Ekonomi Filocular 2017’de gaz kesmedi...

Filocular 2017’de gaz kesmedi...

12.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de filo kiralama sektörü büyümesini sürdürürken, araç parkı da yarım milyona koşuyor. 2017’de 13.8 milyar TL yatırım yapan filo kiralama sektörü, Türkiye’de satılan otomobillerin 5’te 1’ini aldı

Filocular 2017’de gaz kesmedi...

Filocular 2017’de gaz kesmedi...
Geçmişi çok eski olmasa da, hızlı ve istikrarlı büyüyen filo kiralama sektörü, geçtiğimiz yıl da bu trendi sürdürdü.

Haberin Devamı

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye’de 2017 yılında yeni otomobil satışları bir önceki yıla oranla yüzde 4.5 oranında düşerken, aynı dönemde operasyonel yani filo kiralama sektörünün araç parkında yüzde 10.6 artış kaydedildi. Filo kiralama sektörünün elindeki araç sayısı 365 bin 782 adede ulaşırken, sadece bu yıl sektörün 148 bin adede yakın otomobil satın aldığı bildiriliyor. Özetle, filo kiralama şirketleri, 2017 yılında satılan her 5 otomobilden birini satın alıp, toplamda 13 milyar 854 milyon TL’lik yatırım yapmış oldu.

Filo kiralama sektöründe en çok tercih edilen markalara bakıldığındaysa, Renault’nun yüzde 28.5’le ilk sırada olduğu, onu yüzde 14.2 ile VW, yüzde 10.4 ile Fiat, yüzde 10 ile Ford izlediği göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Filocular 2017’de gaz kesmedi...

Dizelin krallığı

Söz konusu verilere göre “orta sınıf” (C) otomobiller, yüzde 51.4’le sektör araç parkının yarısını oluştururken, daha ucuz ya da küçük araçlardan oluşan “B sınıfı” otomobillerin oranı yüzde 27’yi buluyor.

Bununla birlikte, filo kiralama sektöründe “dizel motorların ağırlığı”, otomotiv pazarının da hayli üzerinde bulunuyor. Bir anlamda dizel motorlu araçların “kral” olduğunu söylemek yanlış olmaz. Nitekim, filo kiralama sektöründeki araç parkında dizel motorluların oranı tamı tamına yüzde 94.5 olarak verilmekte. Türkiye’deki otomobil pazarında ise bu oran yüzde 61. Aynı şekilde “vites seçimi” konusunda da filo pazarında farklı bir rüzgar esiyor. Türkiye’de geçen yıl satılan otomobillerin yüzde 60.5’i otomatik vitesli olurken, filo kiralama sektöründe bu oran yüzde 48’de kaldı.

Filo müşterilerinin, gerçekten de “uzun dönem” araç kiralama eğiliminde olduğunu da söylemek gerek. Nitekim TOKKDER verilerine göre kiralamaların yarıdan fazlası, yani yüzde 59’u 30-42 ay arasında gerçekleşirken, müşterilerin sadece yüzde 5’i 18 ay ya da daha kısa süreli anlaşma yapmayı tercih ediyor. Sözleşmelerin yüzde 79’u ise, “euro” ile yapılmış.

8 YIL ÖNCE OLMADI, ŞİMDİ ÜRETİLECEK!

Ralli dünyasının ve otomobil fanatiklerinin unutamadığı “efsane” araçlardan biri olan Lancia Stratos, Alman milyarder iş adamı Michael Stoschek tarafından yeniden ve modern haliyle üretilmeye çalışılmıştı.

Haberin Devamı

Filocular 2017’de gaz kesmedi...

Stoschek, İtalyan tasarım stüdyosu Pininfarina ile anlaşarak Stratos’un modern yorumunu ortaya çıkarttırmış, hatta sınırlı sayıda da olsa üreteceğini açıklamıştı. Ancak 2010 yılındaki bu girişim, (söylendiği kadarıylı) Ferrari engeline takılmış, İtalyan üretici F430’un motoru ve alt yapısının bu araçta kullanılmasına izin vermemişti. Ancak orijinali Ferrari motorlu olan bir aracı, başka motorla üretmenin anlamı olmayacağı için. proje, bir prototiph olarak kalmıştı. Taa ki şimdiye kadar...
Kişiye özel otomobiller ve modeller üreten İtalyan firması “Manifattura Automobili Torino” (MAT), Stoschek ile anlaştığını duyurdu. Bu anlaşmayla MAT, Lancia Stratos “esintili” bu süper otomobilden 25 adet üreteceğini, ancak aracın “yol”, “yarış” ve safari (çöl) versiyonları da olacağını bildirdi.

ARTIK 'SADECE HESAPLI' DEĞİL

Haberin Devamı

Dacia’nın SUV sınıfındaki popüler temsilcisi Duster, yeni nesliyle 1 Mart’tan itibaren Türkiye yollarına çıkmaya başlıyor. 70 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak yeni nesil Duster’ın ilk 100 adedi, “henüz pazara sunulmadan” internet üzerinden satılacak.

Filocular 2017’de gaz kesmedi...

Evrim geçirerek yeni bir tasarıma kavuşan Duster, yeniden şekillendirilen iç tasarımı, artan kalite algısı ve gelişmiş donanım özellikleriyle dikkat çekiyor. Yeni nesliyle daha iddialı bir tasarıma ve özelliklere kavuşan Duster’ın iç mekanı ise hayli sessizleşmiş. Konfor ve kalite odaklı yeni iç mekan, fark yaratmayı hedeflerken, sürüş sürüş kolaylığı ön plana çıkarılmış. Yeni gösterge panelinin yanı sıra yenilenen multimedya sistemi, farklı tasarlanan orta konsol, daha fazla ek saklama alanı gibi unsurlar ilk göze çarpanlardan.

Yeni donanımlar

Yeni nesil Duster’da, donanım paketi seçeneklerine göre farklılık gösterebilen yeni özellikler dikkat çekiyor. Nitekim 4 kameradan oluşan ve 360 derecelik görüş sunan kamera sisteminin yanı sıra “Yokuş Kalkış Destek sistemi”, “Kör Nokta Uyarısı”, bel destek ayarlı yeni koltuklar, otomatik klima, far sensörü, “Eller Serbest” Dacia Kart Sistemi, perde hava yastıkları gibi unsurları saymak mümkün. 4x4 versiyonda ise bunların dışında “Yokuş İniş Destek Sistemi”, pusulanın da bulunduğu “4x4 Monitörü” gibi unsurlar var.

Haberin Devamı

Filocular 2017’de gaz kesmedi...

4x2 ve 4x4 versiyon seçenekleri bulunan Duster, 1.6 lt 115 BG ve 1.2 lt TCe 125 BG (4x2 ve 4x4) benzinlinin yanı sıra 1.5 lt dCi (90 ve 110 BG) dizel motor seçenekleriyle satılacak. Duster’ın, 110 beygirlik dizel versiyonu EDC otomatik vitesle de alınabilecek.

Ege ve Karadeniz Duster’ı seviyor

Markanın amiral gemisi Duster’ın, Türkiye’de son beş yıldır “4x4 otomobil lideri” unvanını koruduğunu belirten Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Tamamen yenilenen ve daha modern bir görünüme sahip olan yeni Duster’ı, Türkiye’nin en uygun fiyatlı SUV’u olarak pazara sunuyoruz. Bununla birlikte yeni Duster, artık sadece hesaplı değil, zengin donanımlara da sahip bir SUV oldu” dedi. Çağdaş, “Bugüne kadar Duster’da 93 bin adetlik satışa ulaştık. Satışlarımızda 4x4 versiyonun payı yüzde 48 civarında. Artan özellikleri ve kabiliyeti sayesinde bunun, yeni nesille birlikte artacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Filocular 2017’de gaz kesmedi...

Ege ve Karadeniz

Duster’ın, özellikle belirli bölgelerde yoğun olarak tercih edildiğini belirten Berk Çağdaş, “Ege bölgesi, Duster’ın en yoğun pazarlarından. Ardından Karadeniz bölgesi gemliyor. Özellikle bu bölgemizin üst kesimlerinde ailelerin 4x4 olması ve uygunluğu nedeniyle Duster’ı tercih ettiğini görüyoruz. Şantiyelerde de bir hayli ağırlığımızın olduğunu söyleyebilirim” dedi.

YENİLENEN TOURNEO İLE TRANSİT SATIŞTA

Ford, hafif ticari ürün gamının en popüler modellerinden Tourneo ile Transit Custom’u, makyajlanmış ve donanımları artırılmış haliyle Türkiye’de de satışa sundu. Yeni Transit Custom 87 bin 885 TL, Tourneo Custom da 115 bin 845 TL’den başlayan tavsiye edilen anahtar teslim satış fiyatlarına sahip.

Filocular 2017’de gaz kesmedi...

Yeni Transit ve Tourneo Custom’ın ön görünümlerinde farklılaşan radyatör ızgarasının yanı sıra far tasarımı da dikkati çekerken, üst donanım seçeneklerinde LED gündüz farları ve “HID Xenon” farlar bulunuyor. İçeride gösterge paneli yenilenirken, Tourneo Custom’da arkada havalı süspansiyon, konferans düzeni sunabilen koltuklar eklenmiş. 105, 130 ve 170 PS’lik güç alternatifleri sunan yeni nesil 2.0 lt EcoBlue dizel motorlarla donatılan Transit ve Tourneo Custom’ın, 170 PS’lik versiyonu 6 ileri SelectShift otomatik şanzımanla da alınabiliyor. Yine Tourneo Custom’da bağımsız arka klima ve bir dolu donanım var.