Ekonomi Fidanlı köyü istihdam merkezi oldu! Yılda 12 milyon fidan yetiştirip...

Fidanlı köyü istihdam merkezi oldu! Yılda 12 milyon fidan yetiştirip...

15.03.2017 - 11:30 | Son Güncellenme:

Fidanlı'da yetiştirilen zeytin, nar ve narenciye fidanları yurt içi ve dışından talep görüyor. Köy geçimini buradan sağlarken çalışmak için de günde 300-400 kişi geliyor.

Fidanlı köyü istihdam merkezi oldu Yılda 12 milyon fidan yetiştirip...

Akdeniz Bölgesi'nin önemli tarım kentlerinden Hatay'ın Amik Ovası'ndaki Fidanlı Mahallesi'nde yetiştirilen zeytin, nar ve narenciye fidanları yurt içi ve dışından talep görüyor.

Haberin Devamı

Samandağ ilçesine 14 kilometre uzaklıktaki bin 500 nüfuslu Fidanlı Mahallesi'nde yılda ortalama 12 milyon fidan yetiştiriliyor.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin turizmin yanı sıra tarımla da adından söz ettirdiğini söyledi.

BÜTÜN KÖY GEÇİMİNİ BURADAN SAĞLIYOR

Samandağ'ın Fidanlı Mahallesi'de 1960'lı yıllardan bu yana fidancılığın yapıldığını, ürünlerin ününün de her geçen gün arttığını belirten Nehir, "Mahalle, fidancılıkta çok önemli ve ciddi bir merkez haline geldi. Fidanlı, kendi köylüsünün geçindiği değil, çevresindeki köylerin de çok önemli istihdam merkezine dönüştü. Buradan Türkiye'nin hemen her iline fidan gönderilmesinin yanı sıra ihracat da yapılıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

YURTDIŞINA DA GÖNDERİYORLAR

Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Atıf Çapar da mahallede üretilen fidanların sertifikalarının bulunduğunu kaydederek, "Mahallede fidanların çekirdekten tarlaya ekim haline gelene kadar üretimi gerçekleştiriliyor. Burası fidancılıkta önemli bir yer. Yurt içinin yanı sıra Azerbaycan ve Makedonya gibi ülkelere de narenciye ve zeytin fidanı gönderdik. Başka ülkelerden de talep geliyor. İklimi ve verimli topraklarıyla burada yetişen fidanlar çok talep görüyor. Mahallede yaşayan hemen herkes bu işi yapıyor." ifadelerini kullandı

YAZIN NÜFUS YÜKSELİYOR

Muhtar Bahri Sağ ise mahallede bin 500 civarında kişinin yaşadığını, ancak yaz aylarında nüfusun 2 bine kadar çıktığını anlattı.

İSTİHDAM MERKEZİ

Bölgenin en önemli geçim kaynağının fidancılık olduğunu aktaran Sağ, "Burada yaşayanların yanı sıra etraftaki mahallelerden de Fidanlı'ya çalışmak için günlük 300-400 kişi geliyor. Burası aynı zamanda istihdam merkezi. Burada yetişen fidanları Türkiye'nin her bölgesine gönderiyoruz. Amik Ovası'nın bereketi diğer toprakta üreticinin yüzünü güldürüyor." şeklinde konuştu.