Ekonomi Galatasaray’ın Riva projesinde mutlu son

Galatasaray’ın Riva projesinde mutlu son

29.08.2010 - 00:34 | Son Güncellenme:

Riva’daki 1 milyon metrekareyi aşan arazi için ruhsatı dört yıl sonunda alabilen kulüp, eylül ayı içinde ihaleye çıkaracağı 844 villalık projeden 750 milyon dolar ciro bekliyor

Galatasaray’ın Riva projesinde mutlu son

Galatasaray Kulübü’nün yaklaşık dört yıllık uğraş sonunda Ocak 2010’da ruhsat almayı başardığı Riva arsasında hem geliştirilecek proje hem de projenin ihaleye çıkarılması noktasında somut adımlar atıldı. Elde edilen bilgilere göre, Galatasaray Kulübü, 150 ile 400 metrekare arasında değişen ve dört farklı tipte villadan oluşan proje için ön talep toplamaya başladı. 244 bin metrekarelik satış alanına sahip 844 konut için şimdiye kadar 200 adet ön talep toplandı. Riva projesi için inşaata başlama tarihi olarak Ocak 2011 belirlenirken, toplamda dört etap olarak planlanan projenin ilk etabının teslim zamanı ise 2012’nin başı olarak açıklandı.

İhale yönteminde iki olasılık
Riva’daki villaların nasıl yapılacağı konusunda Galatasaray Kulübü’nün iki farklı projesi var. Bunlardan ilki hasılat paylaşımı. Bu noktada uluslararası ihaleye çıkmayı düşünen kulüp, gelen teklifleri değerlendirecek. Kulüp, bu modelle çalışmaya karar verirse, verilen teklifin yüzde 50’sini peşin isteyecek.
Projenin gerçekleştirilmesinde ikinci alternatif ise inşaat ve satış pazarlamanın tamamıyla kulüp tarafından yapılması. Bunun için bir inşaat ve yatırım şirketi kurmayı planlayan Galatasaray yönetimi, yeni şirkete Riva’nın işlerini taşeronlara verdirerek projeyi tamamlatacak. İnşaata ilave olarak satış ve pazarlama da bu şirketin bünyesinde olacak. Projeden beklenen hasılat ise minimum 750 milyon dolar olarak öngörülüyor. Yönetimin Riva projesini hasılat paylaşımı modeliyle ihaleye çıkartması halinde kulüp kasasına 250 milyon dolar girmesi planlanıyor, projenin kulübün kendisi yapması halinde ise beklenti 500 milyon dolar civarı.

Planda arsa almak var
Elde edilen bilgilere göre, kulüp, projeden elde ettiği gelirle inşaat ve yatırım şirketini en geç 1 yıl içinde gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürecek. Sonraki plan ise başta Silivri’de olmak üzere yeni arsa ve arazi yatırımları yapmak.

Neden gecikti?
Kulüp Riva gibi ruhsatın zor alındığı bir lokasyonda yaklaşık dört yıl uğraşarak ruhsat almayı başarmıştı. Bugüne kadar ihaleye çıkılmamasının iki nedeni var. Bunlardan ilki: Dünyadaki global krizin hız kesmesini beklemekti. İkincisi ise İstanbul’da gayrimenkul piyasasının daha da canlanmasını görmekti.

Villalar ‘akıllı’ olacak
Müşterilere ileri kaba inşaat halinde teslim edilmesi planlanan projedeki villalar, akıllı teknolojiyle tasarlanıyor. Ayrıca çevre kavramının da ön planda olacağı projedeki villalar tek kat ile üç kat arasında değişecek.

Haberin Devamı

‘İmtiyaz yok, ihale şeffaf olacak’
Seyrantepe’de olduğu gibi Riva’da da ihalenin şeffaf olacağını hatırlatan Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi, eylül ayında yapılması planlanan ihaleye ilgili şunları söyledi:
“Ortada bir başarı var. Borç bataklığına saplanmış bir kulübü dünyanın en modern stadyumlarından birisine sahip hale getirdik. Bir zamanlar icradan haraç mezat satılmak istenen araziyi, arsaya dönüştürdük. Bugün gelinen noktadan borçtan nefes alamayan bir kulüp elde edeceği gelirlerle yatırım yapabilir hale gelecek.
Burada Galatarasaray camiasının çok önemli katkısı var. Dört yıllık uğraşla imar ve ruhsat izinlerini çıkardığımız projenin ihalesinde kimsenin imtiyazı olmayacak. İhaleyi şeffaf bir şekilde yapacağız.”

Haberin Devamı

Akfırat’ta son etap satışa çıktı
Yıldırım İnşaat tarafından Akfırat Tepeören’de inşa edilen Milleniumpark’ın son etabı satışa çıktı. Toplam 282 bin metrekare yüzölçümü üzerinde inşa edilen Milleniumpark’ta inşa edilen 219 villadan satışta 21 tanesi kaldı.

Özel yaşama saygılı mesafe
Her birisi ortalama 1287 metrekare kullanım alanına sahip olan villaların birbirine olan uzaklığının, özel yaşama özen gösterecek şekilde konumlandırıldığını belirten Proje Müdürü Sami Eraslan, bu arazinin ayrıcalıklı bir durumu olduğunu söyledi. Milleniumpark’ın kurulduğu arazinin imar izni açısından sadece villa yapımına açık olduğunu belirten Eraslan, “Burası gecekondulaşmaya ve çarpık kentleşmeye kapalı. Şehrin kalabalığından ve karmaşasından uzaklaşıp kaliteli bir yaşam kurmak isteyenlere hitap ediyor” diye konuştu.
Milleniumpark’ta satışı devam eden son etaptaki villalar, 797 metrekarelik Platinium, 361 metrekarelik Titanium ve 367 metrekarelik Quantium olmak üzere 3 farklı tipte inşa edildi. Villalar 680 bin dolar ile 900 bin dolar fiyat aralığında satışa sunuldu.
Projenin gerçekleştiği alanın gelecek vaat ettiğine ve yerleşime açık olduğuna dikkat çeken Yücel, “Sabiha Gökçen Havaalanı’na ve otobana birkaç dakikalık uzaklıkta. Formula 1 pistine ise sadece beş kilometre mesafede. Çevresinde Koç Lisesi ve Sabancı Üniversitesi gibi eğitim kurumları yer alıyor” dedi.

Haberin Devamı

Her villada 755 metrekare ahşap
Villaların yapımında betona veda ettiklerini ve ileri teknoloji kullanıldığını belirten Arslan, “Gökdelen yapı tekniği kullanılarak inşa edilen Milleniumpark’ın mimarisi kadar yapımındaki malzemeler de özel olarak seçildi. Beton, çivi ve kaynak kullanılmadan inşa edilen bu villaların ana malzemesini çelik oluşturdu. Yurtdışından özel olarak ithal edilen bu yapı çeliği, içte ve dışta ahşabın yumuşaklığıyla harmanlandırıldı. Her villada ortalama 755 metrekare ahşap kullanıldı” dedi.
Mimarinin yanı sıra villalarda akıllı ev sisteminin de kurulduğunu söyleyen Yücel, “Akıllı villalarının elektronik kontrol sistemleri, yapı tesisatının gereksinimlerine en iyi şekilde cevap verecek şekilde konumlandırıldı. Doğayı ve çevreyi koruyan bu teknoloji ile çok az yakıt ve elektrik enerjisi harcanarak konutta işleyiş sağlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

İMMİB, meslek lisesi yaptıracak
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), İstanbul Bahçelievler’de okul yaptırmak üzere ihale düzenledi. İMMİB tarafından Bahçelevler’de yaptırılması planlanan Erkan Avcı Endüstriyel Tasarım Meslek Lisesi 11 bin 300 metrekare yüzölçümü üzerine inşa edilecek. İMMİB, ihale edeceği okul inşaatı için 15 Eylül tarihine kadar ön yeterlilik evraklarını kabul edeceğini ve ihaleyi kapalı zarf usulü ile yapacağını açıkladı.


Rize’ye kredi destekli 96 dükkân
Rize’de Sanayi ve Ticaret Bakanlığının sağladığı kredi desteği ile 96 dükkan yaptırılacak. Rize Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanlığı, bakanlıktan sağlayacağı kredi desteği ile yaptıracağı 96 işyeri ihalesinin keşif bedelini 15 milyon 253 bin 104 TL olarak belirlerken geçici teminat olarak bir milyon 67 bin 717 TL tayin etti. İhale, 21 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek.

Maslak’a 4 bin 260 yeni konut için ihale zamanı
Emlak Konut GYO, İstanbul Şişli Ayazağa’daki 1. Etap’ta yer alan 241 bin 905 metrekare yüzölçümüne sahip arsasını ihaleye çıkardı. Üzerine 446 bin 17 metrekare inşaat yapma izni bulunan arsanın ihalesi 21 Eylül tarihinde gerçekleşecek.
Emlak Konut GYO tarafından ihaleye çıkarılan Maslak Ayazağa’daki arsanın 193 bin 900 metrekaresi imar planlarında konut alanı olarak yer aldı. Emsal değeri 2.2 olan arsanın üzerine 426 bin 580 metrekare yüzölçümünde konut inşaatı yapma izni bulunuyor. Bu şartlar değerlendirildiğinde Maslak’taki konut fiyatlarını da etkileyebilecek 4 bin 260 konut yapılabilecek.

Ticarete katkısı olacak
Maslak Ayazağa’da ticaret alanı olarak ayrılan 7 bin 775 metrekarelik alanın emsal değeri ise 2.5 olarak imar planlarına işlendi. Projede bu parsele 19 bin 437 metrekare inşaat yapılabileceği açıklanırken özel sağlık tesislerine 4 bin 730 metrekare, özel kreşlere 2 bin 500 metrekare, ilköğretim okullarına 8 bin metrekare, dini tesislere 5 bin metrekare ve park alanına da 20 bin metrekare yüzölçümünde parseller ayrıldı.
Arsanın bulunduğu alanda eğimden dolayı açığa çıkan bodrum katları ise emsale dahil edilmeyecek.

Haberin Devamı

Beykozlu Osel İlaç icradan satışa çıkarıldı
Eczacıbaşı’nın ardından Türkiye’nin serum üreten ikinci büyük firması olarak nitelendirilen Osel İlaç’ın geçen yıla kadar faaliyet gösterdiği Beykoz’daki fabrikası icradan satışa çıkarıldı.
Beykoz İcra Müdürlüğü’nün 62 milyon 984 bin 606 TL alacağı tahsil etmek üzere yürüttüğü davada fabrika, üzerindeki tüm müştemilat ve makine parkıyla birlikte 18 milyon 6 bin 443 TL tahmini bedelle satışa çıkarıldı. Beykoz Akbaba Köyü’ndeki fabrika 15 bin 734 metrekare büyüklüğe sahip bulunuyor.
Beykoz İcra Müdürlüğü tarafından satışa çıkarılan fabrika arsası Beykoz Belediye Başkanlığı’nın imar planlarına göre doğal sit alanında kalıyor. Açık adresi Akbaba Köyü Fener Caddesi No 52 olarak geçen fabrikanın makine ve ekipmanları başlıca üç ana bölüm halinde satışa çıkarılarak değerleri ayrı ayrı hesaplandı. Fabrikanın satışı ise 5 Ekim 2010 tarihinde Beykoz İcra Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek.

1963 yılında kurulmuştu
Daha önce Camkim Kimya, Yılkar İlaç Sanayi ve Biosel İlaç Sanayi isimleriyle faaliyet gösteren Osel İlaç’ın ana sözleşmesi 10 Ocak 1963 yılında imzalandı. İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) 6 Ocak 1989 tarihinde kaydolan firmanın sermayesi ise 26 milyon 250 bin TL.
Şirketin yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Selçuk Camcı yürütürken, başkan yardımcısı Hakan Camcı ve yönetim kurulu üyesi Erkan Camcı isimlerinden oluşuyor. Firmanın iflas kararı Kadıköy 3. Asliye Mahkemesi tarafından 9 Mart 2009’da verilmişti.