Ekonomi Fitch’ten not sürprizi yok

Fitch’ten not sürprizi yok

20.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasalar dün kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye yönelik not gözden geçirmesine kilitlendi. Genel beklenti Fitch’in kredi notunda bir değişiklik yapmaması yönündeydi.

Fitch’ten not sürprizi yok

Piyasalar dün kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye yönelik not gözden geçirmesine kilitlendi. Genel beklenti Fitch’in kredi notunda bir değişiklik yapmaması yönündeydi. Fitch beklendiği gibi Türkiye’nin notunda bir değişikliğe gitmedi. Ancak görünümü durağandan negatife çekti. Bilindiği gibi Fitch, bir diğer not kuruluşu olan Moody’s ile birlikte Türkiye’yi yatırım yapılabilir kredi notuyla derecelendiriyor. En az iki not kuruluşunun yatırım düzeyinde not vermesi bir ülkeye gelen yatırımları ve borçlanmayı olumlu yönde etkiliyor. 15 Temmuz’daki Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası kredi notunu gözden geçirmeye alan Moody’s 8 Ağustos’ta yaptığı açıklamada gözden geçirmesinin sona ermediğini belirtirken, bir başka not kuruluşu S&P ise darbe girişiminin hemen ardından kredi notunu bir kademe indirmişti. S&P Türkiye’nin notunu zaten yatırım yapılabilir düzeyin altında tutuyordu.

Dün 2.9345 seviyesinde olan dolar/TL bir ara 2.9449’a kadar yükseldikten sonra 2.9353 seviyesinden işlem gördü. Bu haftaya Fed yetkililerinin açıklamalarI damgasını vururken, bankanın bu yıl içinde faiz artırıma yapıp yapmayacağına yönelik karışık sinyaller, global olarak piyasalarda da dalgalanmaya neden oldu. BIST-100 endeksi ise kurdaki sakin seyrin de etkisiyle dün günü yatay tamamladı. Endeks yüzde 0.22 yükselişle 78.145 puandan kapandı.