amsterdam, şunları söyledi:
“Türk firmaları dünyanın her yerinde başka ülkelere yardımcı oluyor, değişimi sağlıyorlar. Türk yumuşak gücünü kuruyor, gerçekleştiriyorlar. Bu gerek Türk Hava Yolları, gerek başka kurumlarla oluyor ve bunların hepsi Türk bayrağını taşıyorlar. Türk firmalarının faaliyetlerini sadece yeni pazarlara açmakla sınırlı kalmamaları, hükümetleriyle beraber çalışarak tüm dünyada Türkiye’nin rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamaları gerekiyor.”
Türkiye’ye karşı yapılan saldırıların dünyaya daha iyi anlatılması gerektiğini de belirten Amsterdam, Türkiye’nin FETÖ ile ilgili tehditleri kitap haline, yazılı hale getirip ABD’ye sunarak, şeffaflığı sağlamak zorunda olduğunu ifade etti. Amsterdam, “Türkiye tekrar mağdur olmamalı” dedi.