Fue yöntemiyle saç ekimi

2003 yılında uygulanmaya başlanmasıyla saç ekiminde devrim niteliği taşıyacak değişikliklerin, saç ekimi yaptıran hasta sayısında hızlı bir artışın yaşanmasına sebep olan FUE yöntemiyle saç ekimi, 2016 yılı itibariyle tıp dünyasının kabul ettiği en iyi saç ekim tekniğidir. FUE bulunduğu ve uygulanmaya başlandığı günden itibaren geliştiriliyor olsa da şimdilik hala teknik olarak yeni bir teknik geliştirilememiştir. Burada teknik kavramı çok önemlidir 2003 yılından bu yana ufak çaplı gelişme ve değişmelere uğrayan FUE, yeni medikal aletler hatta robotlar sayesinde uygulamasında gelişme ve farklılıklara sahip olsa da saç ekimi yöntemi açısından yegâne olma özelliğini korumaktadır.

Haberin Devamı

FUE tekniği en genel anlatımıyla saç köklerinin tek tek ya da çok minik gruplar halinde toplanabilmesini ifade etmektedir. Bu yöntem, saç ekimi operasyonlarında iz ve dikiş olayını ortadan kaldırmış, daha etkin ve daha risksiz bir yöntem ortaya çıkartmıştır.

FUE yöntemi, çıktıktan sonraki bu 10-13 yıl içerisinde bir takım gelişmelerden yaşamış ve yaşamaktadır. Yine FUE yöntemiyle tek tek alınan saç köklerinin direkt ekilmesini sağlayan DHI yöntemi ya da saçlar köklerinin ekim esnasında beslenmesini sağlayan PRP ile ekim, ya da robotların yardımıyla yapılan robotik saç ekimi de her ne kadar farklı bir takım özellikler eklenmiş olsa da birer FUE tekniğiyle yapılan saç ekimidir.

FUE, İngilizce Folicular Unit Extraction kelimelerinin kısaltılmışı olarak dilimizde kabul görmüş olmakla birlikte foliküler ünite çıkartma anlamını taşımaktadır. Foliküler ünite saç köklerinin içinde büyüdüğü, bir ya da birkaç saç kökünün bir arada olduğu, beslenme yollarını içerisinde barındıran, saç köklerinin damar yollarıyla kafa derisine bağlandığı yapıyı ifade etmektedir. 90’lı yıllarda varlığı fark edilen foliküler ünite yapısının bulunmasıyla saç naklinde devrimler yaşanmıştır. Öncelikle FUT yöntemi daha sonra da günümüzde hala geçerliliğini koruyan FUE yöntemi ortaya çıkmıştır.

FUE yönteminde kesik yapmak söz konusu değildir. Saç köklerinin genişliğine yakın, iğne başıyla ifade edilebilecek milimetrik çaptaki deliklerden saç kökleri folikülleriyle birlikte kafa derisinden ayrılmaktadır. Bu işlem için geliştirilmiş özel medikal cihazlar vardır.

Haberin Devamı

FUE YÖNTEMİNİN ÇALIŞMA PRENSİBİ

1. Saçların tıraş edilmesi: FUE yönteminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle donör bölgedeki saçlar kısaltılır. Günümüzde ense bölgesindeki saçları kısaltmadan, kesmeden veya tıraş etmeden de bu işlemin gerçekleştirilmesi mümkündür ancak bu durum operasyonu bir nebze zorlaştırdığı için hastanın özel isteği olmadığı sürece operasyon başarısını etkilememesi açısından tercih edilmemektedir.

2. Ense Bölgesinin Uyuşturulması: Tıraş edilen ense bölgesi anestezi uzmanı tarafından uyuşturulur. Bu işlem sadece birkaç dakika sürmektedir ve anestezinin ilk iğnesi, çok ince uçlu olmasına rağmen hastaya birkaç saniyelik bir acı hissettirmektedir. Bundan sonra yapılacak olan işlemler anestezi altında yapılacağı için hasta herhangi bir acı hissetmemektedir. Uzun süren operasyon süresinde gerektiğinde anestezi tekrar edilebilir. Bu anestezi sadece işlem yapılacak olan bölgeye uygulanan lokal anestezidir ve genel anestezinin içerdiği riskleri içermez.

Haberin Devamı

Uyuşturma sonrasında anestezinin etkisini gösterebilmesi için 15 dakika gibi bir süre beklenmesi uygundur. Anestezi işlemi bünyeye göre farklı zaman dilimlerinde etkisini gösterebilmektedir.

3. Saç Köklerinin Gevşetilmesi: FUE yöntemiyle toplanacak saç kökleri toplanmadan önce ufak bir gevşetme işlemine tabi tutulur. Bu işlem micromotor ismi verilen ve ucunda 0,7-0,9 milimetrelik yuvarlak çıtçıtlı kalem ucuna benzeyen keskin bir bistüri bulunan bir cihaz yardımıyla yapılır. Saç köklerinin çevresini genişleterek yerinden zarar görmeden çıkarılmasını sağlayan bu işlemin ardından saç köklerinin toplanmasına geçilecektir.

Saç köklerinin gevşetilmesi sırasında kaç tane saç greftinin toplanacağı saç köklerinin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmektedir. Her kişinin saç yoğunluğu diğerinden farklıdır. Doktor daha önce yaptığı analizlerle donör bölgeden ne kadar saç kökü toplanması gerektiğine karar verir. Saç köklerinin toplanması esnasında enseden herhangi bir iz meydana getirmemek amacıyla dikkatli davranılması gerekmektedir. Burada micromotor yardımıyla gevşetilen saç kökleri ense bölgesinde geniş bir alandan iz oluşturmayacak şekilde hazırlanır.

4.Saç köklerinin toplanması: Micromotor cihazı yardımıyla gevşetilen saç kökleri cımbıza benzeyen pen-set yardımıyla toplanmaktadır. Toplanılan saç kökleri hemen bir kaba alınarak, ayrıştırılma işlemi için hemşirelere verilir.

Ayrıştırma işleminden geçirilen saç kökleri, ekim için açılan kanallara tek tek yerleştirilir. FUE yöntemiyle saç ekimi 4 ile 8 saat sürebilmektedir ancak lokal anesteziyle yapılan işlemler sırasında hasta istirahat halinde ve konforlu olduğu için uzun operasyon süresini dinlence halinde geçirebilmektedir.

Dr. Yetkin BAYER
Saç Ekim Doktoru

www.yetkinbayer.com