Siyaset 'Fırat’ın doğusu da bizim için hedeftir'

'Fırat’ın doğusu da bizim için hedeftir'

21.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Ülkemizin sınırlarının korunması bağlamında Fırat’ın doğusunda da tehdit varsa orası da bizim için hedeftir” diyen Başbakan Yıldırım, Menbiç operasyonuna ilişkin, “Ağırlıklı olarak orada Arap nüfusu var ama baskıyla YPG, PYD orada duruma hakim. Bizim ABD’den istediğimiz, onların oradan çıkarılması, silahlarının ellerinden alınması” ifadelerini kullandı

Fırat’ın doğusu da bizim için hedeftir

Başbakan Binali Yıldırım, dün akşam CNN Türk’te yayınlanan Başbakan ile Seçime Doğru programında; Demirören Medya Grup Başkanı, CNN Türk İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal ile Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı’nın sorularını yanıtladı. Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Yıldırım, özetle şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

BU İŞ BİTTİ: Meydanlar çok ısındı. Millet 3 günü iple çekiyor. Meydandan aldığım coşku bu işin hallolacağı yönünde.

TEYİT EDİLMİŞ BİR BİLGİ YOK: (Cemil Bayık’ın öldürüldüğü iddiası) Şu ana kadar teyit edilmiş bir bilgi yok. O nedenle ihtiyatlı olmakta fayda var. Bunların yuvalarına bir önemli ölçüde kayıpları olduğunu biliyoruz ama detaylar daha sonra ortaya çıkacak.

İRTİBATI MI VAR, NEREDEN BİLİYOR?: (Muharrem İnce’nin ‘Kandil’de terörist kalmadı’ açıklaması) Muharrem İnce nereden biliyor? Orayla irtibatı mı var, nasıl emin olabiliyor? Kandil, terörle mücadele açısından stratejik bir nokta. Burası karargâh olarak kullanılıyor. Ancak fazla sıkıştırdığınız zaman Irak tarafına da kaçıyorlar. Coğrafi olarak zor bir bölge. Dışarıdan hava saldırılarıyla kolay kolay derinliklerine gitme imkanı yok. O bakımdan Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’nda yaptığımız gibi uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanarak, ülkemize sızmaya çalışan teröristleri mahallinde etkisiz hale getirmek için operasyon planını devreye soktuk. Bazıları bunu seçimle ilişkilendiriyor. Çok gayri ciddi bir yaklaşım.

Haberin Devamı

40 KİLOMETRE DERİNLİĞE ULAŞILDI: Kandil Operasyonu adım adım ilerliyor. Şu anda orası kuş uçuşu 90 kilometre; şu anda bölgede 40 kilometre derinliğe kadar alan güvenlik güçlerimizin kontrolüne geçti. Daha derine doğru faaliyetler sürdürülüyor. Hedef Kandil de dahil bölgede terörist kalmaması ve ülkemize terörist girişlerinin ortadan kaldırılması. Ne Suriye’de ne Irak’ta bu ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarıyla ilgili bir ihlalimiz olmaz. Bin 370 kilometre Irak ve Suriye sınırı ülkemiz için yüzde 100 güvenli oluncaya kadar bu faaliyetlerimiz sürecek.

ABD’DEN TALEBİMİZ: (90 günlük yol haritası) Ayrıntıları sahadaki uygulamalar. Ağırlıklı olarak orada Arap nüfusu var ama baskıyla YPG, PYD orada duruma hakim. Bizim ABD’den istediğimiz, onların oradan çıkarılması. Obama zamanında verilen bir sözdü bu ama üzerine yattılar. 4 Haziran itibarıyla bir yol haritası belirlendi. Uygulama safhasındayız şu anda. TSK ve ABD’nin askeri unsurları bu programın uygulanmasından sorumlu. Menbiç’te gözümüz yok, sahiplerine teslim edilsin istiyoruz. Terörle mücadelede ülkemizin sınırlarının korunması bağlamında Fırat’ın doğusunda da tehdit varsa orası da bizim için hedeftir. ABD’nin sözünde durması; bunların elinden silahlarının alınması ve bunların dağıtılması beklentimizdir.

Haberin Devamı

GÜVEN DEĞİL, ÇIKAR: (ABD’ye güveniyor musunuz?) Güven ayrı bir şey. Ülkeler arası ilişkilerde güvenden ziyade karşılıklı çıkarlar vardır. Orada Türkiye’ye bir tehdit var ve ABD, NATO ortaklığından tutun yıllardır işbirliği yaptığımız bir ülke. ABD kalkıyor bizim can düşmanımız terör örgütleriyle iş tutuyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Artık DEAŞ bitti daha neyi bekliyorlar? Beklentimiz ABD’nin bu çapulcuları elinden silahlarını alması.

ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ: (S-400 füzeleri) Amerika ile FETÖ darbesiyle beraber ilişkilerimiz gerildi. Türk kamuoyu darbenin FETÖ tarafından yapılmasını ve FETÖ’nün iade edilmemesini hayra yormuyor. Bunun üzerine Zerrab davası da gelince ilişkiler daha da gerildi. ABD hukuk devletiyse biz de hukuk devletiyiz. Ben üstünüm, benim hukukum da üstün ona göre hareket edin diyorlar. Her şeye rağmen Menbiç işi olumlu bir adımdır. İlişkilerimizi bozmaktan yana değiliz. Türkiye alternatifsiz değil. Onların canları isteyeceği zaman savunma sistemi verecekler; istemedikleri zaman engel olacaklar; bu muameleyi görecek bir ülke değil Türkiye.

Haberin Devamı

PROJE ORTAĞIYIZ: (F-35 gerilimi) Bunlara takılmıyoruz. F-35 ABD’nin tek başına projesi değil. Biz de proje ortağıyız. 2023’e kadar 100’e yakın uçaktan bahsediyoruz. Umut ediyoruz ilişkiler daha da gerilmesin. ABD içinde 8 tane ABD var. Değişik menfaatlerin peşinde olan yapılar var. Türkiye’nin İsrail, Ortadoğu, Rusya politikalarını beğenmeyenler birtakım faaliyetlere girişiyor. ABD’nin Türkiye’ye tavrının, topyekün bir tavır olduğunu düşünmüyorum.

S-400 DE MECBURİYET: Rusya asırlardır bizim komşumuz; ABD değil. NATO ayrı Rusya ayrı. İşbirliklerimiz var. Onlar Rusya ile ilişlikleri azaltın deme hakkına sahip değil ki bizden böyle bir şey nasıl beklerler? Nasıl onlar ‘PYD ve YPG bir mecburiyet’ diyorsa bizim için de S-400 mecburiyettir. İstedik vermediler. Oturup bekleyecek değildik. Ayrıca S-400ler NATO’ya da aykırılık teşkil etmiyor. Yunanistan’ın da var ona niye laf etmiyorlar? Tamamen çifte standart.

Haberin Devamı

HİÇBİR YERDEN UZAKLAŞMIYORUZ: (‘AB’den uzaklaşıyoruz’ eleştirileri) Biz hiçbir yerden uzaklaşmıyoruz. Sapma yok ama bu tek taraflı bir iş değil. Birliğin gelecek vizyonu yok; onu belirlemesi lazım. Cami kapatmakla, ırkçı söylemleri artırmakla Avrupa geleceğini inşa edemez. Özgürlükte, din ve vicdan özgürlüğünde, mülteciler konusunda çifte standart nereye kadar gidecek? Biz buradayız beklemişiz yarım asır. AB’nin ne zaman aklı başına gelir, Türkiye’yi birliğe davet ederse… Biz üzerimize düşen tüm vecibeleri yerine getirdik. Hedefimiz vizesiz giriş çıkışlar. Seçim sonrası gündemimizdeki önemli konulardan biri olacak.

250 SAYFA TUTTU: (Ak Parti’nin seçim beyannamesi) Muhalefetin eleştirisi her şeyi mükemmel yapsanız da olur. 16 yıldır iktidar olan bir partiden bahsediyoruz. Yaptıklarımızın küçük bir özetini koyduk, beyannameye 250 sayfa tuttu. Bizim şanssızlığımız gençlere, geçmişle bugünü kıyaslayacak bir tablo veremiyoruz.

‘OHAL’in kaldırılması zaafiyet yaratmaz’

Yıldırım şunları söyledi: Cumhurbaşkanımız çok net bir şekilde kalkacağını açıkladı. 17 Temmuz’da süre doluyor. 17 Temmuz’dan sonra yeni hükümet, uzatma teklifi vermeyince otomatikman kalkmış olacak. OHAL’in kalkması, terörle mücadelede zafiyet yaratmaz. Elimizde yeterince hukuki zemin var sıkıntı yaşamayız. İlave tedbirleri de çıkarabiliriz..

HAFİFLEMİŞ OLACAĞIM: (25 Haziran’da ne yapacaksınız?) Sonuçlar belli olduktan sonra hafiflemiş olacağım. Üzerimden büyük bir sorumluluk artık kalkmış oluyor. Kendimi huzurlu ve mutlu hissediyorum. Hedeflerini gerçekleştirmiş bir başbakan olarak görevi teslim edeceğim. Torunlarla çocuklarla bir araya gelip onlarla kahvaltı yapacağım.

HİÇ DETAY KALMADI: Yeni sistemle ilgili her şey çalışıldı; hiç detay kalmadı. Referandumdan bu tarafa uyum çalışmaları yapıldı. Kimin görevi ne olacak; bakanlıklar, istişari kurullar, bütün yapı geniş katılımlı bir ekiple çalışıldı. Hiçbir tereddüte mahal vermeyecek şekilde seçimlerin sonuçlandığı andan itibaren devir teslime kadar çıkarılması gereken bakanlar kurulu kararları var onları çıkaracağız.

SİNYALLER İYİ: Pazar günü ak mı kara mı görülecek. Sinyaller iyi yönde. Millet istikrar ve güvene devam diyecek.

‘Bahçeli ile sıkıntı yok’

Yıldırım, “Cumhur ittifakı gayet iyi gidiyor. Sayın Bahçeli de biz de ittifakın ruhuna zarar verecek hiçbir davranışa müsaade etmiyoruz. Bazı münferit olaylar olabilir ama bu kurumsal görüşlerimizi temsil etmez. Sayın Bahçeli ile cumhurbaşkanımız arasında herhangi bir sıkıntı yok” dedi. Yıldırım şunları kaydetti: “Meclis için ittifak var. Güçlü meclis için bu ittifakı seçimden sonra da sürdüreceğiz. Diğer taraftan ortak cumhurbaşkanı adayımız var. Seçildikten sonra ekibini nasıl kuracağı cumhurbaşkanımızın takdirinde; orada bir sınırlama yok. MHP ile de birlikte çalışabilir buna mani bir hal yok. Anayasa değişiklikleri bitmedi. Güncellenecek başka konular da var. Etap etap onları da yapacağız.”

Fırat’ın doğusu da bizim için hedeftir

‘Vaatleri yanlış’

Başbakan, “İnce, ‘Parlamenter sisteme döneceğiz’ dedi. Önce ‘6 ay sonra döneceğiz’ dedi. Sonra keyfe geldi ‘2 sene sonra geçeceğiz’ dedi. İnce seçim beyannamelerini bilmiyor. İktidara talip olan Muharrem İnce; Meclis için çalışan parti başkanı seçim beyannamesi açıklıyor. Temsili makam olan cumhurbaşkanı nasıl bu işleri yapacak? Ya sisteme dönüş vaadi yanlış ya da bu vaatlerin hiçbirinin gerçekleşme şansı yok. Kanal İstanbul bir eğlence projesi değil, stratejik bir projedir” dedi.