Gündem Gata’da ‘intihar’ araştırma merkezi

Gata’da ‘intihar’ araştırma merkezi

15.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kışlalarda cep telefonlarını serbest bırakan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), intihar vakalarını önlemek, er ve erbaşların askerliğe uyumunu sağlamak amacıyla “Alo Mehmetçik” ve “Can Dostu Teşkilatı” uygulaması başlattı.

Gata’da ‘intihar’ araştırma merkezi

Böylece derdi olan asker, psikoloğa “Alo” diyecek. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MHP ve HDP’li vekillerin kışlalardaki intiharlara ilişkin sorularına verdiği yanıtta, TSK’nın yürüttüğü ilginç uygulamaları açıkladı.
Kışladan irtibat

Haberin Devamı

Yılmaz, şöyle devam etti:
“Silah altına alınan erbaş ve erlerin askerliğe uyumunu desteklemek ve diğer psiko-sosyal sorunları ile ilgilenmek üzere TSK bünyesinde Rehberlik ve Danışma Merkezleri kurulmuş olup, Mehmetçiklerimizin uzmanlara istedikleri anda ulaşabilecekleri ve sorunlarını paylaşacakları Alo Mehmetçik hattı kışlalarımızın çeşitli yerlerinde bulunan telefonlar üzerinden destek sağlanmaktadır. Aynı şekilde Tele Net telefon hattı ile de personelin doğrudan GATA Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi Bilim Dalı Başkanlığı’na her zaman ulaşma imkanı mevcuttur. Erbaş ve erler arasında silah arkadaşlığı bağlamında sorunlarını birbirleriyle paylaşmaları sağlamak amacıyla Can Dostu Teşkilatı uygulanmaktadır.”
Avukat desteği
Yılmaz, intihar olaylarını araştırmak amacıyla GATA bünyesinde özel bir merkez kurulacağını açıklarken, “İntihara teşebbüs olayları ve önleyici tedbirler konusunda TSK’da yeni çalışmalar başlatılmış olup, sınıf okulları ve katılarda psikolojik destek eğitimi verilmesiyle GATA bünyesinde intiharları araştırmaya yönelik bir merkez kurulması çalışmaları bu yöndeki faaliyetlere örnek teşkil etmektedir. TSK’da meydana gelen tüm olayların tarafsız bir şekilde soruşturulduğunun açık ve net olarak ortaya konulabilmesi amacıyla askerde ölenlerin ailelerine avukat tahsis edilmesi imkanı getirilmiştir” dedi.