Florür Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Bir süredir konuşulan florür konusuna, uzman gözünden doğru bir yorum getirerek siz okuyucularımızla paylaşalım istedik. 5 maddede “florür nedir ve ne işe yarar?” konusuna açıklık getiriyoruz.

Florür nedir, ne işe yarar?

Florür, genç, yaşlı, çocuk herkesin hayatı boyunca kullanması gereken, diş minelerini güçlendiren bir maddedir. Diş macunu içerisinde bulunan florür, diş yüzeyinde şekillenen mikroskobik deformasyonları yeniden mineralize eder. Bunların yanı sıra diş yüzeyini kuvvetlendiren florür, bakterilerin başlattığı asit saldırılarına karşı diş minelerine direnç kazandırır. Dişlerimizin sağlığı için florürle ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Dünyada florür konusundaki yankı nedir?

Amerika’da florürü sadece diş macununda değil içme sularında dahi olması gerektiğini iddia eden ADA (American Dental Association) isimli kuruluştur. ADA’nın tüm dünyada diş hekimliğinde standartları koyan ve bunları uygulayan bir yapıdır. Bu standartları belirleme ve onay sürecinde seri testler ve incelemeler yapmaktadırlar.

Florürlü mü florürsüz diş macunu mu?

Florür dişiniz için bir zarar değil tamamen gereklilikten ibarettir. Şöyle düşünün. Florürsüz diş macunu; sağlıksız beslenme gibidir. Her şey yolunda zannedersiniz ama gün gelir doktora gittiğinizde diyabetiniz olduğu ortaya çıkar ve ömrünüzün sonuna kadar bu hastalıkla yaşamak durumunda kalırsınız.

Bu arada bilinenin aksine misvak kullanımı ilk olarak Babiller tarafından M.Ö. 7000 yılında kullanılmaya başlandı. Japonlar, Romalılar, antik Mısır derken… Misvak kullanımı o dönemler çaresizlikten tercih edilmek zorunda kalınan bir yöntemdi.

Yan etkileri yok mudur peki?

Dünya üzerindeki her şeyde fazla ve yanlış kullanımda oluşturabileceği etkiler gibi elbette florürde de yan etkiler var. Ancak bu durum siz diş macununu sürekli olarak yerseniz/yutarsanız ortaya çıkabiliyor. Organik bir madde olmadığı için tamamıyla savunamayız ama gerçek şu ki günümüzde diş çürüğünü engelleyecek en etkili topikal uygulama florür ile gerçekleşiyor. Burada bilinmesi gereken gerçek içme sularının florlanması ve florürün insanların vücudunda depolanmasıyla oluşacak yan etkilerin zararlı olabileceği kısmı… O da şimdilik ülkemiz için bir tehdit oluşturmuyor.

Haberin Devamı

Florürden korkmayın çünkü artık işin gerçeğini biliyorsunuz.

Kısaca florürün geçmişi ve bugününden bahsettik. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bile onay almış, araştırılmış, deneyleri tamamlanmış bir madde için artık siz de bilgi sahibisiniz.

https://www.onurozturk.com/florurlu-dis-macunlari/

https://www.instagram.com/dronurozturk/?hl=tr