Ankara Gaziantep Tasarım Üssü Olacak

Gaziantep Tasarım Üssü Olacak

10.11.2017 - 11:04 | Son Güncellenme:

KOBİ ile girişimcilerin inovasyon ve endüstriyel tasarımla ürün geliştirme kapasitelerini artıran GETHAM projesiyle, Gaziantep ve çevresinin tasarım merkezi haline getirilmesi hedefleniyor Proje Kilit Uzmanı Prof. Tattarini: "Proje ile Gaziantep ve çevresinde bir tasarım ekosistemi oluşturmak istiyoruz. Gaziantep'te inanılmaz bir sanayi kapasitesi var ama buna rağmen tasarım farkındalığı çok düşük. KOBİ'ler tasarımın ne kadar önemli olduğunun farkında değil" "Bölgedeki KOBİ'lere kültürel mirası aşılamaya çalıyoruz. Çünkü o kültürel mirasla geleceğe yönelik tasarımlar yaptığınız zaman değerli oluyor" "Üretim yaparken hem Batı standartlarını kopyalamaktan kaçınıyoruz hem de hediyelik eşya mantığının ötesine geçmek istiyoruz"

Gaziantep Tasarım Üssü Olacak

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi Teknik Destek Projesi (GETHAM), Gaziantep ve çevresini sosyal ve ekonomik kalkınmada önemli rolü olan tasarım konusunda bölgenin merkez üssü haline getirmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen GETHAM, bölgenin rekabet gücünü artırmayı, sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı, KOBİ ve girişimcilerin inovasyon kapasitesini iyileştirmeyi hedefliyor.

Proje, bölgesel ortak ürün geliştirme, altyapının güçlendirilmesinin yanı sıra deri ürün imalatı, takı, aksesuar ve elektronik devreler alanında uzmanlaşan KOBİ'lerin ve girişimcilerin teknik kapasitesini arttırmaya çalışıyor.

Hedef kitlesini KOBİ'ler ve tasarım konusunda çalışan profesyonellerin oluşturduğu proje, Gaziantep'in dışında Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Osmaniye, Şanlıurfa, Kayseri, Malatya, Van ve Diyarbakır'da uygulanıyor.

Haberin Devamı

- "Genç tasarımcılar için bölgede inanılmaz bir kaynak var"

Proje Kilit Uzmanı İtalyan tasarımcı Prof. Mirko Tattarini, Design Week Turkey'de (Türkiye Tasarım Haftası) Gaziantep ve bölgeye ait tasarım ürünlerinin sergilediği stantta AA muhabirine GETHAM ile ilgili bilgi verdi.

Yaklaşık 1,5 yıl önce Gaziantep'e gelmenin kendisi için değişik bir tecrübe olduğunu belirten Tattarini, Türkiye'yi çok sevdiğini, ilk olarak 2014'te ziyaret ettiğini ve motosikletle Güneydoğu Anadolu'yu gezdiğini anlattı.

Mirko Tattarini, GETHAM kapsamında Gaziantep'te bir tasarım merkezi kuracaklarını ve projenin AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edildiğini açıkladı.

Gaziantep'in yanı sıra çevre illerde de projenin faaliyete geçeceğini aktaran Tattarini, "Aslında biz Gaziantep ve çevresinde bir tasarım ekosistemi oluşturmak istiyoruz. Bunun amacı bölgedeki KOBİ'lere tasarım odaklı destek vermek. Aslında bu kolay bir iş değil. Gaziantep'te inanılmaz bir sanayi kapasitesi var ama buna rağmen tasarım farkındalığı çok düşük. KOBİ'ler tasarımın ne kadar önemli olduğunun farkında değil. Genç tasarımcılar için bölgede kendilerini geliştirecek inanılmaz bir kaynak var." diye konuştu.

- "Gaziantep'te inovasyon yeterli düzeyde değil"

Tattarini, Türkiye'de işletmelerin yüzde 99,77'sinin KOBİ olduğunu fakat KOBİ'lerin yüzde 59,7'sinin düşük teknolojiyle faaliyet gösterdiğini, yalnızca yüzde 34,6'sının teknolojik inovasyon çalışmaları yürüttüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Gaziantep'in yıllık 6 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle bin 400 işletmeyi bünyesinde barındırdığını ve Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi'ne de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Tattarini, "Gaziantep'te inovasyonun yeterli düzeyde olmamasının sebeplerini yeni teknolojilerden yoksunluk, taklit bazlı üretim, tasarımcıların üretim sürecine dahil edilmemesi ve tasarım konusunda danışmanlık hizmeti veren ve sayıları az olan firmalara talebin düşüklüğü olarak sıralamak mümkün." ifadelerini kullandı.

- "Gaziantep'te de zamanla 'İstanbul Tasarım Haftası' gibi etkinler düzenlenebilir "

Tasarım merkezinin dört birimden oluştuğunu vurgulayan Tattarini, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkez, Tasarım-Ürün Geliştirme, Pazarlama-İletişim Tasarımı, Gelişmiş Modelleme-Gelişmiş İmalat Laboratuvarı ve Tasarım İnkübasyon Departmanı'ndan oluşuyor. Bölgedeki KOBİ'lere kültürel mirası aşılamaya çalıyoruz. Çünkü o kültürel mirasla geleceğe yönelik tasarımlar yaptığınız zaman değerli oluyor. O yüzden bu konu üzerine çalışıyoruz. Bizim en önemli görevimiz hikaye anlatmak, özellikle geleneksel halılar bir hikaye anlatır. Faslı yazar Fatima Mernissi, 'Halı dokurken hikaye de dokuyorsunuz' der. Günümüz halı üreticilerinin en büyük eksiği halılarının bir hikayesinin olmaması. Bugün büyük firmalar bile eski hikayeleri kullanıp yeni hikayeler oluşturuyorlar çünkü pazar bunu istiyor. Bölgede böyle bir hikaye varken neden bunu yansıtmadıklarını anlamıyorum. Bizim ürettiğimiz tüm ürünler bir hikaye anlatıyor. Zaten alıcılar da aldıkları ürünün bir hikayesi olmasını istiyorlar. Üretim yaparken hem Batı standartlarını kopyalamaktan kaçınıyoruz hem de hediyelik eşya mantığının ötesine geçmeyi amaçlıyoruz. Çok egzotik bir şeyler yapmaktan da kaçınıyoruz."

Haberin Devamı

Tattarini, tasarım kültürü açısından Gaziantep ve bölgede zamanla bir farkındalık yaratacaklarına inandıklarını dile getirerek, Gaziantep'te zamanla "İstanbul Tasarım Haftası" gibi etkinlikler düzenleyebileceklerine inandığını sözlerine ekledi.