Basketbol Fenerbahçe Ülker'in tarihi sezonu

Fenerbahçe Ülker'in tarihi sezonu

14.05.2015 - 11:47 | Son Güncellenme:

Avrupa'nın kulüpler bazında en önemli basketbol organizasyonu THY Avrupa Ligi'nde yarın başlayacak Dörtlü Final'de ilk kez yer alma hakkı kazanarak tarihi başarı elde eden Fenerbahçe Ülker, bu sezon etkili bir performans ortaya koydu.

Fenerbahçe Ülkerin tarihi sezonu

THY Avrupa Ligi'nde sahaya çıktığı 27 maçın 22'sini kazanan sarı-lacivertliler, birinci tur ve Top 16 turunun gruplarını 2. sırada tamamlayarak çeyrek finale yükseldi.

Haberin Devamı

İlk turda 8 galibiyet 2 yenilgi alan sarı-lacivertliler Top 16 turunda ise başarılı bir grafik çizdi. CSKA Moskova'nın ardından grupta 11 galibiyet, 3 yenilgiyle 2. sırada yer alan Fenebahçe Ülker, çeyrek finalde saha ve seyirci avantajını ele geçirdi.

Çeyrek finalde tek 3-0 yapan takım

Fenerbahçe Ülker'in çeyrek finaldeki rakibi son Avrupa şampiyonu İsrail'in Maccabi Electra takımı oldu.


Son şampiyon karşısında İstanbul'daki ilk iki maçı kazanarak seride 2-0 öne geçen başantrenör Zeljko Obradovic'in öğrencileri, İsrail deplasmanında ise son saniyelerde Goudelock'un basketiyle mutlu sona ulaştı. Rakibini Tel Aviv'de deviren Fenerbahçe Ülker seriyi 3-0 getirerek Madrid biletini kaptı.

Çeyrek final serilerinde rakibine galibiyet vermeyen tek takım ise Fenerbahçe Ülker oldu. Diğer çeyrek final serilerinde Olympiakos, Barcelona'yı, Real Madrid, Anadolu Efes'i, CSKA Moskova ise Panathinaikos'u 3-1'le geçti.

Haberin Devamı

Hücumdaki en iyi 3. takım

Atletik ve hızlı bir takım özelliğiyle ön plana çıkan sarı-lacivertliler, Dörtlü Final'e kadar bu sezon Avrupa Ligi'nin en skorer 3. takımı oldu.

Dörtlü Final'deki rakipleri CSKA Moskova ve Real Madrid'in ardından en skorer 3. takım olan Fenerbahçe Ülker, maç başına 81,7 sayı ortalaması yakaladı.

Sarı-lacivertlilerin en kötü istatistiği olarak serbest atış yüzdesi dikkati çekti. Fenerbahçe Ülker bu sezon yüzde 67,6'yla serbest atışla Avrupa Ligi'nin bu alanda en kötü 3. takımı olarak kayıtlara geçti.

Fenerbahçe Ülker'in takım halinde diğer alanlardaki maç başına ortalama istatistikleri şöyle:

Toplam ribaunt: 36,2

Hücum ribaundu: 11,3

Defansif ribaunt: 24,9

Top çalma: 6,2

Top kaybı: 11,4

Blok: 3,4

İki sayılık basket isabeti: Yüzde 54,3

Üç sayılık basket isabeti: Yüzde 37,5

En skoreri Goudelock

Fenerbahçe Ülker'in bu sezon hücumdaki en büyük silahı ABD'li Andrew Goudelock oldu.

Sezon başında takıma katılan ve THY Avrupa Ligi'ndeki ilk sezonunu geçiren Goudelock, takımına maç başına ortalama 16,4 sayı katkısı yaptı. Sarı-lacivertlilerin en fazla süre alan oyuncusu da olan ABD'li skorer basketbolcu bu sezon THY Avrupa Ligi'nin en skorer 3. ismi unvanını elde etti.

Haberin Devamı

Sarı-lacivertlilerde bireysel istatistiklerde ribaunda Bjelica, 2 sayılık baskette ise Semih Erden ön plana çıktı. Bjelica ortalama 8,5 ribaundla Avrupa Ligi'nin bu alanda 2. ismi oldu. Semih Erden ise 2 sayılık baskette yüzde 75,4 isabet yakalayarak bu alanda zirveye çıktı.

Fenerbahçe Ülker'de sezon içinde takımdan ayrılan Can Altıntığ 3 ile İzzet Türkyılmaz ise 1 maçta Avrupa'da forma giydi. Sarı-lacivertli takımda Bogdan Bogdanovic, Bjelica, Goudelock, Emir Preldzic ve Jan Vesely 27 maçın tamamında süre aldı.

Fenerbahçe Ülker'de diğer istatistiklerde asistte Zisis, top çalmada Bjelica, blokta Vesely, 3 sayılık baskette Goudelock, serbest atışta ise Oğuz Savaş öne çıkan isimler oldu.

Sarı-lacivertlilerde sakatlığından dolayı Dörtlü Final'de yer alamayacak tecrübeli ABD'li oyuncusu Rick Hickman ise 17 maçta görev aldı.

Deplasman galibiyetlerine alışkın

Fenerbahçe Ülker bu sezon THY Avrupa Ligi'nde deplasmanda aldığı galibiyetlerle dikkati çekti.

Haberin Devamı

Dörtlü Final'in yarı finalinde ev sahibi Real Madrid'le karşılaşacak olan sarı-lacivertller, bu sezon deplasmanda oynadığı 13 maçın 11'ini kazandı.

Deplasmanda Avrupa Ligi'nin en tecrübeli takımları olan CSKA Moskova, Olympiakos, Barcelona ve Maccabi Electra'yı yenen sarı-lacivertliler, Real Madrid'i de yenip tarihi bir deplasman galibiyeti daha almak isteyecek. Fenerbahçe Ülker'i bu sezon sahasında sadece Yunan ekibi Panathinaikos ile İspanyol temsilcisi Laboral Kutxa mağlup etmeyi başardı.

Kadroda 6 farklı ülkeden oyuncu var

Fenerbahçe Ülker'in Dörtlü Final'deki 14 kişilik maç kadrosunda 6 farklı ülkeden basketbolcu bulunuyor.


Sarı-lacivertlilerde 8 Türk, 2 Sırp, birer ABD'li, Çek, Yunan ve Hırvat oyuncu kadroda yer alıyor.

Fenerbahçe Ülker'in Dörtlü Final kadrosunu şöyle:

Serhat Çetin, Oğuz Savaş, Semih Erden, Emir Preldzic, Kenan Sipahi, Ömer Yurtseven, Berk Uğurlu, Melih Mahmutoğlu (Türkiye), Bogdan Bogdanovic, Nemanja Bjelica (Sırbistan), Andrew Goudelock (ABD), Jan Vesely (Çek Cumhuriyeti), Nikos Zisis (Yunanistan) ve Luka Zoric (Hırvatistan).