Gündem Isparta'daki kazada ölü sayısı 17

Isparta'daki kazada ölü sayısı 17

31.10.2014 - 07:57 | Son Güncellenme:

Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarında elma toplayan işçileri taşıyan midibüs devrildi. İlk anda 12 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu. Acı bilanço sürekli arttı. 26 yaşındaki Buket Keskin’in ölümüyle birlikte kazada hayatını kaybedenlerin sayısı 18’e yükseldi. Midibüsün sürücü dahil 24 kişi kapasiteli olduğu, 46 kişinin bindirildiği ortaya çıktı. Kazada 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edildi. Yaralılardan birinin yakınına göre midibüste fazla yolcu olmasının nedeni 'dayı başı' vakası...

Ispartadaki kazada ölü sayısı 17

Kaza saat 07.15'de meydana geldi. Konya'nın Akşehir İlçesi'nden elma bahçesinde çalışan işçileri Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne götüren 47 yaşındaki Metin Aslanalp'in kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüs, Yalvaç İlçesi'ne bağlı Bağkonak Köyü'ne 2 kilometre kala, sürücünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu yol kenarındaki su tahliye kanalına devrildi. Yaklaşık 100 metre sürüklenen midibüste, sürücü Metin Aslanalp ve 16 işçi yaşamını yitirdi. Kazada çoğunluğu ağır olmak üzere 27 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Yalvaç ve Isparta'dan kaza yerine sağlık ekipleri ve ambulanslar sevk edildi. Cenazeler devrilen midibüsün altından çıkartılırken, yaralılar ambulanslarla Isparta, Yalvaç, Akşehir ve Gelendost'taki hastanelere kaldırıldı.

Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, ilk belirlemelere göre aracın freninin boşalması nedeniyle meydana gelen kazada minibüsün yol kenarındaki su tahliye kanalına devrildiğini söyledi.

JANDARMA KONTROLÜNDEN SONRA YOLCULARI ALMIŞ
Konya Valisi Muammer Erol, 46 tarım işçisinin 24 kişilik araca jandarma kontrolünden sonra alındığını açıkladı. 24 kişilik midibüste şoför dahil 46 kişiyle yolculuk yapıldığını söyleyen Vali Erol, "46 yolcu bu 24 kişilik araca maalesef jandarma kontrolü geçildikten sonra diğer araçlardan toparlanan yolcularla bu sayıya ulaşılmış. Bu ibret olsun hepimize. Jandarma kontrolü de olsa arkadan dolaşalım geçelim derken insanlar küçücük hırsları uğruna ne acılar yaşatıyorlar bakın bizlere" diye konuştu.
FREN PROBLEMİ VAR
Erol, fazla yolcunun yanı sıra araçta fren problemi olduğunu da ifade etti. Morga gelen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise yine bir dikkatsizlik sonucu böyle bir acının yaşandığını ifade etti. Erdem, "İnşallah daha kötü haber gelmez. Devletimiz bütün imkanlarıyla ailelerin yanında acılarını paylaşmaya çalışıyoruz" dedi.
DAYI BAŞI VAKASI
Akşehir Devlet Hastanesi önünde bekleyen yaralı yakınlarından Mesut Yiğit, tarım işçilerini dayı başı aracılığıyla iş bulduğunu belirtti. Yiğit, dayı başı olan kişinin işverenden 50 lira aldığını yol parası ve kendi komisyonunu çıkarttıktan sonra işçilere 30-35 lira ücret ödediğini öne sürdü. Yiğit, ”Dayıbaşı ne kadar fazla adam götürürse o kadar para kazanacağı için midibüse fazla yolcu bindiriyor” dedi.
OKUL HARÇLIĞINI ÇIKARTMAK İÇİN ANNESİYLE GİTMİŞ
Kazada hayatını kaybeden 15 yaşındaki Veli Can Çelik’in ise Endüstri Meslek Lisesi 1’nci sınıf öğrencisi olduğu ortaya çıktı. Veli Can Çelik’in okul harçlığını çıkarmak için bugün okula gitmeyip kazada yaralanan annesi Leyla Çelik’in yanında çalışmaya gittiği öne sürüldü.
ÖLENLERİN İSİMLERİ
Sürücü Metin Arslanalp, işçiler Havva Caran (20), Arife Aktaş, Ceylan Aksoy, Reyhan Caran, Veli Can Çelik (15), Gülseren Yayla, Maksude Ünsal (54), Havva Yiğit, Ayşegül Karataş, Mihri Kale, Ayşe Kale, Şerife Aksoy (58), Muazzez Balık, Elmas Çelik, Emel Arslanalp, Buket Keskin (26)
ÖLDÜĞÜ İDDİA EDİLMİŞTİ, YOĞUN BAKIMDA
Isparta’daki kazada ölüler arasında adı geçen Esma Altunbay’ın yoğun bakımda ağır yaralı olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

1200 KİLOGRAM YÜK FAZLALIĞI VAR

Haberin Devamı

Midibüsün sürücü dahil 24 kişi kapasiteli olduğu, fakat kaza anında araçta 46 kişinin bulunduğu tespit edildi. Midibüste yaklaşık 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edildi.

YÜK FAZLALIĞI FRENİ PATLATTI

Eski model midibüsün kaza yerine 1 kilometre kala rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği, bu sırada yük fazlalığından dolayı freninin patlaması sonucu kontrolden çıktığı belirtildi. Midibüsün önce yolun sağ tarafındaki toprak tepeye doğru tırmandığı, ardından da yan devrilerek 100 metre sürüklendiği kaydedildi. Isparta'dan gelen bir ekip, midibüsün lastiklerinin derinliklerini ölçtü, aracın genel durumuyla ilgili notlar aldı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Savcısı'nın kaza yerindeki incelemesi sürerken cenazeler Yalvaç Devlet Hastanesi morguna götürüldü.