Gündem Galatasaray başkanı Mustafa Cengiz kimdir?

Galatasaray başkanı Mustafa Cengiz kimdir?

27.05.2018 - 17:03 | Son Güncellenme:

26 Mayıs 2018 tarihinde yapılan oylamaya göre Galatasaray Spor Kulübü’nün 38. Başkanı Mustafa Cengiz oldu. Yeniden başkanlık görevine getirilen Mustafa Cengiz’in kim olduğu merak konusu haline geldi.

Galatasaray başkanı Mustafa Cengiz kimdir

Mustafa cengiz kimdir?

Haberin Devamı

Mustafa Cengiz, 1949 senesinde Gaziantep’in Nizip ilçesinde dünyaya geldi. Doğduğu ilçede ilk ve ortaöğretimini tamamlayan iş adamı, lise eğitimini Gaziantep Lisesi’nde aldı. Üniversitede ilgi duyduğu alana yönelerek Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okumak için Gaziantep’ten Ankara’ya geldi. Eğitim hayatını noktaladıktan sonra birçok başarılı projeye imza atan Mustafa Cengiz’in ilk adımı Köy-Koop oldu. Türkiye’de yapılan tarımın modernleşmesi adına başlatılan 40 bin tarımsal köy kalkınma kooperatifi Merkez Birliği’nin kuruluşunda önemli bir rol aldı. Aynı zamanda kooperatifin dış ticaret bölümünde kurucu uzmanlık yaptı.Sonrasında eski yerel yönetimde bazı görevler aldı. Yerel yönetimden sonra İçişleri Bakanlığı’nda görev almaya başlayan Cengiz, İçişleri Bakanlığı’na bağlı 670 Belediye’nin merkez iktisadi kuruluşu olan TANSA’da Genel Müdür olarak çalışmaya başladı. Tanzim Satışlar’da Genel Müdürlük yaptığı süre boyunca 3 farklı hükümet ile çalışma fırsatı yakaladı. Mustafa Cengiz, belediyelerin kamu yararına uygun olarak ürün ve fiyat düzenlemesi yaptığı TANSA’da çalışmaya başladığında henüz 28 yaşındaydı ve bu da onu kamudaki en genç genel müdür yaptı. 12 Eylül 1980 yılında gerçekleşen 12 Eylül Darbesi’nden sonra ekonomi ve siyasette yaşanan zor günlerle birlikte Mustafa Cengiz, rotasını özel sektöre çevirdi. İyi derecede İngilizce, Fransızca ve Arapça bilmesinden ötürü Araplarla rahatlıkla iş yapabilen Mustafa Cengiz, yaptığı işler ile dış ticaret alanında kendini geliştirmeye başladı. Özellikle Orta Doğu’da kendini gösteren Mustafa Cengiz, 1990 yılına gelindiğinde petrol üzerine yoğunlaşarak kendini bu alanda gösterdi. 90’lı yıllardan günümüze petrol sektöründe faaliyet gösteren şirketler açtı ve aynı zamanda Türkiye’de birçok kuruluşta adını sıklıkla duyurdu. Türkiye Akaryakıt Bayiileri ve Gaz İşverenler Sendikası Genel Başkanlığı ve İstanbul Ticaret Odası Petrol Meslek Komiteleri Sektör Temsilciliği görevlerinde bulundu. Aynı zamanda TFF Dış İlişkiler Bölümü’nde aktif olarak çalışan Cengiz’in, Galatasaray Spor Kulübü, Büyük Kulüp, Darüşşafaka Cemiyeti, Mülkiyeliler Vakfı üyeliği bulunuyor.

Haberin Devamı

Mustafa cengiz’in galatasaray kariyeri

Haberin Devamı

Ticaret alanında başardığı tüm işlerden sonra Mustafa Cengiz, öncelikle Galatasaray Spor Kulübü tarafından Tüzük Tadil Komisyonu’nda görevlendirildi. Galatasaray’a yaptığı katkılardan sonra 23 Mayıs 2015 tarihinde Galatasaray Başkanlığı için adaylığını koysa da Dursun Özbek başkan seçildi. 20 Ocak 2018 tarihinde ise yine başkanlığa adaylığını koyan Cengiz, Galatasaray Spor Kulübü’nün 37. Başkanı seçildi. Sarı-kırmızılı kulübün 101. dönem yönetiminin belirleneceği 38 başkanlık seçiminde ise Galatasaray Lisesi’nde yapılan oylama sonucu Mustafa Cengiz, 2525 oyla yeniden başkanlığa seçildi.