Otomobil Fransa dizel ve benzinli otomobil satışını yasaklıyor

Fransa dizel ve benzinli otomobil satışını yasaklıyor

07.07.2017 - 09:48 | Son Güncellenme:

Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot 2040 yılı itibari ile dizel ve benzinli otomobillerin satışının yasaklanacağını açıkladı.

Fransa dizel ve benzinli otomobil satışını yasaklıyor

6 Temmuz 2017 tarihinde bir basın konferansında konuşan Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot petrol, dizel ve doğalgaz projelerine kısıtlama getiren tasarı kapsamında bugünden başlayarak 2040 yılı itibari ile dizel ve benzinli otomobillerin tamamen yasaklanacağını, 2050 yılı itibari ile Fransa'nın karbon nötr bir ülke olacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Yasak ilk etapta 1997 öncesi üretilen dizel ve 2001 öncesi üretilen benzinli otomobiller için uygulanacak. Bu sayede otomobil satın alacakların daha düşük karbon salınımı yapan yeni modellere yönelmesi sağlanacak.

Fransa bu kararla birlikte Almanya, Hollanda ve Norveç'in başını çektiği politikalara katıldı. Almanya 2030 yılı itibari ile tüm düzel ve benzinli otomobillerin satışını yasaklamayı planlarken diğer ülkeler bu uygulamayı 2025 itibari ile hayata geçirmeyi öngörüyor. Hindistan da 2030 yılı itibari ile dizel ve benzinli otomobil satışlarını durdurmayı hedefliyor.

Birleşik Krallık da 2050 yılı itibari ile yanmalı motora sahip otomobillerin kullanımını yasaklayan bir planı açıklamıştı.

Fransa bu kararını yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un iklim değişikliği kapsamında önlem alınması gerektiğini vurgulamasının ardından açıkladı.

Haberin Devamı

Macron ayrıca planını uygulamaya geçirebilmek için özel otomobil şirketlerine de destek verebileceğini belirtti.

Hazırlayan: Mehmet Can Kömürcü