Gündem Fiyatı 2 milyon dolardan fazla... Bu ilaca kimin gücü yeter?

Fiyatı 2 milyon dolardan fazla... Bu ilaca kimin gücü yeter?

26.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD’nin FDA kurumu, dünyanın en pahalı ilacına onay verdi. SMA hastalığının ilacının fiyatı 2 milyon 125 bin dolar (Yaklaşık 13 milyon TL) olarak belirlendi. Bu durum akıllara şu soruyu getirdi: İlaçlar hastalar için mi yoksa sektör için mi üretiliyor?

Fiyatı 2 milyon dolardan fazla... Bu ilaca kimin gücü yeter

Amerika Birleşik Devletleri’nde Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan, gıda, ilaç ve medikal ürünlerden sorumlu FDA (Gıda ve İlaç İdaresi), dünyada gelmiş geçmiş en pahalı ilaca onay verdi. Çoğunlukla bebeklerde görülen kas hastalığı Spinal Müsküler Atrofi, bilinen adıyla SMA hastalığının tedavisi için kullanılacak ilacın fiyatı 2 milyon 125 bin dolar (Dünkü kura göre 12.929.653.48 TL) olarak belirlendi. Novartis ilaç firması tarafından tek seferlik gen tedavisi için üretilen ‘Zolgensma’ isimli ilacın 2 milyon 125 bin dolarlık fiyatı, FDA regülatörleri tarafından onaylandı. ABD’de her yıl en az 400 çocuk SMA hastası olarak dünyaya geliyor.

Haberin Devamı

Yakında kullanılacak

Bir saatlik aşılamayla gerçekleştirilen yeni ilaç tedavisinin, 2 yaşın altındaki çocuklara uygulanması kararının iki hafta içerisinde yürürlüğe girerek geçerli olması bekleniyor. Ülkede kişiler tarafından karşılanan maliyetler, her hastanın sağlık sigortasına göre değişiklik gösteriyor. Novartis ilaç firmasından yapılan açıklamada, sigorta şirketlerinin 5 yıldan fazla ödeme yapmasına imkan tanınacağı ve eğer Zolgensma hastalarda etkili olmazsa, kısmi iadeler yapılacağı bildirildi. Firma yetkilileri ayrıca, hastalara maddi yardımın sağlanacağını duyurdu.

Fiyatı 2 milyon dolardan fazla... Bu ilaca kimin gücü yeter
Türkiye’de devlet üstlendi

Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda SMA Tip 3’ün yanı sıra SMA Tip 2 ve Tip 1 hastaları için de ilaçları geri ödeme kapsamına almasıyla aileler büyük sevinç yaşadı. Böylece ABD’den ilaç getirilebildi. Milliyet, 5 yaşındaki SMA hastası Tunahan Şenyurt ile ilgili haberinde ailenin sevincini yansıtmıştı. Anne Tuba Şenyurt, “Mucizeyi gördüm, oğlum ilk doz ilacı aldıktan sonra başını kaldırabildi” demişti.