Ekonomi Fiyat uçtu, ne olacak bu yumurtanın hali

Fiyat uçtu, ne olacak bu yumurtanın hali

18.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yumurta fiyatı son iki ayda yaklaşık 50 kuruştan 1 liraya çıktı. Toptan fiyatı ise 15 kuruştan 40 kuruşa yükselen yumurtanın iki hafta içinde 30 kuruş bandında kalması bekleniyor. Sektör temsilcileri asıl artışın üreticide değil, markette olduğunu savunuyor

Fiyat uçtu, ne olacak bu yumurtanın hali

Yumurta fiyatları yaklaşık 2 aydır toptanda tane adedi olarak 15 kuruştan 40 kuruşa kadar yükseldi. Ancak sektör temsilcileri bu fiyatı ‘balon’ olarak görüyor. Bir anda fazla şişen fiyatların bir-iki hafta içinde 30 kuruş bandına oturması bekleniyor. 30’lu koli yumurta fiyatı bakkal ve marketlerde, 13.95, 15, 16.95, 17.25 liradan satılırken, indirim mağazalarında ise 12.95 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, yumurta fiyatlarının iki yıl boyunca çok düşük seyrettiğini ve bu nedenle iflas eden, işi dağılan pek çok üretici olduğunu söyledi. Şu anda ise yem katkı maddelerine gelen döviz zammı, aşı zammı ile Rusya, Ukrayna, İran gibi önemli üreticilerin kuş gribiyle mücadele etmesinden dolayı Türkiye’den ihracat talebi arttı. Ayrıca kış mevsimi olduğu için tüketim iç piyasada da daha fazla artış gösterdi. Bu nedenlerle fiyatlar bir anda ani yükselişe geçti.

‘Asıl zam markette’

Ancak üreticide fiyatların hala çok yüksek olmadığını belirten Konya, “Üretici ile market arasında ciddi bir fark ve artış var. Biz 6 liraya toptan satarken, 9-10 liraya sattık. 22 liralara satan marketler olduğunu biliyoruz. Yumurta üreticisi her zaman çok fedakardır. Çok zor günler geçirdik” dedi. Gelecek haftalarda fiyatların dengede kalacağını ve iç piyasada seyrini bulacağını belirten Konya, vatandaşın talebinde bir eksilme olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Sektöre yönelik Kütahya’da bilgilendirme platformu olarak kurulan ve üzerinden alım satım yapılan portal Yumurta Borsası’nın sahibi Cemil Kaya, Türkiye’nin yumurta üretimi ve ihracatında önemli yol alarak modernleştiğini, bu nedenle diğer ülkeler tarafından daha çok tercih edildiğine dikkat çekti. İhracat artışının fiyatlandırmasıyla artışa vurgu yapan Kaya, “Kümesler, üretim şekli, taşıma şekli hepsi belli bir kaliteye ulaştı. Hastalıkla mücadele ve hijyen uygulamaları önemli boyuta geldi. Bu da, Türkiye’nin 3. sırada yer alan ihracatını daha ileri taşıyor ve sağlamlaştırıyor” diye konuştu.

Sayılarla yumurta

Türkiye’de yumurta üretimi, tüketimi ve ihracatı şu şekilde:

Yıllık yumurta üretimi 19 milyar adet oldu

Bunun yüzde 30’u ihraç ediliyor.

Türkiye’de kişi başı ortalama tüketim 215 adet. Avrupa ortalaması 315 adet.

Türkiye dünyanın en önemli 10. üreticisi, ihracatta ise 3. sırada.

‘En fazla tüketim indirimli markette’

Cemil Kaya, perakende satış noktalarında oluşan fiyat artışının iki hafta içinde düşerek, normal seyrine ulaşacağını söyledi. Kaya, “Üretici çok zarar etti. 15-20 kuruş çok düşük bir fiyattı. Ama 30 kuruş iki taraf için de iyi bir fiyat. Perakende satan daha çok kâr ediyor. Ama vatandaşı kandıramazlar çünkü piyasa, indirim mağazalarını takip ediyor. Onlarda fiyat 12.95 lira. Üreticiden en fazla alımı onlar yapıyor, en fazla mağaza onlarda. Vatandaş oradan her şeyi görüyor. Diğerlerinin bundan yararlanarak daha fazla kâr etmesine bu şekilde engel oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Zarar ettik ama bir tane kırmadık’

Hasan Konya, fiyatın düşük seyrettiği 2 yıl boyunca üreticinin çok zor günler geçirdiğine dikkat çekerek, “Bu sıkıntılar içinde dahi yumurta üreticileri ne domatesçiler, ne de patatesçiler gibi ürünlerimizi dökmedik, kırmadık. Kimsesiz, yoksullara, Halep’e, Musul’a yumurtalarımızı bedelsiz gönderdik. Sigara fiyatı 13.75 lira, üstelik üzerinde ‘öldürür’ yazıyor. Yumurta sağlık dolu, herkesin ulaşabileceği en iyi en ucuz ürün, fiyatı biraz oynayınca gündeme oturuyor” dedi.