Gündem GDO’lu ikizler Çin’de doğdu

GDO’lu ikizler Çin’de doğdu

27.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çin’de dünyanın “genetik tasarımlı” ilk bebeklerinin doğduğu iddia edildi. Şenzenli araştırmacı He Jiankui, tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen ikiz kız bebeklerin DNA’larını değiştirdiğini duyurdu. 7 kadının tüp bebek tedavisi sırasında bazı embriyoların genetiğinin değiştirildiği ve hamilelikle sonuçlanan ilk denemede ikiz kız bebeklerin doğduğu açıklandı.

GDO’lu ikizler Çin’de doğdu

Jiankui, embriyolardaki bu deneyleri, vücuda AIDS virüsü HIV’e karşı bağışıklık kazandırmak amacıyla yaptığını söyledi. Araştırmaya katılan erkeklerin hepsinin HIV virüsü taşıyıcısı olduğu belirtildi. Laboratuvar ortamında tek tek ayrılan spermler yumurtaya enjekte edilerek embriyo oluşturuyor. Ardından sentetik bir gen embriyoya aktarılıp HIV virüsünün hücreye girmesine izin veren bir protein oluşturan CCR5 geni devre dışı bırakılıyor. 3-5 gün sonra kontrol edilen genler anneye naklediliyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Jiankui’nin açıklamasının doğrulanması halinde bunun genetik bilimi ve etik açısından yeni bir dönem başlatacağına dikkat çekiyor.

Genetik tasarım, birçok ülkede DNA’da yapılacak değişikliklerin gelecek nesillere aktarılabileceği ve diğer genlere zarar verilebileceği endişesiyle yasak.

Bazı uzmanlar da “insan deneyi” dedikleri bu denemelerin çok riskli olduğunu söylüyor.