Gündem Gebeliğin 23. haftasında yaşanan değişimler

Gebeliğin 23. haftasında yaşanan değişimler

20.04.2018 - 15:31 | Son Güncellenme:

Bebeğiniz gün geçtikçe büyüyor. O büyüdükçe gelişiyor ve değişiyor. Gebelik ilerledikçe siz de değişiyorsunuz. Peki gebeliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi bekleyen değişim ve gelişim nelerdir? Sizler için araştırdık.

Gebeliğin 23. haftasında yaşanan değişimler

Gebeliğin 23. haftasında bebeğinizi neler bekliyor?

Haberin Devamı

Bebeğiniz hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Ciğerleri doğduktan sonra solunum yapabilmek için gelişiyor ve büyüyor. Fakat oksijeni plasentadan almaya devam ediyor. Henüz akciğer solunumu yapamıyor. 23. hafta gebelikte bebek hemen hemen bir patlıcan kadardır. Ağırlığı yaklaşık 455 gram ve boyu 20 santim civarındadır. Yüzü hafifçe belirginleşmekte ve gelişmektedir fakat cildi hâlâ buruşuktur.

Gebeliğin 23. haftası bebeğin en hareketli olduğu zamanlardır denebilir. Rahim bebeğin büyüklüğüne göre geniş olduğundan bebek rahim içerisinde çok rahat hareket edebilme imkânı bulur. Hareketleri kısa süreli ve düzensizdir.

Bu haftalarda bebeğiniz sizi duymaya başlar. Bu sebeple ona şarkı söylemek ya da güzel sözler söylemek sizi iyi hissettirecek ve bebeğiniz de sizi duyarak iyi hissedecektir.

Haberin Devamı

Bu haftalarda demire çok ihtiyacınız olacaktır. Tükettiğiniz besinlerin demir içerikli olmasına özen gösterin.

Uyurken bacaklarınızın arasına bir minder alarak belinizi destekleyin. Böylece kan akışınızı rahatlatacağınız gibi daha rahat bir şekilde de uyuyabilirsiniz.

Gebeliğin 23. haftasında sizi bekleyen değişimler

Bebeğiniz hızla büyüyor ve gelişiyor. Gebeliğin 23. haftasında bebeğinizdeki gelişime binaen siz de değişik durumlar yaşarsınız. Öncelikle bunların olağan olduğunu unutmayın ve değişimlerden korkmayın. Bakalım gebeliğin 23. haftasında sizi nasıl değişimler bekliyor.

Hamilelikte çamaşırda leke görmek sizi biraz ürkütebilir fakat endişe etmenizi gerektiren bir durum yok. Doktor kontrolünde iseniz bu durum çok normaldir. Bu lekelerin sebebi rahim ağzı dokularının zarar görmesidir ve bu durum normaldir. Anormal seviyede lekelenme yaşarsanız muhakkak doktorunuza başvurmanız önerilir.

Gebeliğin 23. haftasında kan dolaşımınız bebeğinizi beslemek ve ona oksijen sağlamak açısından çok daha hızlı olacaktır. Bununla birlikte östrojen ve progestoron hormonlarının da fazlaca salgılanması burundaki mukoza dokularının şişmesine ve yumuşamasına sebep olur. Bu dokular enfeksiyon ve mikropları vücuttan uzaklaştırmak için daha fazla mukoza üretir. Bu da burun tıkanıklığına ve burun kanamasına sebep olabilir.

Haberin Devamı

Doktor tavsiyesi ile C vitamini takviyesi almak kanamalara iyi gelebilir. Bununla birlikte yaşanılan ortamın nemli olması da kanamalara iyi gelir.

Yüksek tansiyon hamileliğin her aşamasında yaşayabileceğiniz bir durumdur. Bu sebeple doktor kontrolünde olmakta fayda vardır. Ve bu durumun normal olduğunu unutmamak gerekir.

Bununla birlikte her aşamada olduğu gibi gebeliğin 23. haftasında da beslenmeye oldukça dikkat edilmelidir. Bu aylarda bebeğinizin ihtiyacı olan tüm besinleri almanız ve kilo kontrolü yapmanız önemlidir. Bebeğiniz bu dönemde vitamin ve minerallere çok fazla ihtiyaç duyarlar, bu sebeple vitamin ve mineral alımına dikkat etmek bebeğinizin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olacaktır.