Gündem Fotoğraflarla Birinci Dünya Savaşı

Fotoğraflarla Birinci Dünya Savaşı

01.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koleksiyoner Necmettin Özçelik ve Tunca Örses ikilisinin hazırladığı kitapta Çanakkale, Sarıkamış, Irak, Filistin, Hicaz, Yemen ve Medine gibi pek çok cepheye ait hiç bilinmeyen özel arşiv fotoğrafları yer alıyor.

Fotoğraflarla Birinci Dünya Savaşı



Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılında Türkiye’nin en geniş kapsamlı görsel içerikli savaş kitabı hazırlandı. ‘Fotoğraflarla Büyük Savaş 1914-1918’ başlığını taşıyan çalışma, savaş tarihi kolleksiyonerleri Necmettin Özçelik ve Tunca Örses’in 15 yıllık uğraşının bir ürünü.
Baskısı aralık ayında yapılacak kitapta Çanakkale, Sarıkamış, Irak, Filistin, Hicaz, Yemen, Medine, Filistin, Galiçya, Romanya ve Makedonya cephelerine ait hiç bilinmeyen özel arşiv fotoğrafları yer alıyor.
Dualarla uğurladılar
Koleksiyoner Özçelik ve Örses ikilisi tarafından hazırlanan çalışmanın en dikkat çeken fotoğrafları arasında imam, haham ve papazların duaları arasında doğu cephesine uğurlanan Osmanlı askerlerinin görüntüsü var. Yavuz ve Midilli savaş gemilerinde görev yapan Alman personelin İstinye Koyu’nda papaz eşliğinde yaptıkları Pazar ayini de ilk kez gün yüzüne çıkartılan fotoğraflar arasında bulunuyor.
Gaz maskesiyle eğitim
15 yıllık çalışmada ayrıca Kuşçubaşı Eşref’in en belirgin fotoğrafı, Irak’ta esir alınan Osmanlı askerlerinin içler acısı hali, Türk yapımı gaz maskesiyle eğitim alan Osmanlı erleri ve Çanakkale Cephesi’nde Türk denizcilerinin düşman denizaltılarından korunmak için uyguladığı yöntemler de göz önüne seriliyor.

Haberin Devamı

Belgeleri müzayede ve sahaflardan topladılar

Çalışmayı hazırlayanlardan koleksiyoner Necmettin Özçelik, 15 yıldır Birinci Dünya Savaşı’nın arşiv fotoğraf ve belgelerini incelediklerini belirterek, “Fotoğrafların büyük kısmını hem yurtiçi hem de yurtdışındaki müzayede ve sahaflardan aldık. Bir kısım fotoğraf Genelkurmay arşivlerinden temin edildi. İlk kez gün yüzüne çıkan arşiv kareleri bizleri de derinden etkiledi. Gelecek nesillerin yıkım getiren bu savaşı öğrenmesini istiyoruz” dedi.

Fotoğraflarla Birinci Dünya Savaşı

3 milyon insan öldü

- Türk Ordusu, Anadolu’da Çanakkale ve Sarıkamış;, Avrupa’da Makedonya, Romanya, Galiçya;, Ortadoğu’da ise Suriye, Irak, Filistin, Hicaz, Yemen, Meidne cephelerinde ittifak devletlerinin yanında 1458 gün boyunca savaştı.
- Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı topraklarında bulunan
3 milyon insan yaşamını yitirdi. 3 milyon kişi de tedavi gördü.
- Nüfusun yüzde 13.5’i büyük savaşta hayatını kaybederken, yaralı ve hastalıklar da dahil olmak üzere toplam 501 bin asker şehit düştü.