Gündem Gaziantep'te düğüne terör saldırısı

Gaziantep'te düğüne terör saldırısı

21.08.2016 - 07:33 | Son Güncellenme:

Gaziantep’te dün gece sokak arasında düzenlenen düğüne canlı bomba saldırısı gerçekleştirildi.Gaziantep Valiliği saldırıda 51 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.Saldırıyı IŞİD’in gerçekleştirdiği ihtimali üzerinde durulurken, görgü tanıkları canlı bombanın yanında iki kişi ile olay yerine geldiğini öne sürdü. Başbakan Yıldırım'ın talimatı ile bakanlar olay yerine giderken, saldırıya ilişkin haberlere ise yayın yasağı getirildi.Yüzlerce kişinin sabah saatlerinden itibaren akın ettiği olay yerinde teröre tepki gösterildi. Bombadan etrafa saçılan şarapnel parçalarını göstererek teröre lanet okuyanlar, 'Canımızı bunlarla aldılar' diyerek feryat etti.

Gaziantepte düğüne terör saldırısı

Gaziantep kent merkezinde, dün akşam sokak arasında yapılan düğüne canlı bomba saldırısı gerçekleştirildi. Alınan bilgilere göre, Gaziantep’in merkez Şahinbey ilçesi Akdere Mahallesi’ndeki bir sokakta organize edilen düğüne, canlı bomba saldırısı düzenlendi. Siirt’in Pervari İlçesi’nden göç eden iki ailenin gençlerinin, sokakta yapılan kına gecesinde, canlı bomba terörist, davetli gibi kalabalığın arasına karıştı. Terörist, üzerindeki bombayı infilak ettirdi. İlk açıklamalarda 30 kişinin hayatanı kaybettiği 94 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

Haberin Devamı

VALİLİK: 50 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gaziantep Valiliği, sabah saatlerinde patlamada hayatını kaybedenlerin sayısını 50'ye yükseldiğini açıkladı. Gaziantep Valiliği'den yapılan açıklamada şöyle denildi: "20 Ağustos 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilen bombalı terör saldırısında bugün itibariyle 50 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Saldırıda yaralanan vatandaşlarımızın tedavileri ilimizdeki hastanelerimizde devam etmektedir. Düzenlenen menfur terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Haince düzenlenen saldırı ve bu saldırıyı yapanları bir kez daha lanetle kınıyoruz."

BİR CANLI BOMBA YELEĞİ BULUNDU

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gaziantep’ deki canlı bomba saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada; “ Olay yerinde 1 adet parçalanmış canlı bomba yeleği elde edilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

POLİS SABAHA KADAR İNCELEME YAPTI
50 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın çevreye verdiği hasarın boyutları gün ağırınca ortaya çıktı. Şiddetli patlamada sokaktaki bütün evlerin camları kırılırken, duvarlarda delikler oluştu. Saldırı sonrası ceset ve yaralılar taşındıktan sonra bölgeyi güvenlik şeridiyle çeviren polis, gece boyu inceleme yaparak delil aradı. Temizlik görevlilerinin sokaktaki temizlik çalışmasının ardından olay yeri inceleme ekipleri sabah saatlerinde yeniden çalışma yaptı. Temizlik görevlilerinin çalışması sırasında sokakta bir çift ayakkabı bulundu. Ayakkabının başında bir polis memuru olay yeri inceleme ekipleri gelene kadar bekledi.

GELİN VE DAMAT DA YARALI

Patlama olmasaydı aynı sokakta bugün amca çocukları olan Besime ve Nurettin Akdoğan çiftinin düğünü yapılacak, davul ve zurnalar çalacaktı. Kentteki hastanelerde tedaviye alınan yaralılar kına gecesi yapılan Akdoğan çifti de var. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören gelin Besime Akdoğan taburcu edilirken, damat Nurettin Akdoğan'ın tedavisi sürüyor


2 KIŞI KAÇTI İDDIASI

Görgü tanıkları, canlı bomba nın olay yerine 25 yaşlarında iki kişi ile geldiğini, patlamanın ardından olay yerinden kaçtıklarını iddia etti. Polis ekipleri kaçtığı iddia edilen 2 şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar “İlk gelen bilgiler IŞİD’in yaptığı yönünde” açıklamasında bulundu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de twitter’dan yaptığı açıklamada “Kime hizmet ettiği belirsiz teröristler Gaziantep’te tam 4 yıl önce 10 hemşehrimizin şehit edildiği saldırının yıldönümünde saldırdı” ifadelerini kullandı.

TERÖRE TEPKİ GÖSTERİLDİ

Yüzlerce kişinin sabah saatlerinden itibaren akın ettiği olay yerinde teröre tepki gösterildi. Bombadan etrafa saçılan şarapnel parçalarını göstererek teröre lanet okuyanlar, 'Canımızı bunlarla aldılar' diyerek feryat etti. Hasar gören evlerinde inceleme yapan sokak sakinleri, gördükleri manzara karşısında gözyaşlarını tutamadı.
Akşam saatlerinde başlayan kına gecesinin bitirilmesine yakın bir zaman olan saat 22.40 sıralarında meydana gelen patlama sırasında, çok sayıda davetlinin evine döndüğü belirtildi. Patlama kına gecesinin daha kalabalık olduğu sırada olmamasının dafa fazla can kaybını önlediği ifade edildi.

Haberin Devamı

ŞİMŞEK: KRİZ MERKEZİ KURULDU

Saldırıdan sonra Singapur programını iptal ederek Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla kente gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yanında Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte hastanelerde tedaviye alınan yaralıları ziyaret etti.

GELİN İLE DAMADIN YAKINIYLA GÖRÜŞTÜ

Patlamada yaralanan damat Nurettin Akdoğan ile gelin Besna Akdoğan'ın sağlık durumlarıyla ilgili yakınlarından bilgi alan Şimşek, aileye olaydan duyduğu üzüntüyü ileterek yaralılara şifa diledi.Damadın halasının oğlu Fırat Akçan ile hastane çıkışında bir araya gelen Şimşek, "Hakikaten (damadın) morali yerinde, konuştuk. Size çok selamları var. Rahat olun." diyerek teselli etti.Bunun üzerine Akçan da "Annem oradaydı, biz değildik, damadın durumu iyi ama gelinden haber alamadık. Allah'ın izniyle inşallah durumu iyi olur, hayırlı haberler bekliyoruz." diye konuştu.Hastane çıkışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, saldırıyla ilgili valilik bünyesinde kriz merkezi kurulduğunu belirterek, şöyle dedi: "En sağlıklı açıklamaları valilik yapsın, en doğrusu o olur. Önemli olan bizim için yaralılarımız bir an önce sağlıklarına kavuşması, tedavi edilmesi, önceliğimiz yaralıların sarılması. Allah'tan şifa diliyorum."

Gaziantepte düğüne terör saldırısı

SAĞLIK BAKANI: SAĞLIK ÇALIŞANLARI SEFERBER

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve beraberindekilerle hastane ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanelerde yatarak tedavi gören 73 kişi bulunduğunu, bunlardan 17'sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu söyledi. Yaralılar ve aileleriyle görüştüklerini dile getiren Akdağ, herkesin ortak görüşünün bu saldırının Türkiye'nin huzuruna, birlik ve beraberliğe yapıldığı yönünde olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, 90'ın üzerindeki yaralının tedavisi için tüm sağlık çalışanlarının seferber olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Çok sayıda yaralımız var. Sayı her an değişiyor. Hafif olanlar evlerine gönderiliyor. Valilikte bir kriz merkezi var. Tüm ihtiyaçları gözettiği gibi, yaralıların da ihtiyaçlarını dikkatle gözetliyor. Olayın hemen ardından uçak ambulans da göndermiştik. Ancak Gaziantep'in mevcut potansiyeli, tüm yaralılarımızı karşılamaya ve ihtiyaçlarını gidermeye yetti. Tüm hastanelere, sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Böyle durumlarda, birlik ve beraberliği sağlık çalışanları ve tüm sağlık kuruluşları mükemmel bir şekilde veriyorlar."

SURİYE'DEKİ HEDEFLERE ANINDA KARŞILIK VERİLDİ

Gaziantep’in Karkamış ilçesinde Suriye’den ateşlendiği değerlendirilen 9 havan mermisi, sınırın sıfır noktasındaki boş arazilere isabet etti. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayın ardından Suriye’nin Cerablus bölgesindeki IŞİD hedeflerine 65 top atışı yapıldı.

CENAZELER OTOPSİYE GÖNDERİLDİ

Gaziantep'te terör saldırısında hayatını kaybedenlerden cenazeleri Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

GELİNİN KOMŞUSU KONUŞTU

Şahinbey ilçesine bağlı Akdere Mahallesi'ndeki terör saldırısıyla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor. Patlama nedeniyle çevredeki çok sayıda ev ve iş yerinde hasar oluştu. Sabah erken saatlerde evlerinin kapılarını açan vatandaşlar temizlik ve onarım yapıyor. Olayda hayatını kaybeden ya da yaralanan vatandaşların yakınları ise ağıtlar yakıp gözyaşı döktü. Gelinin komşusu Hatun Kuşçu, ağabeyinin evine gittiği için komşularının kınasına katılamadığını ve bu sayede hayatta kaldığını söyledi. Olaydan dolayı büyük üzüntü yaşadığını anlatan Kuşçu, şunları kaydetti: "Dün kınaya katılamamıştım ama bugün düğünde yer almayı planlamıştık. Olayı öğrendikten sonra hemen eve geldim ve kötü manzarayla karşılaştım. Ne yapacağımı bilmeden oradan uzaklaştık. Gece ağabeyimde kaldım ama hiç uyuyamadım, şimdi de evimin bu haliyle karşılaştım. Keşke evim yerle bir olsaydı da komşularıma bir şey olmasaydı. Gelin Besna çok iyi bir kızdı, burada bizim çocuklara gönüllü olarak Kur'an-ı Kerim öğretiyordu. Ne diyeceğimi bilemiyorum, çok üzgünüm."

20 AĞUSTOS'TA POLİS MERKEZİNE SALDIRI DÜZENLENMİŞTİ

Gaziantep'te 4 yıl önce 20 Ağustos günü, Karşıyaka Polis Merkezi önüne bırakılan bomba yüklü otomobil infilak ettirilmiş, 10 kişi yaşamını yitirmişti.