Ekonomi ‘Fors’lu bütçe

‘Fors’lu bütçe

12.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni sistemde merkezi yönetim bütçe kanun teklifi artık Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye sunulacak. Bütçe yapımı ve yönetimi için Strateji ve Bütçe Başkanlığı kuruldu.

‘Fors’lu bütçe

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle gözler, gelecek yılın merkezi yönetim bütçe kanun teklifinin hazırlıklarına çevrildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı birleştirilirken, bütçeye ilişkin görevler Cumhurbaşkanlığı’nca üstlenildi.

Kamu idareleri bütçelerinin performans göstergelerine uygunluğu ve idarelerin bu çerçevede yürütecekleri faaliyetler Cumhurbaşkanı’nın yetkisi dahilinde olacak.

AA’nın derlediği bilgilere göre, bütçeler, Cumhurbaşkanlığı’nca uluslararası standartlara uygun olarak belirlenen bir sınıflandırmaya tabi tutularak hazırlanacak ve uygulanacak. Cumhurbaşkanlığı, merkezi yönetim bütçe kanunu teklifini hazırlarken, bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında koordinasyonu sağlayacak.

OVP ile başlayacak

Merkezi yönetim bütçesinin hazırlanma süreci, Cumhurbaşkanı tarafından en geç eylülün ilk haftası sonuna kadar onaylanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla başlayacak.

Haberin Devamı

OVP ile uyumlu olmak üzere, gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleriyle hedef açık ve borçlanma durumu, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Orta Vadeli Mali Plan, en geç 15 Eylül’e kadar Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Bütçe çağrısı ve yatırım genelgesi Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanarak en geç 15 Eylül’e kadar Resmi Gazete’den duyurulacak.

Genel bütçe gelir teklifi Cumhurbaşkanlığı tarafından, diğer bütçelerin gelir teklifleri ilgili idarelerce hazırlanacak.

Kamu idareleri, bütçe tekliflerini en geç eylül sonuna kadar Cumhurbaşkanlığı’na gönderecek. Merkezi yönetim bütçe kanun teklifi mali yıl başından en az 75 gün önce Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e sunulacak.

Müteahhitlerden Pekcan’a ziyaret

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün ve beraberindeki heyeti kabul etti. Yenigün, bakanlıkta gerçekleşen kabulde, dün Ticaret Bakanlığı görevini devralan Pekcan’ı tebrik etti.

‘Fors’lu bütçe