Gündem Flakka nedir?

Flakka nedir?

29.04.2018 - 13:11 | Son Güncellenme:

Hepimiz, insanların akıllarını donduran, uçurumlardan atlatan ya da ölümcül saldırganlığa sebebiyet veren uyuşturucularla ilgili korku hikâyelerine tanıklık etmişizdir. Ama insanları zombiye dönüştürdüğü söylenen yeni sentetik uyuşturucu olan flakka diğer uyuşturuculara nazaran biraz daha farklıdır. Haberlerde ve sosyal medyada Flakka hakkında yer alan videolardan da görüldüğü üzere bu zombi ilacının insanlar üzerinde korkunç etkileri vardır. Flakka gerçekten zombi ilacı mıdır? Flakka insanların birbirini yemesine neden olur mu? Sizin için derledik.

Flakka nedir

Neden zombi ilacı deniliyor?

Haberin Devamı

Flakka, ilk olarak 60’larda elde edilen sentetik bir uyarıcıdır. Bir uyarıcı olan, son yıllarda bir ilaç olarak kullanılmaya başlanan Kokain ve Kristal Meth’in bazı etkilerini taklit eder. Mevcut bir ilacın etkilerini taklit eden sentetik bir maddedir.

Çakıl ilaç (flakka) hiperaktivite, paranoya ve halüsinasyonlara neden olabilir. Bu efekt kombinasyonu tehlikeli olabilir. Bununla birlikte, Flakka uyarıcıdır, bu da korkutucu halüsinasyonların veya psikoza sebep olur. Kullanıcıların da anlamsız şekilde yürümeye, koşmaya, bağırmaya, abes hareketler sergilemeye neden olur. Bu hareketlerden dolayı zombi ilacı olarak anılmaktadır.

Flakka’nın etkileri nelerdir?

Çakıl, kokain ve metamfetamin etkilerine benzer efektler üreten sentetik bir uyarıcı maddedir.(banyo tuzu olarakta bilinir) Çalışmalar, ilacın beynin ödül merkezini harekete geçiren güçlü bir uyarıcı olduğunu gösteriyor, bu da ilacın kötüye kullanım için yüksek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Çakıl, panik ve paranoyaya yol açabilecek hiperstimülasyon ve halüsinasyonlara neden olur. Diğer etkiler şunlardır:

  • Depresyon
  • Kaygı (anksiyete)
  • Titremeler
  • Uyku sorunları

Kimi durumlarda ya kasıtlı olarak ya da kaza nedeniyle intiharla sonuçlanmıştır. Özellikle diğer uyarıcılarla birlikte kullanıldığında da potansiyel olarak kalp yetmezliğine neden olabilir.

Bazı durumlarda, kullanıcılar vücut ısısında bir ani artış bildirir. Bu etki, bazı durumlarda insanların neden Flakka etkisi altındayken kıyafetlerini çıkardıklarını açıklar. Çoğu durumda, paranoya ve hiperstimülasyon, kullanıcıların algılanan tehditlerden, trafiğe veya diğer tehlikeli ortamlara kaçmasına neden olur.

Bu hapı içen yamyama, zombiye mi dönüyor?

Tehlikeli etkilerden bahsetmiştik. Bu uyuşturucu insanların aklını yitirmesine ya da ölmelerine sebep oluyor. Zombi gibi etrafta ne olduğunu bilmeden, kontrol olmadan sarsılmalar, çarpmalar ile başlıyor. Beden kişiden bağımsız olarak hareket ediyor. Amerika’da bu ilaç için “şeytanın nefesi” deniyor. Bonzai’den bile ucuz olduğu söyleniyor. Amerika’da 4 yamyamlık hikâyesi haberlere de çıkıp büyük ilgi çekmiştir.