Siyaset Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

02.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Suriye’nin kuzeyinde hiçbir yapıya izin vermeyeceklerini belirten Erdoğan, “Fırat’ın batısını olduğu gibi doğusunu da bölücü terör örgütünün zulmünden ve işgalinden çok yakın bir zamanda kurtaracağız. Müttefiklerimizden çifte standart değil samimiyet bekliyoruz” dedi.

Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin’deki G-20 Liderler Zirvesi’nin ikinci gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’la ayrı ayrı yaptığı ikili görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Suriye’de Fırat’ın doğusu, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

AKDENİZ’DEKİ DOĞAL GAZ KONUSU: Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının asli sahiplerinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarının emri vakilerle gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkiye hem kendi hukukunu hem de Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini korumakta kararlıdır. Rum kesimi, Kıbrıs Türkünün asli haklarını görmezden gelen mütecaviz politikalarına devam ettirdikçe gerekli önlemleri alacağız.

Kamplarla çare bulunmaz

MÜLTECİ SORUNU: 4 milyon mazluma ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Dünyada en çok mülteciyi barındıran ülke Türkiye’dir. Sığınmacılar için kendi kaynaklarımızdan 33 milyar dolar harcadık. Mültecileri toplama kamplarına hapsederek bir yere varılmayacağına inanıyoruz. Biz insanları mülteci kamplarına göndermedik, onlara konteyner kentler kurduk. Hiç kimse sınırlarını kapatmakla, açlıktan savaştan kaçan insanları dikenli tel örgülere mahkum etmekle mülteci sorununa çare bulamaz.

FETÖ’CÜLER KORUNUYOR: Türkiye içinde eylem yapan, sivilleri öldüren, terörlere bulaşan milatanlar, siyasi sığınmacı adı altında batı ülkelerinde ellerine kollarını sallayarak gezebiliyor, haraç topluyor. FETÖ’cüler, kimi ülkeler tarafından korunuyor. Müttefiklerimiz tarafından DEAŞ ile mücadele bahanesiyle, PKK’lı teröristlerin binlerce tır’lık silah ve mühimmatla desteklendiğine her gün şahit oluyoruz. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok etmek yerine terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır.

‘Samimiyet bekliyoruz’

FIRAT’IN DOĞUSUNU KURTARACAĞIZ: Fırat Kalkanı Harekatı ile 3 binin üzerinde DEAŞ’lı, Zeytin Dalı Harekatı ile de 4 bin 500 civarında PYD’li terörist etkisiz hale getirildi. Şehitler verme pahasına Suriye’de DEAŞ’a tarihinin en ağır darbelerini indirdik, bu mücadele devam edecek. Suriye’nin kuzeyinde ülkemizin ve bölgemizin güvenliğine tehdit oluşturan hiç bir yapıya izi vermeyeceğiz. Fırat’ın batısını olduğu gibi doğusunu da bölücü terör örgütünün zulmünden ve işgalinden çok yakın bir zamanda kurtaracağız. Biz bu konularda müttefiklerimizden çifte standart değil, samimiyet bekliyoruz.

Kaşıkçı cinayeti

PRENSİN YAKLAŞIMI KABUL EDİLEMEZ: Türkiye bu meselede en başından beri aklın ve hukukun gerektirdiği yerde durmuştur. Kaşıkçı cinayetini aydınlatmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Suudi yönetimi tarafından ilk olarak inkar edilen, ardından çarpıtılmaya çalışılan ve nihayetinde kabullenilen bu cinayet Türkiye’nin kararlı tavrı sayesinde açığa çıktı. Biz bu olayı asla bir siyasi bir mesele olarak görmedik. Bizim için bu olay alçakça bir cinayettir. Ve öyle de kalacaktır. Adli ve idari makamlarımız cinayet soruşturması konusunda Suudi tarafından gerekli yardımı görememiştir. Velihat Prensin, ‘Suç sabit olmadıkça, kimseyi suçlamayız’ yaklaşımını kabullenmek mümkün değildir.

CİNAYETİN BELGELERİ VAR: Cemal Kaşıkçı’nın 7.5 dakika içerisinde boğularak öldürüldüğünün belgeleri var. Biz bunları dünya ile paylaştık. Bu sadece Türkiye’nin meselesi değil. Suudi yetkililer hala bize suçluları vermiyor. Suudi Arabistan’dan gelen savcı elindeki bilgileri bizimle paylaşmadı. Yerel işbirlikçiyi açıklayacaksınız. Kaşıkçı cinayetinin sorumluları Türkiye’de yargılanmalıdır. 22 kişi tutuklu diyorlar, neticeyi göreceğiz.

Trump görüşmesi

MÜNBİÇ’İ KONUŞTUK: Amerika ile Türkiye ilişkilerinin stratejik ortaklığa bağlı olduğu ortadır. Şu anda Kuzey Suriye’de Fırat Doğusu, Münbiç, bu çevrede Fırat Kalkanı ve İdlib’i değerlendirme imkanı bulduk. Münbiç’i kendileriyle ele aldık. Münbiç’in terör örgütlerinden temizlenmesini konuştuk. Halkbank konusunda kendileriyle görüştük. Gerekli bilgileri verdik. Bankamızın yetkilileri de şuan oradalar. Ayrıca FETÖ elebaşının konusunuda konuştuk. Ben bu konuda ümidimi yitirmek istemiyorum hala umutluyum. Umarım FETÖ konusunuda çözeceğiz.

PUTİN SÖZ VERDİ: (Rusya ile vizeler) Yaptığımız görüşmelerle vizeler konusunda kısmi olarak vizelerin kaldırılması kararını Sayın Putin verdi. Tamamen kaldırılmasını umut ediyorum.

Trump’la ikinci görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı kritik görüşmenin ardından ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. Zirvenin yapıldığı Costa Salguero Fuar Alanı’nda basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşme öncesi Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino da, Erdoğan ve Trump ile aynı fotoğrafta yer aldı. Önceki gün zirvenin ilk programı olan ‘Adil ve Sürdürülebilir Gelecek’ temalı özel oturuma katılan Erdoğan ve Trump, oturum başlamadan önce bir süre ayaküstü sohbet etmişti. Böylece iki lider, zirve kapsamında ikinci kez bir araya gelmiş oldu.

‘Atmamız gereken farklı adımlar var’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi’nin ikinci gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. ‘Sürdürülebilir kalkınma ve iklim sürdürülebilirliği’ başlıklı oturum sürerken gerçekleşen ve yaklaşık 1 saat süren görüşmenin başında Erdoğan, şunları söyledi: “G-20 marjında bir araya gelmek beni son derece mutlu etti. Bu ara hayati konularda görüşme fırsatımız oldu. TürkAkım’ıyla ilgili yaptığımız görüşmeler büyük önem arz ediyor. Bu arada İdlib ile ilgili İstanbul’daki dörtlü zirve çok çok büyük önem arz etti. Tabii atmamız gereken çok daha farklı adımların olduğuna inanıyorum. Çok kısa da olsa dar çerçevede İdlib ile ilgili bir görüşme yapmayı doğru buluyorum.”

Putin ise Erdoğan ile bu toplantıyı yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Kısa süre önce İstanbul’da bir araya gelme fırsatı bulmuştuk. TürkAkım’ın deniz yatağı inşaatının bitişini kutlamıştık. Türkiye bir kez daha dış politika konusunda bağımsızlığını ve bir ortak olarak ne kadar güvenilir olduğunu kanıtladı. Bu proje ekonomimizin büyümesine ve enerji güvenliğinin sağlanmasına büyük katkı sağlayacak. Aramızdaki ticari ilişkilerde istikrarlı bir artış var. Bu toplantıyı verimli iş birliğimizin bir göstergesi olarak kabul ediyorum. İş birliğimizde çok önemli ilerlemeler kaydediyoruz. İstanbul toplantısı sonrasında da bu ilerlemeye dair çok güzel sinyaller, mesajlar alıyoruz.”

Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

LİDERLERLE YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ile görüştü. Macri, Güney Amerika kıtasında ilk kez yapılan zirveyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk ikili görüşmesini Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile gerçekleştirdi. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Zirvede Abe, liderlere G-20 Japonya 2019’un sunumunu gerçekleştirdi.

Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı görüşmenin ardından İngiltere Başbakanı Theresa May’i kabul etti. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

Altın Oda’da geleneksel yemekler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında akustik açıdan dünyadaki en iyi konser salonu olarak bilinen Colon Theatre’da düzenlenen kültürel etkinlik ve liderler yemeğine katıldı. Arjantin’in sanatsal ve kültürel çeşitliliğini sergileyen ve 84 dansçı, 75 müzisyen ve konuk sanatçıların katıldığı gösterileri izleyen liderler, Colon Theatre’ın Altın Oda’sında akşam yemeği yedi. Liderlerin menüsünde geleneksel Arjantin yemekleri ve Patagonya bölgesinden içecekler servis edildi.

Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

Liderler yemeğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan sağında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump otururken, karşılarında ise Alman Şansölye Angela Merkel yer aldı.

First lady’ler Villa Ocampo’da bir araya geldi

Emine Erdoğan, zirvenin ilk günü Arjantin Devlet Başkanı Macri’nin eşi Awanda’nın ev sahipliğindeki resepsiyon ve öğle yemeği programlarına katıldı. Bu kapsamda First lady’ler Arjantin’in önde gelen kültürel figürlerinden biri olan Victoria Ocampo’nun evi Villa Ocampo’yu ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Awanda, “Bu UNESCO mirası ev, 20. yüzyılda kadın ve erkek eşitliği için mücadele vermiş Victoria Ocampo’ya ait. Bu sebeple burada bir araya gelmemizin önemli olduğunu düşündüm” dedi. First lady’ler daha sonra ünlü şef Francis Mallmann tarafından hazırlanan geleneksel Arjantin yemeklerini tattılar. First lady’ler dün de Latin Amerika Sanat Müzesi’nde (MALBA) kültürel etkinliklere katıldı.

Fırat’ın doğusunu da temizleyeceğiz

Zirve sona erdi

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de iki gündür düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi sona erdi. Zirvenin Sonuç Bildirgesi’nde uluslararası düzenin kurallara bağlı şekilde sürdürülmesine, ABD’nin itirazlarına rağmen Paris İklim Anlaşması’nın aynen uygulanmasına ve Dünya Ticaret Örgütü’nün reforme edilmesine vurgu yapıldı. Bildirgede ayrıca terörün her türlüsünün güçlü şekilde kınandığına vurgu yapılarak, Hamburg’daki G-20 Zirvesi’nde beyan edilen terörle mücadele açıklamasının arkasında durulduğu kaydedildi. Bildirgede 2019 yılındaki G-20 Zirvesi’nin Japonya’da, 2020’deki zirvenin ise Suudi Arabistan’da yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Latin Amerika ziyareti sürecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Arjantin’deki G-20 Liderler Zirvesi’nin ardından Paraguay ve Venezuela’yı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Latin Amerika gezisi kapsamında ziyaret edeceği Paraguay, 7 milyon kişilik nüfusuyla dünyanın 5. büyük soya üreticisi. l AA