Gündem GBT sorgulama şifresiz yapılıyor mu?

GBT sorgulama şifresiz yapılıyor mu?

04.05.2016 - 11:31 | Son Güncellenme:

GBT sorgulamanızı şifresiz olarak yapamazsınız. GBT sorgulama için E-Devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz. GBT sorgulamanızı nereden ve nasıl yapacağınızı haberimizden görebilirsiniz.

GBT sorgulama şifresiz yapılıyor mu

Gelişmiş teknoloji ile birlikte her işlemimizi artık daha kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Teknolojinin en büyük getirisi internet sayesinde birçok şubesel işlemi internet üzerinden yapabilmekteyiz. İnternet bankacılığı, her alanda yapılabilen alışveriş (konut, araç, kıyafet ve buna benzer her şey), eğitim öğretim uygulamaları ve devlet dairesi işlemlerimizi internet üzerinden yapabilmemiz mümkündür. Devlet dairesi işlemlerimizi yapabildiğimiz en kapsamlı internet sitesi E-Devlet’tir. E-Devlet resmi internet sitesi yüksek koruma gerektiren bir sitemdir. Bunun nedenide sistem üzerinde kimlik bilgileri kullanılarak yapılan işlemlerin olmasıdır. Bu yüksek koruma her kullanıcının kendine ait bir şifresi olması ile sağlanmış durumdadır sistem üzerinden şifresiz işlem gerçekleştirebilmeniz mümkün değildir.

Haberin Devamı

· GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

· YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet şifresi edinebilmek oldukça kolaydır. Yapmanız gereken tek şey nüfus cüzdanınız ile birlikte bir PTT şubesine giderek şifre alma başvurusunda bulunmanızdır. Daha sonra kimlik bilgileriniz kullanılarak adınıza bir şifre oluşturulacaktır. Bu şifreyi alabilmek için son olarak 2 TL işlem ücreti ödemeniz gerekmektedir. İşlem ücretinizi ödediğinizde şifrenizi size özel kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz. Alacak olduğunuz bu E-Devlet şifresi hakkında teme olarak bilmeniz gereken üç şey vardır. İlk olarak size ait kimlik bilgileri ile oluşturulmuş bir şifre olduğu için bu şifre ile başka biri adına işlem yapabilmeniz mümkün değildir. İkinci olarak almış olduğunuz bu şifrenin geçici bir şifre olduğudur. Kalıcı şifre için sisteme ilk giriş yaptığınızda karşınıza çıkacak olan şifre değiştirme talebini gerçekleştiriniz. Bilmeniz gereken son şey ise şifrenizi unutmanız durumunda şifreyi internet yolu ile öğrenmenizin mümkün olmadığıdır. Şifrenizi tekrar almak için postaneye giderek şifrenizi unuttuğunuzu belirtmeniz gerekmektedir ve bu işlem ücreti 10 TL’dir. Bu nedenle şifrenizi bir yere yazmanızı öneririz.

Haberin Devamı


GBT yani açılımı ile Genel Bilgi Toplama işlemi polislerin sizi yolda durdurup yapabildiği bir şeydir. GBT oldukça yasal bir işlemdir yani herhangi birinin sizin adınıza yazılmış olan kayıtları silmeye yetkisi yoktur. GBT yani sabıka kaydınzı öğrenmek istiyorsanız E-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sağ üst köşede bulunan arama motoruna “sabıka kaydı” yazıp ara seçeneğine tıklayınız. ”Adli Sicil Kaydı Sorgulama” seçeneği olarak karşınıza çıkacaktır. İşlem ismine tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan sayfada bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayarak kimlik doğrulama işlemi yapmanız gerekmektedir. Kimlik doğrulama işleminiz için T.C. kimlik numaranıza ve E-Devlet şifrenize ihtiyacınız vardır. İlgili alanlara T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazdıktan sonra; girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz. Kontrolünüzü yaptıktan sonra “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Açılan sayfada bilgilendirme formu bulunmaktadır. Formu okuyup, aşağıda bulunan “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum.” Yazısının hemen solunda bulunan kutucuğa tıkladıktan sonra aşağıda bulunan “Devam Et” seçeneğine tıklayınız. Açılan sayfada sabıka kaydınızı görebilirsiniz. Daha sonra sabıka kaydınızı bilgisayarınızdan çıktı olarak alıp, ilgili yerlerde kullanmanız mümkündür.