Ekonomi Fiber için ortak altyapı şirketi geliyor

Fiber için ortak altyapı şirketi geliyor

28.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turkcell, Vodafone, Türksat ve Telkoder aldıkları kararla Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) kurmak için harekete geçti. Bu yapılanma Türkiye’de telekom altyapısının etkin şekilde kullanılmasını hedefliyor

Fiber için ortak altyapı şirketi geliyor

Telekom sektöründe uzun bir süredir tartışılan ortak altyapı firması kurma yolunda ilk adım atıldı. Sektörün önemli oyuncuları Turkcell, Vodafone, Türksat ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) üyesi şirketler, ortak altyapı şirketi kurmak için düğmeye bastı.

Kurumlar aldıkları ortak kararla Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) kurmayı planladıklarını açıkladılar. Bu yapılanmayla Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ve alternatif operatörler fiberde mükerrer yatırımları önlemeyi hedefliyor.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafoe CEO’su Gökhan Öğüt, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda atılan tarihi adımla sektörün önemli kazanımlar elde edeceği ve Türkiye’nin dünyayla rekabette gücünü artıracağı belirtildi.

Kaynak boşa gitmesin

Türkiye’de son dönemde gerekliliği çok sayıda operatör tarafından gündeme getirilen ve sivil toplum kuruluşları tarafından da desteklenen OAŞ’nin kurulması için bir araya gelen taraflarca yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Ülkemizde var olan telekom altyapılarının en etkin şekilde kullanılması ve geliştirilmesi, sektördeki tüm şirketlere sektör altyapısının en uygun şartlarda ve adil olarak sağlanması ve mükerrer yatırımlarla kaynakların boşa harcanmaması için Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat şirketlerinin ve telekom sektöründeki diğer şirketlerin en geniş kapsamda katılımının sağlanacağı bir ‘Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ)’ kurulması konusunda çalışmalara başlanacaktır.
Çalışmalar başta Rekabet Kanunu ve Elektronik Haberleşme Kanunu olmak üzere ilgili mevzuatta öngörülen tüm düzenlemelere, izinlere ve yetkilendirme şartlarına uygun bir şekilde yürütülecektir.”

Dört kurumun yaptığı ortak açıklama şöyle devam etti: “Hükümet Programı’nda da yer alan ve başbakanın ülkemizi sayısal geleceğe taşıma amacı doğrultusunda, hızlı internet hizmetlerinin daha yaygın, uygun fiyatlarda ve kaliteli koşullarla kullanıcılara ulaştırılmasını temin edecek, tüm sektörün katılımına açık olan bu hayati girişime, kamunun ve özel sektörün uyum içinde, ülkemizin geleceği için gerekli desteği vereceğine olan inancımız tamdır.

Toplumumuzun en geniş siyasi ve sosyal kesimlerinin desteğinin de yanımızda olacağına inanıyoruz. Bu girişim, zor günlerden geçen ülkemizde geleceğe olan güvenimizi ve yatırım kararlılığımızı göstermektedir.”

Haberin Devamı

272 bin kilometrelik ağ var

- BTK 2016 birinci çeyrek verilerine göre, Türkiye’de alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 58 bin 155 km. Türk Telekom ise 214 bin 395 km fiber altyapıya sahip.

- Türkiye’nin 272 bin 550 km olan toplam fiber altyapısının yüzde 79’u Türk Telekom’a ait.

- Türkiye’de 1.7 milyon fiber internet abonesi var.