Gündem Fotoğraflarla Kore Savaşı

Fotoğraflarla Kore Savaşı

05.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Kore Savaşı’na ilişkin arşivindeki fotoğrafları bir çalışmada topladı. 356 sayfalık kapsamlı koleksiyon; Mehmetçik’in Kore’ye yolculuğundan savaşın bitimine kadar olan döneme ışık tutuyor...

Fotoğraflarla Kore Savaşı

Kore Savaşı’nın bitişinin 64’üncü yılı aynı zamanda Türkiye-Güney Kore diplomatik ilişkilerinin başlangıcı kabul ediliyor. İki ülke bu yıl diplomatik ilişkilerde 60’ıncı yılı bir dizi etkinlik ile kutlayacak. Güney Kore’de 2017, hem Türk yılı, hem de Türk ve Kore Kültürü’nün Gelişim Yıldönümü anlamını taşıyor. Bu kapsamda ikili dostluğun pekiştirilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde Güney Kore’de kültürel etkinlikler düzenlenerek, sergiler açılacak.

Fotoğraflarla Kore Savaşı


356 sayfalık eser
Kore Savaşı’nın bitişinin 64’üncü yılında Genelkurmay Başkanlığı da bir çalışmaya imza attı. Genelkurmay Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı tarafından 721 Türk askerinin şehit düştüğü, 2 bin 147 Mehmetçiğin yaralandığı Kore Savaşı’na ait bilinmeyen fotoğraflar ilk kez ATASE ve Askeri Müze arşivlerinden gün yüzüne çıkarıldı. “Fotoğraflarla Kore Savaşı’nda Türk Askeri” başlıklı 356 sayfalık eser; Kore’de kahramanca savaşan Mehmetçikler’in serüvenine ışık tutuyor. Savaş tarihçileri Necmettin Özçelik ile Tunca Örses’in de katkı sunduğu, Genelkurmay arşivlerinden gün yüzüne çıkartılan özel çalışmada Türk askerinin cephedeki günlük yaşamları ve disiplini de gözler önüne seriyor.
“Fotoğraflarla Kore Savaşı’nda Türk Askeri” başlıklı eserin sunuş yazısında, ATASE Daire Başkanı Tuğgeneral Necdet Tuna’nın şu sözleri yer alıyor:
“Türk askeri Kore Savaşı’nın her safhasında bir yıldırım hızıyla düşmana doğru ilerlemiş ve göğsünü kendinden onlarca kat düşmana siper ederek büyük zaferler kazanmış, adını yeniden tarihin altın sayfalarına kaydetmeyi başarmıştır. Türk Ordusu’nun vatan topraklarından binlerce kilometre uzaklarda göstermiş olduğu büyük fedakarlıklar ve kahramanlıklar ile dünya barışına sağladığı katkıyı gelecek kuşaklara aktarmak için hazırlanan ‘Fotoğraflarla Kore Savaşı’nda Türk Askeri’ adlı çalışma, Güney Kore ve Türk ulusunun tarihi dostluğunu anlatması bakımından büyük önem arz etmektedir.”
‘Şehitlerin anısına’
Önsöz bölümünde ise Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanı Piyade Albay Tahir Savran’ın, “Türk Tugayı Kore muharebelerinde aldığı görevleri üstün başarı ile yerine getirmiş, Mehmetçiğin başarısını tüm dünyaya duyurmuş; Türk Milletinin ordusuna olan sarsılmaz güveninin bir kat daha artmasına vesile olmuştur. Bu çalışma ile bir kez daha vatan topraklarından binlerce kilometre uzaklarda şehit olan askerlerimiz ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz” sözleri yer alıyor.