Gündem GBT sorgulamanızı yapın, suçlu olmadığınızı kanıtlayın!

GBT sorgulamanızı yapın, suçlu olmadığınızı kanıtlayın!

02.05.2016 - 09:40 | Son Güncellenme:

GBT sorgulama işlemi yapmak oldukça basittir. GBT sorgulamanızı online olarak yapabiliyorsunuz. Peki GBT sorgulama nereden ve nasıl yapılıyor? Cevabı haberimizde.

GBT sorgulamanızı yapın, suçlu olmadığınızı kanıtlayın

Genel Bilgi Toplama yani GBT İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan, hizmet veren bir sistemdir. Sabıka kaydı belgesi ise adli sicil kaydınızın bulunduğu bir belgedir. Adli sicil kaydı bir kişinin tüm hayatı boyunca işlediği suçların bulunduğu bir kayıttır. Sabıka kaydı belgesi günlük hayatta çok gerekli olmasa da bazı durumlarda gerekli olabilir. Genellikle başvuru yapacağınız sırada bu belge sizden istenebilir. Suç bilgilerinizin bu belgede bulunduğu için çoğu iş başvurusunda bu belge kesinlikle sizden istenecektir. Kamu kurumlarında, devlet dairelerinde çalışacağınız sırada veya özel bir şirkette çalışmak istediğinizde iş başvurusu yapacağınız zaman ilk olarak bu belge sizden istenecektir. Eğer kayıtlı bir suçunuz bulunuyorsa başvuru sırasında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. İş hayatında bu belge önemli olduğu gibi başka şekillerde de sizden bu belge istenebilir.

Haberin Devamı

· GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

· YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Öğrencilik hayatınızda bu belgenin de önemi yüksektir. Çünkü bir burs başvurusu yapacağınız sırada bu belge sizden istenecektir. Ya da yurt başvurusu sırasında sizden bu belge istenebilir. Günlük hayatta da bu belge istenebilir. Mesela bir ehliyet başvurusu yapacağınız sırada başvuru yapacağınız kurs sizden sabıka kaydı belgesini isteyecektir. Banka işlemlerinde de bankacılar sizden bu belgeyi isteyebilir. Geçmişti bir suçunuzun olup olmaması onlar için önemlidir. Genellikle kredi başvurusu yapacağınız sırada bu belge istenmektedir. Yani günlük hayatta çok gerekli olmasa da bazı zamanlarda bu belgenin önemi yüksektir.

Bu belgeyi elde etmeniz ise çok kolaydır. Yaşadığınız şehirde bulunan Adalet Bakanlığının adliye saraylarından bu belgeyi elde edebilirsiniz. 5 TL gibi bir ücret karşılığında bu belgeyi alabilirsiniz. Adalet Bakanlığı internet üzerinden de sabıka kaydı belgesini paylaşıma sunmuştur. Çünkü büyük şehirlerde bu belge için bazı kişiler beklemek zorunda kalabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için internet üzerinden de sabıka kaydı belgesini elde etmeyi sağlamıştır. İnternet üzerinden GBT sorgulama için Adalet Bakanlığının internet uygulamasından elde edebilirsiniz. Adalet Bakanlığının internet uygulaması ve ülkemizde bulunan diğer bakanlıkların internet uygulamaları E-Devlet sistemi altında yer aldığı için vatandaşlar E-Devlet sistemine giriş yaparak işlemlerini gerçekleştirebilirler. GBT sorgulamanızı E-Devlet sistemine giriş yaparak ulaşabilirsiniz. GBT sorgulama için E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıklamanız gereklidir. GBT sorgulama için sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra açılan giriş yollarından E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçmeniz gereklidir. Bu giriş yolunu seçtikten sonra E-Devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı sisteme girmelisiniz. Bu bilgileri girdikten sonra GBT sorgulama için E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Eğer GBT sorgulama için E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız PTT kurumuna giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. GBT sorgulama için sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümüne giriş yapmanız gereklidir. E-Hizmetler bölümünden Adalet Bakanlığı hizmeti bölümü altından Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Hizmetleri bölümü altından adli sicil kaydı sorgulama seçeneğini seçerek sabıka kaydınıza ulaşabilirsiniz.