İstanbul GANİ MÜJDE’DEN TÜRKİYE’NİN HASTALIK KONULU İLK DİZİSİ

GANİ MÜJDE’DEN TÜRKİYE’NİN HASTALIK KONULU İLK DİZİSİ

27.05.2016 - 14:19 | Son Güncellenme:

.

GANİ MÜJDE’DEN TÜRKİYE’NİN HASTALIK KONULU İLK DİZİSİ

Ünlü yönetmen Gani Müjde ile MS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkat çekmek üzere özel bir proje hazırlayan Türkiye MS Derneği, Melek ile Serhat dizisinin özel gösterimini Kanyon Cinemaximum’da gerçekleştirdi. Senaryosunun bütününde bir hastalığa dikkat çekerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Melek ile Serhat’ın özel gösterimine Gani Müjde, dizinin başrol oyuncuları Aslı Tandoğan ve Engin Hepileri’nin yanı sıra ünlü isimler de katıldı.
Ünlü yönetmen Gani Müjde’nin, MS’lilerin öykülerinden aldığı ilhamla senaryosunu yazdığı ve yönettiği ‘Melek ile Serhat’ dizisinin özel gösterimi, Kanyon Cinemaximum’da yapıldı. Başrol oyuncuları ile ünlü isimleri bir araya getiren özel gösterimde,sağlık iletişiminde bir ilke imza atan ‘Melek ile Serhat’ dizisi izleyiciden tam not aldı. Beş bölüm halinde hazırlanan dizi Haziran ayında startv.com.tr ve yolarkadasimsin.com dijital platformlarında izleyiciyle buluşacak.
Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişiyi ve yakın çevrelerini etkileyen MS hastalığı hakkında farkındalık oluşturma ve MS’lilere sosyal yaşamda destek vermek üzere çekilen ‘Melek ile Serhat’, hastalıkla ilgili toplumda bilinen yanlışlara dikkat çekerek doğru bilgileri Gani Müjde’nin mizahi diliyle aktarıyor. MS hastalığını bir aşk hikayesi çerçevesinde anlatan ‘Melek ile Serhat’ senaryosunun bütününde bir hastalığa dikkat çeken Türkiye’deki ilk dizi olma özelliğini taşıyor.
Yönetmen Gani Müjde, Melek ile Serhat dizisi hakkında şu bilgileri verdi:
’’Melek ve Serhat romantik komedi tarzında. Buradaki baş rol oyuncuları MS hastalarını oynuyor. Didaktik, acıklı bir hikaye değil. Yer yer gözler aşktan yaşarıyor. Çok eğlendirici, umut verici, hayat dolu bir proje.’’
’’BU PROJEYİ KEYİFLİ VE İZLENEBİLİR YAPTIK’’
Bu proje öncesi hastalığı tanımadığını fark ettiğini belirten yönetmen Müjde, “Araştırdım, hocalarla ve hastalarla toplantı yaptım. Anladım ki bu yanlış bilinen bir hastalık. Çok kişi bundan mağdur. Yanlış anlaşılmalar yüzünden işlerini ve ilişkilerini kaybediyorlar. Bu, bizim için bir sosyal sorumluluk projesi olsun dedim. Onun üzerine bu projeye başladık. Biz her şeyi keyifli yazarız. Bu projeyi de keyifli ve izlenebilir yazdık’’ diye konuştu.
MS’in ölümcül bir hastalık olmadığını, tedavisinin olduğunu belirten yönetmen Müjde, ’’MS hastaları, bizim gibi hayatlarını sürdürebilirler. Bu nedenle korkulacak bir hastalık gibi davranmayın. Biz hikayemizde bunu anlatıyoruz’’ dedi.
’’MS KORKULACAK BİR HASTALIK DEĞİL’’
Normal dizilerden farklı olarak bu dizinin sosyal sorumluluk projesi olduğuna vurgu yapan Engin Hepileri, şunları söyledi: ’’Melek ile Serhat baş harflerinden anladığımız gibi MS hastası iki genç. Hayata tutunmaya çalışan, bu hastalığı yenmek için kendilerine yeni hayat kurmaya çalışan bir çift. Böyle bir hikaye olunca, oyuncuya ayrı bir şevk veriyor. Bir de Gani Müjde yazınca, değerli oyuncularla beraber bu performansları değerlendirince bu dizi içinde olmamak için hiçbir neden yok.’’
MS hastalığının çok korkulacak bir hastalık olmadığının altını çizen ünlü oyuncu Hepileri, sözlerini şöyle sürdürdü:
’’Bulaşıcı değil, akıl hastalığı değil. Eğer çok ileri derecede değilse, erken teşhisle tedaviye başlandıysa, ataklarla seyreden ve bu ataklar sürecinde iyi bakılması gereken, geri kalan zamanda aynı bizler gibi yaşam konforu ile yaşanabilen bir hastalık. Bu anlamda ülkemizde hastalık deyince kenara ittiğimiz insanları içimize almalıyız. Onlarla beraber bu hayatı yaşamalıyız. Bu dizide bunu söylemeye çalıştık.’’
’’DİZİ İLE MS’LİLER DAHA İYİ TANINACAK’’
Dizinin baş rol oyuncularından Aslı Tandoğan, ’’Bu proje daha önceki dizilerden farklı olarak bir farkındalık oluşturma üzerineydi. Senaryosu, MS’lilerin hayatın içinde yaşadıkları problemlerle ilgiliydi ve Gani Müjde yazmıştı. Onunla çalışmayı çok istedim. Bunun üzerine bu projeyi kabul ettim. Dizi MS’lilerin hayatın içinde ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını mizahi bir şekilde anlatıyor. Bu projenin, MS’lilerin yakınındaki insanların MS’lilere daha duyarlı olmasını, onları tanımasını ve MS ile birlikte yaşayanların daha pozitif olmasını sağlayacağını düşünüyorum’’ diye konuştu.
Projeyi hayata geçiren Türkiye MS Derneği’nin Başkanı ve Devlet Tiyatrosu Oyuncusu Ayşen İnci, ’’MS toplumda bilinen bir hastalık değil. Yanlış değerlendirme ve yanlış algı var. Biz yanlış algıyı yıkmak, toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak istedik. Halkımız dizilere fazla ilgi gösteriyor. O yüzden bir dizi projesi olarak hazırlamakta fayda gördük’’ dedi.
Dizide doktor rolünde oynadığı bilgisini veren İnci, ’’Esas mesleğim oyunculuk. Benim de bu çorbada tuzum oldu. Bildiğimiz kadarıyla ülkemizde 40 bin MS hastası var. Bu sadece MS’lileri değil, çevresini de etkiliyor. Bakıma ihtiyacı olan MS’liler de var. Herkesin MS’i farklı. Hayatını normal sürdürenler de var, yardıma gereksinim duyan MS’liler de var. Yakınlarını da düşünürsek bu hastalık oldukça fazla kişiyi etkiliyor.’’
’’MS BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞTIRILIYOR’’
Proje danışma kurulunda yer alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Aksel Siva, bu projede olmanın çok hoş olduğunu söyledi.
Gani Müjde’nin bu projede yer almasının da çok güzel olduğunu anlatan Siva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu eser büyük ölçüde onun. MS hastalığının toplumda daha iyi tanınması ve aynı zamanda pozitif aktarılması çok önemli. Sanıyorum bu proje bunu fazlasıyla başarıyor. Toplumumuzda aşağı yukarı 1500 kişi içinde 1 kişide rastlanan bir hastalık. Bu hastalığın daha iyi tanınması, bu kişilerin toplumdan farklı olmadıklarının fark edilmesi açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum. MS başka hastalıklarla karıştırılıyor. Kas hastalığı, ALS hastalığı, akıl hastalığı ve bulaşıcı hastalık değil. Kişilerin hareket fonksiyonlarında zaman zaman zorluklar oluşturan ama tekrar toparlayan bir rahatsızlık. Bu hepimizin başına gelebilir. MS’lilerin içimizden biri olduğunu unutmamak gerekir.’’
Projede yer alan bir diğer isim olan MS hastası Dilek Üstündağ da, ’’Projenin yapılmasından dolayı çok mutluyum. Farkındalık ötesinde, evden dışarı çık adına yapılmış bir proje olduğunu hissettim. Yeni arkadaşları bilgilendirmek için bu projede yer aldım. İnsanlarımız MS’lileri anlamaya çalışsın. Bu kolay değil. Yok saymasınlar. MS’liler eve kapanmasın. Dışarı çıkarlarsa hayat daha kolay olacak’’ dedi.
Dizide Ferdi Alver, Aybike Turan, Özlem Çakar, Buğra Özmüldür, Merve Polat, Ömer Köse ve Alişan Özkan’da oyunculuklarıyla farklı karakterlere hayat veriyor. ‘Melek ile Serhat’a konuk oyuncu olarak destek veren ünlü isimler arasında, Emre Kınay, Önder Açıkbaş, Serap Matyaş,Ömer Duran ve Yasemin Hadivent yer alıyor.