Gündem GBT sabıka kaydı ve yargıtay dosya sorgulama işlemleri

GBT sabıka kaydı ve yargıtay dosya sorgulama işlemleri

17.04.2015 - 15:46 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işlemini online olarak hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve GBT sorgulama hakkında tüm ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.

GBT sabıka kaydı ve yargıtay dosya sorgulama işlemleri

Vatandaşların adli suç bilgilerinin bulunduğu belgeye sabıka kaydı belgesi denmektedir. Bu belgede vatandaşların yaşamları boyunca işlediği suçlar bulunmaktadır. Ülkemizde iş başvurularında bu belgenin önemi büyüktür. Neredeyse bütün resmi iş başvurularında bu belge istenmektedir. Eğer bir sabıkanız bulunuyor ise işe girme ihtimaliniz çok azdır. Sabıka kaydı belgesi sadece işe girerken değil neredeyse çoğu başvuru da gerekli olmaktadır. Üniversite de yurt başvurusunda, burs başvurularında bu belge gereklidir. Herhangi bir adli suçunuz bulunuyorsa da başvurularınız geçerli olmayacaktır. Bu belge görüldüğü üzere hayatımızın çoğu yerinde gerekli bir belgedir. Bu yüzden vatandaşlar bu belgeyi sıklıkla istemektedir.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Vatandaşlar bulundukları il veya ilçenin adliye kurumuna giderek bu belgeye ulaşabilirler. Adliye kurumu Adalet Bakanlığına bağlı bir kurumdur. Adalet Bakanlığı bu belgenin vatandaşlara daha kolay erişilmesini amaçlamak için bazı sistemler geliştirmiştir. Gelişen internet teknolojisi ile birlikte Adalet Bakanlığı da internet uygulamasını geliştirmiştir. Adalet Bakanlığının internet sayfasından adli sicil kaydı belgesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Adalet Bakanlığının internet uygulaması ve birçok bakanlığın internet uygulaması tek bir sistem altında toplanarak rahat bir şekilde ulaşılabilmektedir. E-Devlet sisteminde Adalet Bakanlığı ve diğer bakanlıkların internet uygulamaları bulunmaktadır. Bu sisteme girerek bu bakanlıkların internet uygulamalarına ulaşabiliriz ve işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz. Sabıka kaydı sorgulama işlemini de gerçekleştirebilmek için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet ana sayfasının sağ üst tarafında bulunan sisteme giriş linkine tıkladıktan sonra vatandaş giriş ekranına yönlendirileceksiniz. Bu sayfada 4 farklı giriş yolu bulunmaktadır. Ama vatandaşlar daha kolay ve rahat olduğu için E-Devlet şifresi ile giriş yolunu denemektedir. Sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise üstünde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında şifrenizi temin edebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra Adalet Bakanlığına 2 farklı yoldan ulaşabilirsiniz. Kamu kurumları bölümünden ulaşabileceğiniz gibi E-hizmetler bölümünden de Adalet Bakanlığı bölümüne ulaşabilirsiniz. Adalet Bakanlığının alt seçeneği olan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü bölümünün alt seçeneklerinden adli sicil kaydı sorgulama bölümü seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yargıtay kurumu internet uygulamasını geliştirerek internet üzerinden online olarak Yargıtay dosya sorgulama imkanı sağlamıştır. Sorgulama işlemi için ilk olarak Yargıtay kurumunun internet sitesine giriş yapmanız gerekmektedir. Ana sayfadan Yargıtay dosya sorgulama bölümüne girmelisiniz. Bu bölüme mahkeme ile bilgileri girmeniz gerekmektedir. İl adı, mahkeme türü, mahkeme esas numarası, mahkeme, mahkeme karar numarası ve son olarak savcılık esas numarasını bu sayfaya girdikten sonra sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet ana sayfasında E-Hizmetler bölümüne giriş yaparak buradan Yargıtay kurumunu bulmalısınız. Yargıtay kurumunun alt seçeneklerinden dava dosya sorgula seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.