Ankara Gazi Türkiyat Uygulama Ve Araştırma Merkezinde "Bilge Kağan Sempozyumu" Düzenlendi

Gazi Türkiyat Uygulama Ve Araştırma Merkezinde "Bilge Kağan Sempozyumu" Düzenlendi

20.04.2017 - 16:45 | Son Güncellenme:

.

Gazi Türkiyat Uygulama Ve Araştırma Merkezinde Bilge Kağan Sempozyumu Düzenlendi

Gazi Üniversitesinin 90. yıl etkinlikleri kapsamında Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezinin (TÜRKİYAT) kuruluşunun 10. yılı münasebetiyle “Bilge Kağan’ın Tahta Oturuşunun 1300. Yılı ve Orhun Anıtları Sempozyumu”
düzenlendi.
Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Türklerin tarih boyunca at üzerinde çok geniş coğrafyalara yayıldığını ve kavimlere hükmettiklerini belirterek, Türkçe’nin bilinen en eski metinleri olan Orhun Yazıtları’nın Türklerin dili, tarihi, edebiyatı, dünya görüşü ve devlet anlayışı için temel kaynak niteliğinde olduğunu vurguladı. Çengel, “Milletine karşı kudretli ve sorumluluğunu bilen bir yönetici olarak Bilge Kağan’ın özelliklerine sahip yöneticilere ve Türk milletinin yıkılmaz gücüne 15 Temmuz’da da şahit olduk” dedi.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise, Türk devletlerinin devamlılık arz ettiğini söyleyerek, “Büyük Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar Bilge Kağan etkisini, atalarımızdan gelen gücü görüyoruz” şeklinde konuştu.
Sempozyum açılışında konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Türk milletini Çin esaretinden kurtaran Bilge Kağan anısına yapılan sempozyuma ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Köklü tarihimizde milletini esaretten kurtaran Bilge Kağan’ın duruşunu ’Ya İstanbul beni alır ya ben İstanbul’u’ diyen Fatih Sultan Mehmet’te, ’Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri’ diyen Mustafa Kemal’de, 15 Temmuz’da halkı caddelere, sokaklara çağıran ve ’Bu halka diz çöktüremeyeceksiniz’ diyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da gördük” dedi.
Sempozyumun açılış konuşmalarından sonra İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinden katılan Türkiyatçılar sunum yaptı.