İzmir FOÇA, TOPRAK ANANIN ELLERİNİ ÖPTÜ

FOÇA, TOPRAK ANANIN ELLERİNİ ÖPTÜ

13.12.2015 - 16:19 | Son Güncellenme:

.

FOÇA, TOPRAK ANANIN ELLERİNİ ÖPTÜ

Foça Yeryüzü Pazarı’nda, Toprak Ana Günü-Terra Madre Day dolayısıyla yöresel yemek kutlaması gerçekleştirildi. Slow Food Foça Zeytindalı Birliği’nce düzenlenen kutlama dolayısıyla, yöresel ürünler ile yapılan büyük bir kahvaltı sofrası hazırlandı.
Foça, Türkiye’de ilk kez 2014 yılında Uluslararası Slow Food Birliği’nce düzenlenen Salone Del Gusto çerçevesinde gerçekleşen Yeryüzü Pazarları Yarışması’nda 39 pazar içerisinde dünya 1’incisi oldu. Foça Yeryüzü Pazarı’nda Toprak Ana Günü-Terra Madre Day adıyla yapılan kutlamaya; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Belediye Meclis Üyeleri Nedim Atilla, Defne Koryürek, Şemsa Denizsel, Ali Özırmak, Prof. Dr. Tayfun Özkaya gibi Slow Food teorisyenleri ve akademisyenler ve İzmir yemek bloggerları ile vatandaşlar katıldı. Gün boyu devam eden Toprak Ana Günü kutlamasında ayrıca, Foça Yeryüzü Pazarı’ndaki yöresel ürünler ile yapılan özel bir çorba hazırlanıp, ikram edildi. Yöresel yemek tarifleri paylaşıldı.
İLK YERYÜZÜ PAZARI
Slow Food aktivisti ve Slow Food Bardacık Birliği Lideri Nedim Atilla, “Bugün, Foça’nın kıymetini bilme günündeyiz. Foça’nın kıymetini bilmek üzere buradayız. Ülkemizin ilk Yeryüzü Pazarı Foça’da kuruldu. Yaşıyor ve yaşatılıyor. Bin selam olsun kuranlara, yaşatanlara, destekleyenlere” dedi. Bölgede yapılan Terra Madre etkinlikleri ve Slow Food ilkeleri hakkında bilgiler veren Nedim Atilla, “Gerçek Toprak Analar, üreten kadınlarımız, hepsinin ortak özellikleri de elleri. Bu mükemmel, benzersiz eller; Toprak Ananın, bereketin elleri. Biz bu ellere borçluyuz her şeyi. İyi ki varlar” diye konuştu.
“BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da,“Toprak Ananın bizlere sunmuş olduğu nimetleri bir kez daha hatırlamak ve ön plana çıkarmak, bizler için çok önemli. Bugün bizlerle birlikte olan çok kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bu güzel ortamı hazırladığı için Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Sayın Gül Girişmen ve ekibi ile Foça Yeryüzü Pazarı üreticilerine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“SORU SORMANIN ZAMANIDIR”
Terra Madre buluşmasının, toprağın öneminin ve değerinin yeniden hatırlanması olduğunu belirten Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen ise “Toprak için ne yapıyoruz, toprağın bereketini tekrar yaşamak için neler yapıyoruz sorularını sormanın zamanıdır. Bugün Toprak Anaya teşekkürlerimizi sunmak için bir araya geldik. Bizimle birlikte olan çok kıymetli misafirlerimize, Foça Yeryüzü Pazarı üreticilerimize ve Foça Belediye Başkanımız Sayın Gökhan Demirağ’a bizim için yaptıkları ve destekleri için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.