Gündem GBT ve Sabıka Kaydı Sorgulama, Yargıtay Sorgulama Nereden Yapılır?

GBT ve Sabıka Kaydı Sorgulama, Yargıtay Sorgulama Nereden Yapılır?

20.03.2015 - 10:10 | Son Güncellenme:

GBT ve sabıka kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır ve nerden yapılır detaylı bilgiler haberimizde!

GBT ve Sabıka Kaydı Sorgulama, Yargıtay Sorgulama Nereden Yapılır

İşe giriş için dahi gerekli olan belgelerin başında kesinlikle sabıka kaydıbelgesi geliyor. Özellikle de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen geniş kapsamlı çalışmalar ile birlikte artık her alanda işe giriş için sabıka kaydıbelgesi gereklilik arz ediyor. Türkiye’de pasaport, işe başvuruları ve eğitim gibi pek çok alanda gereksinim duyulan sabıka kaydıbelgesi için vatandaşlar tarafından Adalet Bakanlığı’ nın ilgili kurumlarına oldukça yoğun bir sabıka kaydı sorgulama talebi bulunuyor. Gelişen Türkiye’de Adalet Bakanlığı’ nın almakta olduğu bu yoğun sabıka kaydı sorgulama talebi dolayısı ile işleyişin ağırlaşması ve vatandaşların işlemlerinin daha yavaş şekilde yapılmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Adalet Bakanlığı kurumlarındaki bu sabık kaydı sorgulama işlemleri dolayısı ile oluşan iş yükünü azaltabilmek ve modern çağ standartlarında vatandaşlara hizmet sunabilmek amacı ile gelişen internet teknolojisini kullanarak, internetten sabıka kaydı sorgulama hizmetine başladı. 2008 yılında kurulan ve hizmete açılan dijital ortamdaki tüm devlet hizmetlerini tek bir platformda bir araya getiren e-Devlet sistemi üzerinden sabıka kaydı sorgulama işleminizi yapabiliyorsunuz. Üstelik e-Devlet sistemi üzerinde yapacağınız bu sabıka kaydı sorgulama işlemi ile alacağınız sonuçlar resmi ve yasal bir statüye sahiptir.

E-Devlet sistemi giriş yöntemlerinden ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ , ‘mobil imza ile giriş’ ve ‘elektronik imza ile giriş’ seçeneklerinden birini kullanarak sisteme giriş yapabilir ve sabıka kaydı sorgulama yapabilirsiniz. Sabıka kaydı sorgulama işlemini e-Devlet ana sayfasında bulunan e-hizmetler menüsündeki Adalet Bakanlığı’ nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranından yapabiliyorsunuz. Ancak bu sorgulama için bu ekranda size verilen uyarıları dikkatlice okumanız ve daha sonra onay vermeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca bu sorgulama işlemini tamamlayabilmeniz için ‘kurum türü’, ‘belgenin neden verileceği’ ve ‘ belgenin nereye verileceği’ kısımlarını eksiksiz ve doğru olarak doldurmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Dijital ortamda yapacağınız sabıka kaydı sorgulama işleminin dışında Yargıtay dosya sorgulama işlemiyle de Yargıtay’da bulunan dosyanızın güncel durumuna ilişkin bilgi edinebilirsiniz. Yargıtay’a gönderilen dosyanızın akıbetini öğrenebilmek için uzun vakitlerinizi alacak bürokrasi ve evrak işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmadan bilgi alabiliyorsunuz. İnternette yer alan Yargıtay internet sayfasından erişim sağlayabildiğiniz ‘dosya sorgu’ ekranından Yargıtay dosya sorgulama işleminizi ‘Yargıtay dairesi’, ‘esas no’, ‘karar no’, ‘T.C. kimlik no’ ve ‘cüzdan seri-no’ kısımlarını doldurarak yapabiliyorsunuz. Yargıtay’da bulunan belgeniz hakkındaki ayrıntılı bilgilere Yargıtay dosya sorgulama ile ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Genelde sabıka kaydı ile karıştırılan Genel Bilgi Tarama (GBT) biriminde tüm vatandaşların bilgileri yer alıyor. Anayasadan aldığı hakla vatandaş bilgisini topladığından birim içerisinde yapılan GBT sorgulama ile tüm yasal bilgilere ulaşılıyor. GBT sorgulama Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilebiliyor. GBT sorgulama işlemleri bu kurumlar tarafından her türlü durumda gerçekleştiriliyor.