The Others First Lady’den kadın eşitliği uyarısı

First Lady’den kadın eşitliği uyarısı

01.03.2016 - 19:42 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, 'Bugün KKTC’de kadınlar için seçme-seçilme, hükümeti temsil etme gibi konularda hiçbir engel yoktur ancak uygulamada bu hakların erkeklerle eşit olarak kullanılmadığı görülmektedir’ dedi

First Lady’den kadın eşitliği uyarısı

First Lady’den kadın eşitliği uyarısı

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, “kadının statüsü arttıkça demokrasi, sosyal adalet ve ilerleme de aynı oranda artacaktır” dedi. Meral Akıncı, her bireyin şiddetsiz yaşam hakkına sahip olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Meral Akıncı, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kulübü’nün düzenlediği ‘Kuzey Kıbrıs’ta Kadın Olmak’ konferansında konuştu.

YDÜ Kütüphanesi Salon 4’te gerçekleşen ve akademisyenler, kulüp üyeleri ile öğrencilerin ilgi gösterdiği konferansta Meral Akıncı, ülkemizdeki kadınların toplum yaşamındaki yerinin tarihsel süreci hakkında bilgiler verdi. ‘Kuzey Kıbrıs’ta Kadın Olmak’ konulu sunumunda Meral Akıncı, tarih boyunca, dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde kadına verilen annelik rolünün kadının toplumsal rolü olduğunu ve kadını örnek aile kadını olmaya sevk ederek erkek egemen toplumlarca desteklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Meral Akıncı özetle şöyle konuştu: “Tarihsel süreç içerisinde Kıbrıs Türk kadınının durumu, Osmanlı zamanında, kararlarının evin erkekleri tarafından verildiği eve bağımlı, kaderine razı bir pozisyondu. Hayattaki tek amaç; iyi bir ev kadını, iyi bir eş olmaktı ve anneleri tarafından bu amaçla yetiştirilip en geç 15 yaşında da evlendiriliyorlardı. İngiliz dönemine gelindiğinde, kızların okula gönderilmeme durumu devam etse de bu durum Kıbrıs Türk toplumunun tutuculuğundan değil, fakirlikten kaynaklanıyordu. Ekonomik durumu yavaş yavaş iyileşen kesim, kızlarını bu dönemde okula göndermeye başladı.

Ataerkil yaşam tarzı 1950li yılların başında kadar imam nikahı ile devam etti. Kıbrıs Türk kadını evde oturmakla birlikte üretici yapıya da sahipti. Bu çerçevede tüm yiyeceklerin yapılması, ebelik, dokumacılık gibi birçok isle meşguldü.”

Kıbrıs’ta Türk kadınlarının ilk örgütlenmesinin 1931’de gerçekleştiğini anlatan Meral Akıncı, kadınlarla ilgili ilkler hakkında bilgiler verdi. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, şunları kaydetti: “Kıbrıs Türk kadını 1970li yıllarda artık yüksek eğitim düzeyine ulaşmıştı ancak siyasi yaşamda yerini yeterince alamamış, sesini tam olarak duyuramamıştır. Bunun yanında uzun yıllardır sürmekte olan Kıbrıs sorunu nedeni ile uluslararası alanda yapılan çalışmaları ve gelişmeleri izleyememiştir.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ ELEŞTİRİLER: Bugün KKTC’de kadınlar için seçme-seçilme, hükümeti temsil etme gibi konularda hiçbir engel yoktur ancak uygulamada bu hakların erkeklerle eşit olarak kullanılmadığı görülmektedir. Kamuda kadın erkek çalışan sayısı birbirine eşit olmakla birlikte, üst düzey yönetici kadrolarında kadın sayısı azdır. Bunun yanında kadınlar, siyasi partilerin ve sendikaların siyasi süreçlerinde eşit şekilde temsil edilememektedir.”

Meral Akıncı, günümüzde Kuzey Kıbrıs’ta yapılan araştırmaların sonuçlarına göre aile içi şiddetin var olduğunu, gelir ve eğitim düzeyleri ne olurda olsun en yakınları tarafından şiddete maruz kaldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Nesillerdir süregelen toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddet sonucunda ülkemizde yaşayan kadınlar kendilerine empoze edilen geleneksel kadınlık rollerini içselleştirmişlerdir. Kendilerini içinde var etmeye çalıştıkları erkek egemen sistem öz saygınlıklarına darbe vurmakta, özgüvenli ve girişken olmalarını zorlaştırmaktadır.”

Haberin Devamı

Sunum sonunda Meral Akıncı, kadınların erkeklerle eşit hak ve özgürlüklerle yaşayabilmeleri için öncelikle kadınların bu eşitlik bilincini kendi kişiliklerine yerleştirmiş olmaları gerektiğini, sonra da haklarının bilincinde olmaları gerektiğini dile getirdi.