Gündem Galata Meydanı’nda ‘hayat sahası’ eylemi

Galata Meydanı’nda ‘hayat sahası’ eylemi

22.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galata Kulesi’nin çevresine belediye tarafından yapılan çay bahçesine karşı, sosyal medyada yapılan eylem çağrısına katılım oldukça yoğundu

Galata Meydanı’nda ‘hayat sahası’ eylemi

İstanbul’un tarihi sembollerinden Galata Kulesi’nin bulunduğu meydanın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce ocak, masa ve sandalyeler konularak ‘çay bahçesine’ çevrilmesini protesto amacı ile sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup, dün bu alanda piknik yaptı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden “#OccupyGalataMeydanı” hashtag’i ile oluşturulan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Facebook’ta, “Beyoğlu esnafına kan kusturup, yaya geçişini kolaylaştırma bahanesiyle ortalıkta masa sandalye bırakmayan Beyoğlu Belediyesi, tarihi Galata Meydanı’nı kendi özel işletmesine dönüştürdü. Yaklaşık 1 hafta önce Beltur’un masa ve sandalyeleriyle doldurulan alanda bugun de banklar sökülmüş... Cumartesi günü 16.00 yiyeceğini al, içeceğini al Galata Meydanı’nda pikniğe davetlisin” ifadeleriyle duyurulan etkinlik saat 16.00’da Galata Meydanı’na gelenlerin Beltur’a ait masaların yanında yavaş yavaş yere oturması ile başladı. Etkinliğe katılım arttıkça sandalye ve masalar kuleye doğru kaydırıldı.

Piknik tadında eylem
Gitar çalıp şarkı söyleyenler, sohbet edenler, köpeği ile katılanların olduğu eylem sakin geçti. Çantasındaki domates ve peyniri çıkartarak yemeye başlayan Berkan Gezi, Galata’nın gölgesinde çay bahçesine neden karşı olduğunu, “Biz bu alanı sanatsal aktivitelerde, yemek içmek, sohbet etmek için kullanıyorduk. Bizim doğal yaşamımıza müdahale etmesinler, hayat sahamıza engel olmasınlar” sözleri ile açıkladı. Dakikalar içerisinde ellerinde kahveleri, çayları ile yere oturanların sayısı arttı. Eyleme katılanlar alkışlar eşliğinde, “Galata halkındır halkın kalacak”, “Beltur defol, Galata halkındır” sloganları attı.

Kısa süreli gerginlik yaşandı
Eylem sırasında Galata Meydanı’ndan geçmekte olan Ayhan Metinoğlu ise burada yaşadığını belirterek, “Kamuya açık bir yerde böyle bir çay bahçesi de doğru değil ama biz burada geceleri gürültüden uyuyamıyorduk. Bu da olmaz” diye konuştu. Eylem sırasında gerginliğin yükseldiği tek an ise vatandaşların, Beltur masalarında oturmaya devam edenleri kaldırmaya çalıştıkları anlar oldu. Daha sonra kalabalığın içinden, “Şiddet yok, karışmayın” seslerinin yükselmesi gerginliği sonlandırdı.