Gündem Gazeteci işe başlarken nelere dikkat etmeli?

Gazeteci işe başlarken nelere dikkat etmeli?

31.05.2016 - 17:00 | Son Güncellenme:

Gazetecilik mesleğine adım atan birçok basın emekçisi haklarını daha yolun başındayken kaybediyor. Mesleğe yıllarını vermiş gazeteciler de basit hukuki bilgileri bilmedikleri için hak kaybına uğrayabiliyor.

Gazeteci işe başlarken nelere dikkat etmeli

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Av. Gökhan Küçük’ün hazırladığı “Gazetecinin El Kitabı Basın I·s¸ Kanunu’ndan Dogˆan Haklar” isimli kitapta, gazetecilerin is¸e bas¸larken nelere dikkat etmeleri gerektiği madde madde anlatılıyor.

Av. Gökhan Küçük, is¸e bas¸larken gazetecinin dikkat edecegˆi en önemli s¸eyin imzalayacagˆı sözles¸menin hangi kanuna göre düzenlendigˆini tespit etmek olduğunu söylüyor. Av. Küçük, eğer gazeteci, konu hakkında bilgi sahibi degˆilse Türkiye Gazeteciler Cemiyeti veya Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın görüs¸üne bas¸vurmasını tavsiye ediyor.

Soru-cevap şeklindeki Gazetecinin El Kitabı’nda gazetecinin is¸e bas¸larken hukuki açıdan dikkat etmesi gereken konular şöyle sıralanıyor:

İs¸e bas¸larken sözles¸me imzalamak zorunlu mudur?

“Evet. Basın I·s¸ Kanunu’na göre; gazeteci ile is¸vereni arasındaki is¸ akdinin yazılı s¸ekilde yapılması mecburidir. Yazılı sözles¸me yapmayan is¸verene, 2015 yılı için 1.171 TL, idari para cezası verilir. I·dari para cezaları; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl yeniden degˆerleme oranında artırılır.

I·s¸e girerken is¸ sözles¸mesi imzalamazsak gazeteci sayılmaz mıyız?

I·s¸vereniniz ile yazılı is¸ sözles¸mesi imzalamamanız sizin gazeteci sayılmanıza engel degˆildir. Gazeteci oldugˆunuzu her türlü delille ispatlayabilirsiniz.

İs¸ sözles¸melerinde zorunlu yer alması gereken hususlar nelerdir?

I·s¸e girerken is¸e girdigˆiniz kurum tarafından çogˆunlukla önünüze imzalamanız için matbu bir sözles¸me konacaktır. Sözles¸meyi as¸agˆıdaki gibi kontrol ediniz:

Sözles¸mede;?

a) Yapacagˆınız is¸in nev'inin,?

b) Alacagˆınız ücretin miktarının,?

c) Mesleki kıdeminizin mutlaka yer almasını sagˆlayınız.?

Mesleki kıdem, gazetecilikte özellikle kıdem tazminatınızın hesaplanmasında önem kazanacaktır.

Uygulamada gazeteci ile is¸vereni arasında hangi tip is¸ sözles¸meleri imzalanmaktadır?

Uygulamada gazeteci ile is¸vereni arasında;?

a-Belirsiz Süreli I·s¸ Sözles¸mesi

b-Belirli Süreli I·s¸ Sözles¸mesi

Telif sözles¸mesi adı altında sözles¸meler imzalanmaktadır.

Bu sözles¸me türleri içinde telif sözles¸mesi adı altında hazırlanan sözles¸me türüne dikkat ediniz. Telif sözles¸mesi ile çalıs¸tırılırsanız; ilk olarak Basın I·s¸ Ka- nunu’nun kapsamı dıs¸ında kalırsınız. I·kinci olarak; sosyal güvenlik haklarınız kısıtlanmıs¸ olur. Uygulamada telif sözles¸mesi, çogˆu kez sigortasız ve güven- cesiz gazeteci çalıs¸tırmanın digˆer adıdır. Bazen de almıs¸ oldugˆunuz maas¸ın bölünerek ödenmesinin bas¸ka bir yoludur. Bu açıdan çalıs¸ma biçiminiz ger- çekten telif içerikli degˆilse, sizin imzalayacagˆınız sözles¸me türü, belirsiz süreli is¸ sözles¸mesi olmalıdır. Telif sözles¸mesi ile çalıs¸tırılsanız dahi, fiilen is¸verenin talimatına bagˆlı iseniz, fiilen is¸yerinde çalıs¸ıyor ve her ay düzenli maas¸ alıyor- sanız çalıs¸ırken veya is¸ten ayrıldıktan sonra açacagˆınız tespit davası ile be- lirsiz süreli is¸ sözles¸mesi ile çalıs¸tırıldıgˆınızı tespit ettirip, sigortasız çalıs¸tırıldıgˆınız dönemi sigorta kayıtlarına geçirebilirsiniz.

I·s¸ sözles¸melerine deneme süresi konabilir mi??

Belirsiz süreli is¸ sözles¸melerine ve belirli süreli is¸ sözles¸melerine deneme

süresi konabilir.

Deneme süresi ne kadardır?

Basın I·s¸ Kanunu’nun 10. maddesi geregˆince ve ifadesiyle “tecrübe müddeti”, gazetecinin meslegˆe ilk girmesi durumunda söz konusu olur. Deneme süresi üç aydır. Taraflar anlas¸arak bu süreyi kısaltabilirler, ancak uzatamazlar.

Daha önce gazetecilik meslegˆinde çalıs¸anlar için de deneme süresi tayin edilebilir mi?

Hayır. Deneme süresi sadece meslegˆe ilk girenlere uygulanabilir.

Deneme süresi içerisinde is¸ sözles¸memi feshedebilir miyim?

Evet feshedebilirsiniz. Deneme süresi içinde hem siz hem de is¸vereniniz herhangi bir tazminat ödemeden, belirli bir süre önceden haber verme zorunlulugˆu olmadan is¸ sözles¸menizi feshedebilirsiniz. Bu durumlarda taraflar birbirlerine herhangi bir tazminat ödemezler.

Deneme süresi bittikten sonraki süreç nasıl is¸lemektedir?

Basın I·s¸ Kanunu’na göre; üç aydan sonra yazılı is¸ sözles¸mesi yapılması gerekmektedir. Ancak uygulamada, is¸e girerken imzaladıgˆınız is¸ sözles¸melerinin içine deneme süresiyle ilgili bir madde konmakta, bu sürenin dolmasından sonra bir daha ayrı bir is¸ sözles¸mesi imzalamamaktasınız. Deneme süresinin sonunda çalıs¸maya devam etmis¸seniz gazetecilik meslegˆine giris¸ yapmıs¸ ve Basın I·s¸ Kanunu’nun 1. maddesinin tanımına giren “gazeteci “niteligˆini kazanmıs¸sınız demektir.”

Deneme süresi mesleki kıdeme dahil midir??

Evet kıdeminize dahildir. Deneme süresi içerisindeki çalıs¸malarınız mesleki

kıdeminizin hesaplamasında dikkate alınır.

Gazetecilerin terfi hakkı var mıdır? Terfi oranı nedir?

Basın I·s¸ Kanunu, digˆer I·s¸ Kanunlarından farklı olarak gazeteciye terfi hakkı tanımıs¸tır. I·ki yıl gazetede çalıs¸mıs¸ olan gazeteci terfiye hak kazanır. Terfi sözles¸mede tespit edilen yüzde oranında yapılır. Yalnız burada kanun koyucu gazetecinin terfi ile yükselmesini degˆil, gazetecinin ücretinin korunmasını amaçlamıs¸tır.

TGC’nin gazetecilerin sorunlarına çözüm arayan kitaplar konseptinde hazırladığı kitap, Konrad Adenauer Stiftung Derneği’nin katkılarıyla basıldı.

Av. Gökhan KÜÇÜK